Prof. univ. dr. acad. Ionel Haiduc, cetăţean de onoare al Clujului: Întodeauna Clujul a fost magnetul care m-a adus acasă

Foto: Dan Bodea

Prof. univ. dr. acad. Ionel Haiduc, a fost distins vineri cu titlul de Cetăţean de onoare al Judeţului Cluj – „Clujean de onoare” în cadrul unei ceremonii la care au participat membri ai Academiei Române filiala Cluj şi numeroşi colegi şi colaboratori ai profesorului Ionel Haiduc. Discursul de laudatio a fost rostit de rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel-Pop.

“Vă pot asigura că profesorul Ionel Haiduc nu a obţinut nimic lin şi nimic de la sine ci în urma unei munci uriaşe de zi cu zi, în biblioteci şi laboratoare, printre colegii şi mai ales printre studenţii săi. A intuit încă din primii ani de şcoală faptul că munca stăruitoare învinge orice”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Aurel-Pop, în discursul său, continuând cu o prezentare a parcursului profesional al prof. univ. dr. acad. Ionel Haiduc. “Pasiunea pentru ştiinţă în general şi pentru chimie în particular şi bucuria pe care a avut-o mereu de a împărtăşi cunoştinţele unor generaţii de studenţi au venit natural, de la sine […]. Pe calea magistrală pe care a păşit de tânăr a fost şi este cel mai iubit profesor, cel mai mare cercetător, cel mai respectat preşedinte al Academiei Române şi rămâne pentru mine cel dintâi rector al Universităţii Babeş-Bolyai ales în chip democratic după căderea regimului comunist. […]. A avut ocazia să plece definitiv pe tărâmuri mai profitabile din punct de vedere material şi din punctul de vedere al puterii, dar a preferat mereu profitul şi puterea minţii şi a sufletului”, a mai precizat acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel-Pop în discursul de laudatio.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ceremonia de înmânare a titlului, nu întâmplător, a coincis cu ziua de naştere a profesorului Ionel Haiduc, care a împlinit vineri 77 de ani.

“Sunt deosebit de onorat şi mă întreb dacă merit această cinste şi pentru ce?. Cel mai mult cred că merit acest titlu pentru faptul că am rămas clujean. M-am născut în judeţul Cluj şi destinul m-a purtat prin multe părţi şi locuri ale lumii, dar totdeauna Clujul a fost magnetul care m-a adus acasă. În ştiinţă am avut succes pentru că m-a pasionat, am petrecut multe ore în bibliotecă unde afli ce poţi să faci şi încă nu au făcut alţii. Am avut şi privilegiul unor doctoranzi buni dintre care au ajuns şi membri corespondenţi ai Academiei Române. Am avut şi funcţii administrative pe care nu mi le-am dorit, dar destinul mi le-a impus. Înainte de 1989 am fost prorector al Universităţii şi decan şi faptul că la Revoluţie studenţii nu m-au alungat, dovedeşte că nu mi se reproşează nimic pentru acea perioadă […] În tot efortul meu familia a avut un rol important. Am socotit la un moment dat că mai mult de zece ani din casnicie am fost separat de soţia mea din cauza distanţelor. Cu toate acestea, căsnicia noastră a rezistat”, a precizat prof. univ. dr. acad. Ionel Haiduc, cu ocazia primirii diplomei „pentru îndelungata şi extrem de bogata sa carieră academică, încununată de crearea unui nou domeniu ştiinţific, cu ecou naţional şi internaţional”.

Prof. univ. dr. acad. Ionel Haiduc este membru titular al Academiei Române din 1991 şi a fost preşedinte al acestei instituţii timp de opt ani.

Citiţi şi : Acad. Ionel Haiduc: Există câteva insule de excelenţă într-o mare de mediocritate în cercetarea ştiinţifică din România

Distribuie:

Postaţi un comentariu