Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Trenul celor fără bani nu mai oprește în Cluj”

O conversaţie în autobuz. O tânără îi spune mamei cât îi este de greu să găsească o locuinţă în chirie în cartierul Zorilor. Vorbeau la telefon, fata mergea să vadă un apartament. „Îmi cere 350 de euro, spune ea. Sigur că e mult, continuă. Dar aici se cazează toţi studenţii străini, pentru ei banii ăştia sunt nimic. În Cluj trăiesc cei care au cumpărat din timp sau au moştenit, restul sunt chiriaşi cu bani mulţi. Noi, ceilalţi, muncim ca să locuim în Cluj”.

Preţurile apartamentelor şi ale chiriilor din oraş sunt la maxim istoric şi în creştere. Cel puţin patru fabrici din trecutul comunist au fost puse la pământ în ultimii trei ani ca să lase loc clădirilor de locuinţe şi birouri. Oamenii care, au muncit în acele fabrici credeau că astfel construiesc viitorul copiilor. Dar câţi dintre urmaşii lor îşi găsesc loc în luxoasele şi foarte scumpele construcţii care au moştenit terenul bătrânelor fabrici? Prea puţini. Cumpărătorul standard al acestor locuinţe este investitorul interesat să acopere rata lunară la bancă închiriind sau angajat în domenii de top, mulţi dintre ei migranţi. Ajungând pe primul loc în topul celor mai scumpe apartamente şi chirii din ţară, întrebarea este dacă această creştere în bulă a preţurilor din Cluj se va opri. Cel mai probabil până anul viitor nu, mai probabil vor deveni exorbitante când eşaloanelor de populaţie bine plătite li se vor adăuga categorii tot mai largi de bugetari, odată ce legea salarizării unice va fi promulgată.

 Clujul este în mai mare măsură decât judeţele învecinate un oraş al bugetarilor, cu patru angajaţi în privat la un angajat plătit de stat, spre deosebire de Arad sau Braşov unde raportul este de şase la unu. Şi vorbim de bugetari foarte bine plătiţi, doctori, universitari, magistraţi, ofiţeri, cu acces facil la credite. Totul indică faptul că vom asista la o creştere de preţuri nu doar în domeniul imobiliar, ci şi în cel al serviciilor. Economia oraşului va câştiga în schimb, costul locuirii la Cluj devine prohibitiv pentru mulţi care vor lua drumul spre periferii.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE

  • Preţul mic la medicamente le face să dispară de pe piaţă. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România atrage atenţia că preţul mic al medicamentelor din ţara noastră, care este calculat la cel mai mic cost din 12 ţări, conduce la dispariţia tratamentelor, fiind necesară găsirea unui echilibru faţă de cerinţa europeană.
  • Podul Traian prinde contur. Lucrările de ridicare a noului Pod Traian s-au intensificat în ultimele zile după ce la Cluj au ajuns şi grinzile imense care vor susţine noul pod. În ciuda condiţiilor meteo nu tocmai favorabile de la sfârşitul săptămânii trecute muncitorii au lucrat cu spor la montarea lor. (Claudia Romitan)

COMUNITATE

Cursă pe întuneric. Închide ochii. Aleargă. Nu cinci minute, nu zece, ci un semimaraton! Pare imposibil, nu-­i așa? Deschide ochii! Vei vedea că se poate! Mai mulți nevăzători din Cluj­Napoca au dovedit acest lucru în cadrul Maratonului Internațional Cluj, unde au alergat împreună cu însoțitorii lor, în cadrul probelor de semimaraton, 10 kilometri și Crosul BT. Cu toate că în alte țări, nevăzătorii participă la competiții de acest gen de ani buni – chiar și una dintre cele mai grele competiții din lume, Marathon du Sable (Maratonul Nisipului, care se desfășoară în deșert) are printre concurenți alergători nevăzători care fac performanță – la noi această practică a ajuns abia în această primăvară. (Maria Man)

