EUVOX, aplicația online care îți „lămurește” preferințele politice

Alegerile europarlamentare bat la ușă, campaniile electorale au început în toate statele membre ale Uniunii Europene însă nu puțini sunt alegătorii care nu sunt încă deciși cu cine ar trebui să voteze. În sprijinul acestei categorii vine aplicația online euvox.eu, o platformă care, în baza unor chestionare, are rolul de a sugera utilizatorului care este formațiunea politică de care este cel mai apropiat ideologic.

Rolul EUVOX este, potrivit cercetătorilor care au ajutat la dezvoltarea aplicației, acel a de a-i ajuta pe cetățenii europeni din toate statele membre UE să găsească formațiunea poltica de care sunt cei mai apropiați și de a le facilita accesul la informații relevante despre candidații la alegeri și trecutul lor politic.

Portalul a fost lansat recent în România prin munca unei echipe de 10 cerceători, printre aceștia numărându-se și profesori din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyiai. Întrebările din chestionare vizează atât aspecte generale legate de politicile UE cât și probleme de natură locală, specifice fiecărei țări în parte.

„Este o aplicație creată la nivel european pentru tote statele membre UE de un consorțiu european de cercetători. Aplicația ia în considerare pozițiile partidelor importante din fiecare țară pe un număr de afirmații relevante. După evaluarea partidelor de către experți a fost generat chestionarul de pe internet care este un instrument la îndemâna utilizatorilor prin care își pot evalua propriile poziții în raport cu pozițiile partidelor cu care simpatizează”, explică George Jiglău, cercetător la Departamentul de Științe Politice din cadrul FSPAC.

Aplicația va funcționa până după alegerile europarlamentare din 25 mai, rezultatele urmând să fie interpretate și publicate.

„Proiectul are scopul de a-i face pe oamni interesați de alegerile eoriparlamentare și de a-i informa în legătură cu acestea. Dorim ca în final să crească numărul de votați pentru că aceste alegeri sunt mai importante decât cele precedente pentur că în timp rolul Parlamaentului European a crescut”, a declarat profesorul universitar din cadrul FSPAC, Gabriel Bădescu.

Aplicația EUVOX poate fi accesată la adresa euvox.eu sau la acest link.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. radu says:

    Uimitor !!! Ce interesant !!! De acum ne putem evalua “propriile pozitii” in optiunile politice…”pe un numar de afirmatii relevante”. Ura ! Unde era panaceul iesirii din saracie si noi nu realizam.? Chiar nu stiam ce ne lipseste. Cata cercetare, cat creier incins pentru bietii romani sufocati de saracie. Chelului tichie de margaritar ii trebuie.

Postaţi un comentariu