Foto/ O redacție de liceeni din Cluj a lansat revista „Viața de Liceu”
Mai multe licee clujene au „contribuit” cu cei mai buni jurnaliști-juniori de care au dispus pentru a încropi o redacție de 12 tineri entuziaști care au editat și lansat joi prima revista realizată de liceeni pentru liceeni din Cluj-Napoca, denumită „Viața de liceu”. Revista tratează subiecte din cinci domenii și va fi distribuită gratuită în toate liceele din municipiu, urmând ca în curând să fie inaugurată și platforma online aferentă publicației.
12 tineri liceeni și-au pus în minte să aducă în mâinile colegilor lor din tot Clujul un produs cu care să se identifice, iar rezultatul a fost revista „Viața de liceu”, o revistă care apare lunar, gratuit, în toate instituțiile de învățământ pre-universitar din municipiu. Îndrumați de jurnaliști cu ștate vechi din presa locală, micii jurnaliștii au abordat teme din domeniul sportului, educației, culturii, divertismentului și voluntariatului cu care au „umplut” un prim număr de 24 de pagini.
„Simțeam că este un proiect important și mi-am dorit să-l fac. Revista va conține articole din cinci domenii. Încercăm să avem articole cât mai atractive și fiecare elev care ia revista să găsească ceva care să-i placă. Nu este o revistă clasică de liceu. Va ajunge în toate liceele din județ, va fi gratuită. Este o revistă informativă despre oportunitățile pe care acest oraș le oferă tinerilor”, spune Alexandru Pop, coordonatorul proiectului.
Pe urmele Andreei Esca
Silvia este în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” și aspiră la o carieră în presă. Experiența acumulată la revista „Viața de liceu” i-a oferit șansa, spune ea, de a împărtăși opinii și de a primii feedback din partea celor care i-au citit textele. Le admiră pe Andreea Esca și Simona Pătruleasa, două prezentatoare TV cunoscute în mass-media din România, însă spune că i-ar plăcea să experimenteze și viața de reporter.
„Îmi place foarte mult să scriu, motiv pentru care am și venit la un profil de Filologie la Gheorghe Șincai. Am vrut să îmi exprim sentimentele, să vadă și ceilalți ce pot face, ce păreri am și să fie sau nu de acord cu mine. La început am scris mai subiectiv. Primul articol a fost despre ce înseamnă fericirea pentru mine și mi-a plăcut foarte mult. Am vorbit despre ceea ce mă face fericită: să cânt, să dansez, să socializez cu cei din jur. Îmi place să fiu prietenoasă cu cei din jur, să fiu dedicată și să fiu de încredere. M-am gândit de multe ori la jurnalism și îmi place foarte mult ideea de a face reportaje, de a vorbi cu oamenii. Prima dată aș fi vrut să prezint știri dar acum mi-ar plăcea parcă mai mult să alerg după oamenii”, spune Silvia.
Chiar dacă nu este întru totul încântată de modul în care presa românească se prezintă, jurnalista de la „Viața de liceu” consideră că, la momentul potrivit, va face față provocărilor impuse de munca într-o redacție adevărată.
„Sincer, presa e cum e dar cred că noi, cei de la <<Viața de liceu>> suntem sinceri. Vrem să arătăm oamenilor că se pot face materiale frumoase fără exagerări și fără minciuni. Noi aici ne jucăm, dar cred că aș face față mai târziu și în presă”, spune tânăra clujeancă.
„Viața de liceu” va avea și o variantă online unde, spun coordonatorii proiectului, vor exista mult mai multe texte.
Mai jos puteți viziona o glaerie foto realizată de Dan Bodea.
[nggallery id=407]