Curtea de Apel Cluj a decis: Horea Uioreanu rămâne în arest

Foto: Dan Bodea

Curtea de Apel Cluj a respins, marţi, contestaţia preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, la măsura menţinerii stării de arest şi prelungirea cu 30 de zile a perioadei de arest.

Avocaţii lui Horea Uioreanu au declarat că vor fi căutate alte modalităţi prin care clientul său să nu fie cercetat în stare de arest.

Pe 25 iunie, Tribunalul Cluj a decis prelungirea cu 30 de zile a arestului pentru preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi pentru oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, arestaţi pentru corupţie.

Pe 23 iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a luiHorea Uioreanu, în stare de arest preventiv, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina lui s-au reţinut: 3 infracţiuni de luare de mită din care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei: Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, în stare de arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată, Vasile Pogăceanu, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, în stare de arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată, Ioan Petran, consilier judeţean, pentru luare de mită, Gabriel Radu Davidescu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că Horea Uioreanu a pretins de la Vasile Pogăcean suma de aproape 700.000 lei din care, în perioada aprilie 2013-mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranşe, suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG 28/ 2013 către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu firma deţinută de acesta.

El este acuzat că a pretins de la Ioan Bene suma de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012-martie 2014, în mod repetat a primit în şapte tranşe suma de 278.000 lei pentru ca să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SC Napoca SA deţinută de acesta.

“În încercarea de a disimula adevărata înţelegere între părţi, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, în 13 mai, Horea Uioreanu a convenit cu Ioan Bene ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract şi a unei facturii fiscale între una din societăţile deţinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative SRL. Actele respective atestă în fals o convenţie comercială între cele două firme, fiind folosite pentru a crea aparenţa unei plăţi licite asupra unui studiu de piaţă – sondaj de opinie de care a beneficiat preşedintele CJ Cluj, în valoare de 5.000 euro”, susţin procurorii.

De asemenea, Uioreanu a pretins, împreună cu Ioan Petran, în 9 aprilie, de la Gabriel Davidescu suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare) pentru ca să emită o hotărâre prin care să se aprobe în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca, primind efectiv, din banii pretinşi, 5.000 euro.

Sursa citată subliniază că, în 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor şi asocierea SCC Napoca SA – SC Icco Systems SRL – SC Geo Arc SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare şi întreţinerea lucrării ‘Pistă de decolare aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente’ la un preţ de peste 32, 4 milioane euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014.

Finanţarea investiţiei urmă a fi asigurată din bugetul judeţului, iar pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane euro.

“Pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, Ioan Bene a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/ 2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări). Urmare a celor convenite, omul de afaceri a dispus angajaţilor săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 şi finalizată în martie 2014”, se mai spune în document.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea sumei de 13.500 lei aparţinând lui Horea Uioreanu şi asupra unui imobil situat în Cluj, în suprafaţă de 195 mp, al şefului CJ Cluj, până la concurenţa sumei de 421.300 lei, în vederea confiscării speciale.

În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea sumelor de aproape 4.500 lei şi 10.000 euro ale lui Ioan Petran în vederea confiscării speciale, şi a peste 23.000 lei şi 18.200 euro, aparţinând aceluiaşi inculpat. în vederea confiscării extinse.

Distribuie:

Postaţi un comentariu