200 de familii au trăit 20 de ani cu o bombă ecologică la subsolul blocului

Subsolurile curățate ale blocurilor din Prundu-Bîrgăului, încă departe de a putea găzdui murăturile locatarilor.

Dacă vă numărați printre locatarii de bloc care la subsol păstreză murături, dulcețuri sau slănina de la porcul tăiat în iarnă, ar trebui să știți că vă aflați în categoria norocoșilor. Nu mai puțin de 200 de familii din localitatea Prundu-Bîrgăului au locuit timp de 20 de ani în blocuri în al căror subsol s-a devărsat zi de zi apă menajeră, fecale și alte mizerii.  Paradoxal, chiar dacă unii încă au la subsol o bombă ecologică, nimeni nu se grăbește să înceapă curățenia, autoritățile fiind neputincioase în fața nepăsări populației.

Canalizările marilor metropole ar putea fi considerate hotele de cinci stele în comparație cu subsolurile blocurilor de locuințe din localitatea bistrițeană Prundu-Bârgăului,   unde dacă intri și reușești să te deplasezi fără a te scufunda în mocirlă, poți întâlni șoareci, șobolani, găleți sau țevi ruginite, vechi de 20 de ani.

Potrivit autorităților locale, calvarul a început de la un meșter nepriceput care în urmă cu aproape 20 de ani a reparat instalația de canalizare și a blocat-o. Nu mult a durat până ce țevile s-au rupt iar deșeurile menajere de la apartamente au ajuns în subsolul blocurilor, unde au zăcut până ce primarul Doru Crișan nu a mai suportat situația.

„Mirosul era de nedescris. Noi am încercat să-i ajutăm pe oameni, le-am pus la dispoziție autobasculante, excavatoare, pompe de apă. În subsol mizeria veche de ani de zile era deja întărită. La fiecare subsol am lucrat timp de două săptămâni pentru a curăța. Am început în primăvară și acum mai sunt doar vreo 20 de familii în situația aceasta”, spune primarul comunei Prundu-Bîrgăului.

Intervenția nu a fost deloc una ușoară condițiile în care beciurile, nu mai înalte de 1, 5 metri, erau pline- ochi de fecale și apă, astfel că s-au făcut găuri în pereții exteriori ai blocului pentru a putea evacua apa: „Era un miros groaznic în scară când se făceau acele lucrări. Eu locuiesc chiar la parter și până au spart peretele pentru a putea avea acces la beci nu puteai sta în casă din cauza zgomotului”, spune Diana, locatară a unui bloc din zonă.

Chiar dacă a dorit să elimine bomba ecologică ce stă la capul prundenilor, primarul Doru Crișan s-a lovit de nepăsarea unora dintre locatari care au ales să continue să locuiască în aceste condiții, în loc să elimine problema: „Mulți nu au vrut să îi ajutăm. Să intervenim cu forța nu s-a putut, pentru că e vorba de proprietăți private. Acum mai sunt două subsoluri de curățat, dar nu am cu cine lucra”, spune dezămăgit primarul.

În blocurile deja curățate, situația nu este nici acum strălucită. Șoarecii mișună prin mizerie și țânțarii ies seara de seară în apartamente, spre disperarea locatarilor cărora primăria le promite și zile mai bune: „Pe viitor, când vom putea accesa din nou fonduri, vom reface acoperișurile și vom izola blocurile. Sunt construite din vremea comuniștilor, deci ar fi cazul. Subsolurile sunt pentru moment ok, unii am auzit că deja le-au amenajat și țin acolo murături”, a mai declarat primarul Doru Crișan.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Mizeria din subsol, un pericol pentru sănătate”]Mirosul nu este nici pe departe cea mai mare problemă la un subsol plin cu fecale și deșeuri menajere. „Cei care locuiesc în astfel de blocuri se pot infecta cu microbi agresivi sau se pot alege cu boli digestive, parazitoze, intoxicații alimentare sau probleme pulmonare. De asemenea, mușcăturile de șobolani pot provoca rabie iar mucegaiul favorizează apariția astmului”, avertizează Mioara Barbu, medic de familie.[/stextbox]

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Muresan Mariolanda says:

    Problema din Prundul Birgaului se repeta de mai multi ani si aici in Bistrita….Blocul din Independentei nr. 56…scaraA…si mai mult ca sigur si alte blocuri din Bistrita are un subsol mizerabil….Eu sint Bucuresteanca,din anul2000 sint bistriteanca….mai sint ,din pacate si arhitect.
    Nu stiu cine a PROIECTAT acest bloc,fie el si proiect tip….dar in viata mea nu am proiectat sau vazut asa ceva…..oricum..nu reuseam nici anul intii sa-l termin….eu am terminat facultatea de arhitectura in Bucuresti cu media 9,50….Tin sa va comunic ca in subsolul blocului se poate circula ,numai pe brinci…in patru labe…in anul 2000,cind am ajuns in acest colt de tara…era un miros pestilential pe casa scarii neventilata…iar in sbsol era …”UN PIRIU”…expresia asa zisului presedinte de scara dnul Dobrin……de fecale dela conductele de canalizare sparte si dela celalalt tronson alipit de al nostru….nici nu mai spun de roiul de tintari…..si locuiau in aceste conditii fara sa ii intereseze fara sa ia nici o masura…am reclamat la SANEPID…si reprezentantul a venit la nasul Dobrin si i-a spus ca sint reclamati de o ….bucuresteanca…o sudista….nu am rezolvat nimic…..in 2007 am fost nevoita sa caut o societate care sa desfunde si sa curete subsolul…am reusit spre surprinderea mea …cu mare efort ..sa-i conving….Normal am facut subsolul cu o trupa de romi….dar recent s-a intimplat iar ceva…miroase de nesuportat…
    De data asta nu stiu cu cine sa rezolv problema…cine credeti ca poate verifica ceva intr-un subsol care in loc de usi …are niste gauri rotunde si se umbla in patru labe…printre sobolani si alte mizerii….
    As vrea sa stiu cine a proiectat si executat un astfel de bloc…a fost un criminal…personal l-as pune sa curete el acest bloc.
    Rog din tot sufletul sa fim ajutati sa rezolvam aceasta”bomba ecologica”….poate ne aude cineva….POATE PRIMARIA…!?!?!?….slabe sperante…..Ne-au facut izolatia fatadei…S-a interesat cineva ce este mai important…pentru noi cei multi…cu nevoi mult mai multe decit primarii…viceprimarii….Acest bloc este ca o domnisoara rujata…fardata…dar nespalata..care pute ingrozitor…

Postaţi un comentariu