DOSAR. ORAȘUL INTERZIS

  • Clujul, fruntaș în rândul celor mai scumpe locuințe și chirii din țară. Piața imobiliară din Cluj-Napoca este în continuă dezvoltare. Orașul își schimbă înfățișarea de la o lună la alta și unde te aștepți mai puțin, apare un bloc nou sau un ansamblu întreg. Cerere există, astfel că investitorii nu fac altceva decât să acopere o nevoie reală, dezvoltându-și totodată afaceri înfloritoare. Majoritatea investitorilor găsesc cumpărători încă din faza de proiect, la fel ca înainte de criză. Diferă însă prețurile. Clujul este în topul celor mai scumpe orașe din România, dacă ne raportăm la prețul locuințelor, ratelor lunare sau al chiriilor practicate aici. Cu toate acestea există și excepții. În „marea de scumpiri”, locuintele cu un grad ridicat de confort de la periferii, în special locuințele cu trei sau patru camere, s-au depreciat cel mai mult la începutul acestui an. (Maria Man)
  • Clujul, „campion” imobiliar. Că în Cluj se construieşte pe aproape orice petic de teren liber, se vede deja cu ochiul liber prin aproape orice zonă a oraşului ai trece. O demonstrează însă şi datele oficiale ale Institutului Național de Statistică, care arată că, în 2016, județul Cluj a depășit Capitala la suprafața autorizată pentru a fi construită. Astfel, potrivit statisticilor INS, anul trecut suprafața totală autorizată de clădiri rezidențiale din județul Cluj a depășit un milion de metri pătrați, mai exact 1.174.043 de metri pătrați utili. În clasament urmează, după cum era de aşteptat, Ilfov cu 907.562 metri pătrați utili și Bucureşti cu 859.938 metri pătrați utili. (Claudia Romitan)
  • Capitala București, cu reședință la Cluj. Clujul și Bucureștiul continuă duelul întâietății economice în România, dar și al orgoliilor regionale. Periodic apare un formator de opinie care împinge prin gard un băț care agită spiritele și setează clasicele tabere: „mitici” și „ardelenii ăia lenți”. Dincolo însă de disputele adulților cu minți de liceeni, pragmatismul din cele două tabere este tot mai vizibil: tot mai des auzim de bucureșteni care vin la Cluj pentru a ocupa funcții mai bune în companii de top, dar și clujeni care iau drumul capitalei pentru a profita de oportunități profesionale mai bune. Ambele tabere contribuie la dezvoltarea fiecărui oraș, iar la Cluj, asta se traduce printr­un oraș tot mai viu, dar aglomerat, tot mai atractiv, dar sufocat de propria­-i dezvoltare, tot mai dezvoltat, dar scump. Dar este Clujul atât de scump cum pare și, mai ales, este acest „scump” justificat? (Radu Hângănuț)
  • Clujul imobiliar va deveni tot mai selectiv, în detrimentul celor cu venituri mai mici. În Cluj se înregistrează o adevărată explozie imobiliară, atât în ceea ce priveşte preţurile la cumpărarea imobilelor şi la chirii, dar şi în privinţa construcţiei de locuinţe. Însă nu pe măsura cererii. Efectele acestei stări de lucruri pot fi pozitive, pe de o parte, pentru economia oraşului, dar şi negative. Printre efectele negative ar fi creşterea traficului auto şi împingerea tot mai accentuată a celor cu venituri medii sau sub medie spre periferia oraşului sau în localităţile limitrofe. Pentru lămurirea mecanismelor complexe generate de piaţa imobiliară clujeană, am realizat un interviu cu sociologul Norbert Petrovici, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență socială și membru, din partea UBB, al Comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Cluj­Napoca. (Marius Avram)
  • „Clujul ne-a surprins și ne surprinde tot timpul”. Piața imobiliară clujeană este într-o continuă schimbare. Pentru a lua „pulsul” pieței, Transilvania Reporter a discutat cu Tudor Marc, agent în cadrul Welt Imobiliare. Acesta ne-a explicat motivele pentru care prețurile au crescut atât de mult în ultima perioadă, care sunt cele mai căutate zone din oraș, precum și ce anume îi determină pe tot mai mulți clujeni sau străini să își investească economiile în imobiliare. (Maria Man)

OPINIE

Macron va ­ Preşedintele Franţei. În absenţa unei „lebede negre” în` următoarele două săptămâni, candidatul pro-european de centru, Emmanuel Macron, va fi ales pe 7 mai preşedintele Republicii Franceze. (Valentin Năumescu)

CULTURĂ

„Regele Belgiei” deschide TIFF. Regele Belgiei” / „King of the Belgians”, comedia scrisă și regizată de Peter Brosens și Jessica Woodworth, deschide oficial cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Duoul de succes din lumea filmului independent (Altiplano, Al cincilea anotimp) revine la Cluj cu o poveste cu iz balcanic foarte apreciată de critici și de public. Biletele pentru gala de deschidere costă 30 de lei și pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ

Un vis împlinit. Se spune despre Cluj că a devenit, în ultimii ani, un oraș al festivalurilor de tot felul. Dacă e așa – și e așa! – atunci „Europenele” de gimnastică, găzduite săptămână trecută de Sala Polivalentă din Cluj, au fost mult mai mult decât o competiție sportivă. Nici celorlalte mari evenimente găzduite de oraș nu le-a lipsit, câtuși de puțin, vibrația, dar parcă „Europenelor” de gimnastică li se potrivește cel mai bine marca de Festival al Emoțiilor. (Dan Bodea)

IT

O companie de IT din Cluj operează pe inima gigantului auto BMW. În ultimii ani, odată cu venirea în Cluj a zeci de firme de renume mondial, a apărut mitul „Silicon Valley”. În mod artificial, spun mulți specialiști care atrag atenția asupra faptului că multe dintre aceste firme fac în Cluj-Napoca outsourcing, adică o activitate care ar putea foarte bine echivala, la altă scară, cu realizarea de tricouri după un model prestabilit de către compania-mamă, fără ca vreun proces creativ să fie implicat. Dar dincolo de outsourcing și problema lipsei de valoare adăugată din această ramură a IT-ului, există companii care lucrează pentru clienți de top și produc ustensilele pe care aceștia le folosesc pentru a supraviețui și, mai ales, pentru a se dezvolta an de an. (Radu Hângănuț)

STAREA UNIUNII

Erdoğan Strică-Tot. Două evenimente de importanță majoră au avut loc zilele trecute la nivelul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, în ceea ce privește relațiile dintre aceste două organisme suprastatale și Turcia. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR

Hitler și Eva Braun: viața, moartea și controversele. Adolf Hitler este unul dintre cele mai infame personaje ale istoriei, tot ceea ce ţine de el, de la viaţă personală şi până la moarte, fi ind controversat. Iar aceste controverse îl menţin încă în atenţia publicului, care dovedeşte, şi în ziua de azi, o fascinaţie morbidă faţă de Führer. Îndeosebi în aprilie se vorbeşte mult despre Adolf Hitler, întrucât această lună marchează atât naşterea lui (20 aprilie), cât şi căsătoria sa cu Eva Braun (29 aprilie), urmată de presupusa sinucidere (30 aprilie). (Mădălina Kadar)

SPORT

  • Europenele au trecut, medaliile rămân. Ediția 2017 a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică s-a încheiat. Delegația țării noastre s-a clasat pe podium în ceea ce privește numărul de medalii pe națiuni, depășind până și așteptările ofi cialilor Federației Române de Gimnastică sau pe cele ale Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Cu patru medalii, dintre care două de aur și câte una de argint, respectiv de bronz, România a fost depășită în clasamentul pe medalii doar de Rusia, cu opt medalii cucerite, dintre care trei de aur și Marea Britanie cu șase medalii, Ellisa Downie (campioana Europei la individual compus), fi ind vedeta delegației din Albion cu patru prezențe pe podium. (Patrice Podină)
  • După 10 ani, o echipă din Cluj joacă într-o finală europeană. Echipa masculină de handbal Potaissa Turda este la doar 60 de minute de o performanță istorică pentru micuțul club din Turda. Trupa antrenată de Horațiu Gal întâlnește, duminică, pe Valur Reykjavik, în manșa retur a semifi nalelor Cupei Challenge. Va fi o misiune difi cilă, dar nu imposibilă. În Islanda, clujenii au pierdut, scor 22-30, dar în istoria sportului clujean pe semicerc există un recedent. În urmă cu exact 10 ani, Naisa Niș a învins la 9 goluri diferență, scor 30-21, pe Universitatea Jolidon Cluj, cucerind trofeul, după ce în Sala Sporturilor „Horia Demian” au pierdut la aceeași diferență de scor (22-31). Atunci sârboaicele au intrat în posesia trofeului pus în joc grație numărului mai mare de goluri marcate în deplasare. Atunci Clujul a pierdut trofeul, dar e un semn că o înfrângere, chiar și la 8 goluri diferență, în handbal, se poate remonta. (Patrice Podină)
Distribuie:

Postaţi un comentariu