Șeful ISU Cluj: „Nu am fost atât de dezorganizați cum a părut”

Accidentul aviatic din Munții Apuseni în urma căruia pilotul Adrian Iovan și o studentă în anul 5 la medicină și-au pierdut viața, rămâne în atenția generală. Demisiile au început să apară, cel mai sonor nume fiind cel al Ministrului Administrației și Internelor, Radu Stroe, care joi și-a înaintat demisia. Chiar dacă recunoaște că fără ajutorul localnicilor căutările ar fi durat chiar mai mult, șeful ISU Cluj, spune că acțiunea de salvare nu a fost atât de haotică precum s-a lăsat să se înțeleagă.

Anchetele continuă în cazul avionului prăbușit în Munții Apuseni. Măsurătorile au dezvăluit faptul că aparatul de zbor s-a prăbușit pe teritoriul județului Cluj, astfel că procurorii clujeni vor prelua frâiele investigațiilor.

Verdict: avionul a căzut pe teritoriul județului Cluj

„Avionul a căzut pe teritoriul județului Cluj. Asta s-a stabilit ulterior după ce s-au făcut mai multe măsurători. Locul se numește dealul Bumbului și este în județul Cluj, în comuna Mărișel”, a confirmat șeful ISU Cluj, Dorin Ungur.

Potrivit șefului ISU Cluj, acuzațiile potrivit cărora salvatorii clujeni nu au colaborat cu cei din Alba, sunt nefondate. Chiar dacă recunoaște că nu a existat un centru unic de comandă, Dorin Ungur a declarat pentru Transilvania Reporter că s-a aflat în legătură cu omologul său din Alba pe toată durata intervenției.

„Eu m-am întâlnit la limita de județ cu omologul meu de la Alba și am discutat cu el. A existat o colaborare permanentă între noi. Unde aveam semnal discutam cu el despre poziția în care ne aflăm fiecare și ce urmează să facem. Fiecare și-a făcut treba lui. Fiind accesul mai ușor prin Horea, toate problemele au fost rezolvate de cei din Alba. Acțiunea a fost pe două fronturi: cei de la Alba au plecat prin Horea iar noi am mers prin zona Dobruș cu localnicii, pe partea nordică, și așa am ajuns la epavă. Cei de la Alba au urcat dinspre Horea. Nu am fost chiar atât de dezorganizați. Cei de la Alba și-au comandat acțiunile pe partea lor și noi, la Cluj, ni le-am comandat pe ale noastre. De la Cluj au fost pompieri, SMURD, Salvamont, Transilvania Off Road. Au venit oameni din Mărișel, prefectul din Mărișel și șeful de post, prefectul și când am ajuns aproape de epavă ne-am întâlnit cu cei care aduceau răniți de acolo. Noi nu am fost chiar atât de dezorganizați dar problema a fost că noi nu am putut vorbi două zile cu nimeni. Ni s-a dat ordin de la MAI să nu vorbim cu presa și nu am putut  să expunem adevăratele acțiuni pe care le-am făcut.  Ni s-a spus să nu comentăm nimic și a trebuit să îndeplinim ordinul”, a explicat Dorin Ungur.

„Nu am mers cu hărți turistice, ne-a direcționat directorul Parcului Național Munții Apuseni”

Potrivit șefului ISU Cluj,  fără ajutorul localnicilor din zonă situația ar fi fost chiar mai gravă, în primul rând din cauza condițiilor meteo și a zonei geografice în care accidentul a avut loc:

„Au fost foarte mulți civili care s-au implicat. A fost și directorul Parcului Național Munții Apuseni. El era cu laptop-ul și el ne-a indicat cu o aproximație de câteva sute de metri locul unde epava se află. A strâns date de la localnici și ne-a spus aproape exact unde să mergem. El ne-a direcționat și pe noi și pe cei de la Alba și am plecat fără să mai așteptăm direcții de la alții. Nu am mers cu hărți turistice cum s-a spus, erau doar tipărite de o firmă care face așa ceva. Oamenii de acolo știau foarte bine locul. Am mers pe drumuri de exploatare forestieră care nici nu apar pe hărți. Dacă rămâneam acolo nimeni nu ne mai găsea . Au fost lucruri care nu au mers bine și fără oamenii ăia nu făceam nimic. Când am mers noi, zăpada ne trecea peste brâu. Dacă acum, după ce eu început zăpezile, se mai întâmplă ceva, nu va fi bine deloc”, avertizează Dorin Ungur.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu