Nu rata noul număr din Transilvania Reporter: „Revanșa proletarului”

„Revanșa proletarului”, titrează Transilvania Reporter în ediția disponibilă de miercuri, 30 aprilie, la punctele de vânzare a presei. Mai jos, un rezumat al celor mai importante subiecte ale ziarului.

  • Actualitate:Cluj, de Cluj, din Cluj! Nu e prea mult?”, editorial de Ruxandra Hurezean.
    „Politicianul, sloganul și Europa”.Candidaţii politici sunt ca produsele din magazin. Ca pufuleţii sau crenvurştii, de exemplu. Pentru a atrage atenţia şi a se putea „vinde”, ei trebuie ambalaţi frumos şi promovaţi, fiindcă, aşa cum se spune, reclama este sufletul comerţului.
  • Afaceri publice: „<<Celălalt Cluj>>. Știi că există?”. “Celălalt Cluj”. Un concept lansat recent de urbaniști, ONG-uri și studenți de la trei universități ale orașului care propun autorităților amenajarea a trei trasee de anvergură pentru pietoni, cicliști și alergători în cadrul proiectului Cluj, Capitală Europeană a Tineretului (2015).
  • Economic: „ACI construiește  o fabrică de confecții metalice pe bani europeni”. Firma de construcţii ACI SA a câştigat o finanţare europeană consistentă pentru ridicarea unei noi fabrici de construcţii metalice la Cluj-Napoca. Investiţia totală se ridică la aproape 15 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile acoperă jumătate, restul fiind asigurat de companie.
    „O firmă de consultanță în IT de talie mondială deschide la Cluj un nou centru”. SAP România, o subsidiară locală a liderului mondial de pe piața de soluții software de business și tehnologie SAP AG, a inaugurat oficial la Cluj cel de-al treilea centru  de pe piața locală.
  • Economia pământului: „Ferma de iepuri , o afacere ieftină și profitabilă”. Deschiderea unui abator de iepuri lângă Cluj, preconizată pentru luna mai, ar putea impulsiona o activitate zootehnică aproape pierdută. Dacă în timpul comunismului existau numeroase ferme şi se valorifica intensiv carnea şi blănurile, creşterea iepurilor a devenit o ocupaţie uitată până şi în gospodăriile ţărăneşti.
  • Comunitate: „Jurnaliști de pe băncile școlii. S-a lansat revista <<Viața de liceu>”. Mai multe licee clujene au „contribuit” cu cei mai buni jurnaliști-juniori de care au dispus pentru a încropi o redacție de 12 tineri entuziaști care au editat și lansat în aceste zile prima revista realizată de liceeni pentru liceeni din Cluj-Napoca, denumită „Viața de liceu”.
    „Feodor, unul dintre câiniicare salvează vieți. Erou pe patru picioare”. Parcă îl vezi cum îi fremătau nările, cum îşi punea botul în pământ, ridicându-şi apoi uşor capul şi cum o lua la goană într-o direcţie necunoscută, în care îl ducea doar mirosul. Zeci de aparţinători, poliţişti, jandarmi şi alţi oameni de bine n-au reuşit, vreme de trei zile, să-l găsească pe bărbatul dispărut în Munţii Harghitei. Dar Fedor, un câine special antrenat în găsirea diverselor victime, a reuşit să-l depisteze în mai puţin de o oră pe bărbatul dispărut.
  • Opinie: „Atitudinea lui Ion Rațiu față de monarhie, Regele Mihai și familia regală în 1990”.
    Salvarea națiunii prin justiție. Refondarea politicii românești. Reconstrucția partidelor
  • Educație: „Nicolina Halgaș, bibliotecară: <<Nu îmi pot imagina o viață lipsită de cărți>>”. Pentru Nicolina Halgaş profesia de bibliotecar este o vocaţie pe care şi-a descoperit-o în ultimii aproape 20 de ani. Deşi admite că această meserie nu i-a adus vreodată satisfacţii financiare, fosta doamnă profesoară continuă să o practice cu aceeaşi pasiune, ca în prima zi.
  • Cultură: „Lucian Szekely-Rafan, artist plastic: <<Modelul frumuseții se schimbă în funcție de marketing, de ceea ce vinde>>”. Când  i s-a născut băieţelul a renunţat la una dintre iubirile vieţii lui, gravura, dar a continuat să lucreze la fel de mult în creion şi cafea, pe lemn, sau pe porţelan, în căutarea unui stil care să îl reprezinte. Astăzi se regăseşte cel mai mult în arta pop spre arta realistă, nu îi displace nici arta computerizată dar aceasta nu este ceea ce îl defineşte.
  • Reportaj: „Primăvara muncii”. După 1990, când fabricile și întreprinderile din Bistrița s-au închis pe capete, puțini bistrițenii și-ar mai fi imaginat că vor ajunge să lucreze în fabrici precum cele cu care se obișnuiseră în perioada comunistă. Producătorul german de cablaje auto Leoni AG a pus însă umărul la redefinirea ideii de muncitor în fabrică, devenind în 14 ani de activitate la Bistrița cel mai mare angajator local și unul dintre cei mai apreciați din zonă.
  • Muncitori au fost, muncitori sunt încă: „Nu e o pedeapsă să ajungi la școală profesională”. Despre oportunităţile învăţământului profesional s-a vorbit mult de la începutul acestui an de când Inspectoratul Şcolare Judeţean Cluj a pornit campania de popularizare în oraşe şi localităţi pentru a atrage elevii spre şcolile de meserii.
  • Interviu: „Economistul Radu Nechita: <<Lupta de clasă există>>”.
  • Religie: „Surorile baziliene, călugărițele de cartier”.
  • Colțul secret: „Tyukodi Antal- copilul nostru comunist”
  • Dosar: „Ziua Internațională a Muncii. 125 de ani de istorie a zilei de 1 mai”. Pentru “oamenii muncii” care activau şi înainte de 1989, 1 mai însemna parade muncitoreşti, cu fast şi strălucire, cu muzică şi manifestaţii de bucurie. Pentru cei care în acele vremuri erau copii sau poate nici nu existau, 1 mai înseamnă doar o zi liberă – pe care o petrec musai în aer liber, la iarbă verde, cu grătare, mici şi bere; sau prima baie în mare, inaugurând sezonul estival.
  • Sport: „RoBOWL, spectacol românesc important din America”. Au trecut mai bine de şapte ani de la primul meci oficial de fotbal american disputat în României însă, această disciplină sportivă care adună milioane de spectatori peste ocean (în SUA) continuă să fie prea puţin popularizată în Românie.
  • + Divertisment, Sănătate, Timp liber, Agendă

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu