Expoziție photo-voice. Clujul, prin ochii copiilor de la Pata Rât

La fel cum industria de consum se înstăpâneşte peste sărbătoarea Crăciunului şi actele de caritate de sfârşit de an se  profesionalizează în România. Iar în mai proaspătul evidenţiat domeniu al carităţii, nu întâmplător, la Cluj,   în avangardă se află cea mai prosperă industrie a oraşului, cea de IT.

Firmele din industria IT sunt printre cei mai generoşi contributori ai organizaţiilor şi fundaţiilor de caritate clujene, spun reprezentanţii acestora. Donaţiile firmelor de înaltă tehnologie, chiar dacă sunt consistente, sunt mai rar mediatizate pentru că cel mai adesea ele cer confidenţialitate. Tinereţea, bunăstarea şi o abordare pozitivă a vieţii încurajează comportamentul altruist al managerilor şi lucrătorilor din IT şi fac din ei, în general, actori sociali mai implicaţi.

IT-ul nu are desigur monopol pe altruism. Atmosfera de sărbătoare a Crăciunului, spun sociologii, contribuie la amplificarea comportamentului caritabil şi, cel puţin la Cluj, acest lucru se vede. Cu fiecare an, oraşul se deschide tot mai mult şi inventiv spre nevoile celor defavorizaţi. În acest număr,   Transilvania Reporter face o incursiune în lumea relativ nouă a carităţii, inventariind acţiunile de binefacere din preajma sărbătorilor. Acţiuni care îi aduc câteva clipe în luminile rampei pe cei care nu au parte de aşa ceva decât arareori şi care, potrivit specialiştilor, sunt benefice nu doar celor care primesc, ci şi celor care dăruiesc. Dăruind, avem sentimentul că suntem mai buni, devenind astfel mai buni, spune sociologul Dan Chiribucă.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Expoziție photo-voice 

Centrul de Resurse pentru Comunitate în parteneriat cu Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică va organiza anul acesta o expoziție inedită pentru copiii de la Pata Rât. Expoziția photo-voice va avea loc pe 19 decembrie, la fostul Cinema Favorit, str. Horea nr 4.

„20 de copii de la Pata Rât au fost incluși în cadrul unui proiect demarat de noi, proiect care se numește: „Crește un regizor”. În prima etapă, copiii au realizat o serie de fotografii în Cluj-Napoca și la Pata Rât. În cadrul expoziției fiecare fotografie va fi însoțită de o poveste dezvoltată cu ajutorul copiilor, printr-o discuție avută cu fiecare pe baza fotografiei realizate. Înainte de vernisaj vom duce copiii la o pizza, pentru a le face ziua mai frumoasă. Ar fi frumos să reușim să le oferim fiecăruia un cadou de sărbători. În urma expoziției va primi fiecare o diplomă și aparatul foto pe care l-a folosit deja pentru a face fotografii. Ne-ar plăcea să aveam alături de noi și un clovn sau un magician”, a spus Laura Alicu din partea CRC.

Expoziția va avea loc în intervalul orar 15:00 – 17:00.

Începând de anul viitor copiii vor fi incluși în etapa a doua a proiectului în care vor învăța să folosească camerele de filmat și vor realiza câte un documentar scurt despre viața lor de zi cu zi.

Laura Alicu, Alexandru Molnar și Cătălina Poiana, trei dintre membrii centrului, au încercat ca în fiecare an să le facă sărbătorile mai frumoase copiilor din Pata Rât, ducând cadouri pentru aceștia, de multe ori chiar și pe cont propriu.

Pata Cluj

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Proiectul Pata Cluj și-a propus ca de sărbători întreaga comunitate de la Pata Rât să fie implicată într-o  campanie . Pentru o parte din cadourile ce urmează să fie achiziționate, există fonduri special prevăzute în proiectul finanțat din fonduri norvegiene, iar o parte vor fi acoperite printr-o colaborare cu Shoe Box, căreia îi va reveni misiunea de a distribui cadourile primite de la clujeni.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu