Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Procurorii „operează” la clinica doctorului Lucan

Procurorii DIICOT au făcut miercuri percheziții la clinica privată Lukmed, care îi aparține medicului urolog Mihai Lucan. Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii au ridicat documente și computere și de la domiciliul acestui, dar și de la Intitutul de Urologie și Transplant Renal Cluj.  Ancheta vizează relaţia dintre cele două unităţi medicale în care a profesat cunoscutul chirurg clujean.

Ocolit până de curând de marii operatori de pe piaţa serviciilor medicale private, Clujul a cunoscut un val de investiţii în unităţi profilate pe nişe medicale. Multe dintre acestea sunt dotate la nivel occidental dar, în lipsa facilităţilor de cazare şi de intervenţie în caz de complicaţii, căpuşează spitalele de stat, faptă pentru care pare să fie cercetat profesorul  Lucan. 

Piaţa serviciilor medicale private din Cluj se aglomerează, dar rămâne la foarte mare distanţă de Bucureşti şi în linia, ba chiar în urmă, altor oraşe din ţară ca Oradea, Timişoara, Braşov, Sibiu sau Iaşi. Primul spital privat de mari dimensiuni, cu servicii generaliste integrate, va fi inaugurat la Cluj abia în 2017, la ani distanţă de deschiderea unor unităţi de acest gen în capitală şi în alte câteva oraşe.  Unitatea din reţeaua „Regina Maria” se va adăuga unui spital  privat de diagnosticare şi recuperare medicală existent şi lista marilor unităţi spitaliceşti private din Cluj se opreşte aici. Cea mai mare investiţie într-un spital privat s-a blocat în fază aproape finală în 2013. Lacătul pus pe clădirea situată  la ieşirea de Sud a fost luat anul acesta, dar destinaţia acesteia va fi schimbată.

Întârzierea investiţiilor în mari spitale a lăsat loc de dezvoltare unităţilor spitaliceşti mici, care concurează pe o piaţă alimentată de puterea de cumpărare în creştere a clujenilor şi de asigurările private din domeniul corporatist. Totuşi, aceste asigurări private sunt în număr insuficient, iar statul nu vrea să renunţe la monopolul din sănătate. Ca atare, domeniul privat care, dacă s-ar extinde, ar putea pune presiune şi împinge lucrurile înainte în sectorul de stat e într-o etapă  imcipientă şi cu un viitor de piaţă dificil de evaluat.

Sectorul privat se va dezvolta. Şi în momentul în care statul totuşi îşi va face treaba, îşi va deschide un pic monopolul şi îşi va pune şi unităţile sale sanitare nu neapărat într-o concurenţă cu cele private, dar măcar un pic să ştie şi ele că nu pot să facă chiar orice pe piaţă şi că trebuie să fie mai atente la tot ce înseamnă calitatea actului medical… Dar este încă loc mult. În Cluj abia e la început. Eu compar cu acele abc-uri de scară. Apoi au apărut minimarketurile, iar ulterior supermarketurile, hipermarketurile şi mall-urile. Noi nu avem încă supermarketuri în sănătate, darmite hipermarketuri, mall-uri”, Marcel Tanţău, doctor şi universitar.

Sumarul ediției: 

ACTUALITATE. Percheziţii la clinica şi domiciliul chirurgului Mihai Lucan. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat miercuri că speră ca percheziţiile procurorilor la clinica de urologie Lukmed să vizeze relaţia pe care aceasta o are cu Institutul de urologie şi transplant renal Cluj.

DOSAR. Când Clujul vrea să intre în topul medicinii private din țară 

  • Cluj-Napoca va avea primul spital privat cu servicii integrate. Reţeaua de sănătate Regina Maria a demarat, în parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă, proiectul de dezvoltare a primului spital privat integrat din Cluj-Napoca, printr-o investiţie totală de 15 milioane de euro. Lucrările pentru spitalul ce va fi construit pe Calea Dorobanților nr. 27-29 au început deja, astfel încât acesta să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Noul spital va avea o suprafaţă de 7.000 mp. Centrul medical regional va oferi o gamă complexă de specialităţi medicale, axate pe chirurgia minim-invazivă laparoscopică. (Maria Man)
  • Spitalul Pelican, povestea unui eșec. Primul spital universitar privat din România și, în același timp cel mai mare spital privat din țară, ar fi trebuit să își deschidă porțile la Cluj-Napoca, în 2013. În 2013, însă, investitorii au pus lacătul pe ușa viitorului spital, întrucât s-au terminat banii. Doi ani clădirea a fost lăsată pe mâna unei firme de pază, după care acesta a revenit constructorului, investitorii orădeni „plătind” astfel suma care nu fusese achitată pentru realizarea lucrărilor.  (Maria Man)
  • La stat sau la privat? „Piaţa” medicală din judeţul Cluj include numeroase unităţi şi servicii medicale, atât în sistemul de stat, cât şi în cel privat. Astfel, potrivit datelor oficiale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj este în contract în tot judeţul cu nu mai puţin de 27 de spitale, 350 de medici de familie, 309 farmacii, 19 unităţi care se ocupă de dispozitive medicale, 142 de unităţi de medicina dentară, 93 de ambulatorii de specialitate, 34 de laboratoare, 16 unităţi de reabilitare şi recuperare medicală, 10 unităţi care se ocupă de servicii de ambulanţă, 47 care se ocupă de servicii de imagistică medicală şi 29 care se ocupă de îngrijiri la domiciliu. (Claudia Romitan)
  • Polaris Medical, “staţiunea medicală” de la Suceagu. Un model aparte de spital privat care funcţionează în judeţul Cluj este şi Polaris Medical, singurul spital de recuperare de acest fel din ţară, care este deschis din 2015 în localitatea Suceagu.
  • Dr. Marcel Tanţău: Sistemul medical privat din România abia a trecut de nivelul abc-urilor de scară. Una dintre cele mai moderne şi mai performante clinici private din Cluj-Napoca este Centrul Medical de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, care asigură consultaţii de gastroenterologie, hepatologie (afecţiuni hepatice). Clinica este dotată cu aparatură de endoscopie digestivă de ultimă oră şi oferă intervenţii endoscopice complexe sau simple, sub anestezie generală, pentru a asigura pacienţilor, aşa cum spune prof. univ. dr. Marcel Tanţu, un confort maxim. Medicii centrului medical efectuează endoscopii digestive superioare (gastroscopii) şi inferioare (colonoscopii), diagnostice, cât şi gesturi terapeutice: polipectomii, rezecţii endoscopice complexe, extragere de corpi străini, sclerozare ulcere, ligaturi varice. (Marius Avram)
  • Sănătoși să fim, spitale avem destule. ”Industria” medicală este o piață în continuă expansiune în Cluj, iar investitorii pompează zeci, chiar sute de milioane de euro în această afacere. La nivel național sunt deja peste 30 de spitale private de dimensiuni mari și medii, mare parte dintre acestea chiar în județul Cluj. Dacă începutul a fost timid, acum se pare că investitorii se grăbesc să vină cu bani pentru această zonă a serviciilor medicale private. Sectorul ar fi trebuit să fie impulsionat de reformarea sănătăţii, însă proiectul continuă să se lase aşteptat. Se spune mereu că nu sunt bani, dar există și voci autorizate care susțin exact contrariul. O radiografie a ”exploziei” serviciilor medicale private a făcut-o, pentru Transilvania Reporter, Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților. (Patrice Podină)
  • Branding în sistemul de sănătate publică: „Nimic nu merge mai repede în cap decât un produs prost care e foarte bine promovat”. Sistemul de sănătate, mai ales prin prisma activității clinicilor private, tine să devină tot mai mult o luptă a brandurilor. Chiar dacă în România conceptul de construire a unui brand în sistemul de sănătate este o idee relativ nouă, lucrurile încep să prindă contur. Iulian Pădurariu, consultant de marketing asociat în cadrul companiei Marks, cea care este responsabilă pentru construirea unor branduri ca Policolor, Murfatlar sau reţeaua de clinici Regina Maria, a vorbit despre provocarea realizării unui brand într-un domeniu la care oamenii apelează atunci când totul merge prost. (Radu Hângănuţ)
  • Credite speciale pentru medici. Mai multe bănci de pe piaţă s-au orientat în a le acorda medicilor credite speciale pentru a-şi dezvolta practica. Exemple în acest sens sunt Divizia Pentru Medici de la BT sau produsele financiare speciale pe care le oferă medicilor Libra Internet Bank. (Maria Man)
  • Serviciile medicale oferite de angajatorii din IT, tot mai importante pentru angajați. Firmele de IT din Cluj se află într-o permanentă luptă pe piața forței de muncă, iar pentru a atrage oameni cât mai buni, este nevoie de salarii cât mai mari. Dincolo de salarii, potențialii angajați sunt atrași și de reducerile la diferite servicii, iar la acest capitol, discount-urile sau chiar gratuitățile la serviciile de sănătate sunt printre preferatele oamenilor din companiile de IT. În cele mai multe cazuri, firma semnează un protocol cu o clinică privată care acoperă o plajă cât mai largă de servicii medicale, firma plătește o anumită sumă per angajat, iar angajatul beneficiază de servicii gratuite sau cu preț redus. (Radu Hângănuţ)

COMUNITATE. Experiment la 400 de kilometri distanță de Pământ: Patru elevi din Cluj trimit salutul „Servus” și drapelul României în Spațiu. Octavian Gherman, David Pescariu, Andrei Trif și Vlad Tomoiagă sunt cei patru elevi din Cluj care alături de doamna Carmen Coțop, profesoara lor de fizică, au făcut posibil ca steagul României și cunoscutul salut „Servus” să ajungă la 400 de kilometri distanță de Pământ, tocmai la bordul Stației Spațiale Internaționale. (Cristina Beligăr)

OPINIE. Veşnicia de la sat. Aşa spunea poetul Lucian Blaga, pe vremea când satul era „leagănul devenirii noastre”. De acolo au plecat marile valori ale culturii noastre, chiar şi marile valori ale economiei noastre. Acolo, distanţa dintre relativitatea noastră cotidiană şi absolut era aproape insesizabilă. Acolo timpul trecea în ritmul anotimpurilor şi nu în submultiplii secundelor de astăzi, care ne fac respiraţia mai accelerată, ne fac inima să se zbată în piept pentru o nanosecundă pierdută în cosmosul digital mai mult sau mai puţin virtual. (Septimiu Moga)

REPORTAj. Grandoare la deschiderea Europenelor de Gimnastică. Spectacol de lumini, proiecții laser și momente emoționante, toate împletite într-un show vizual excepțional, au fost oferite clujenilor și nu numai, cu ocazia deschiderii oficiale a Campionatelor Europene de Gimnastică. Printre participanții la europenele de la Cluj se regăsesc trei campioni olimpici la Rio de Janeiro, Eleftherios Petrounias, din Grecia, triumfător la inele, Oleg Verniaev, din Ucraina, medaliat cu aur la paralele și Sanne Wevers din Olanda, campioana olimpică de la bârnă. (Patrice Podină)

CULTURĂ. Premieră de balet contemporan la Opera Maghiară. După doi ani, Ansamblul de Balet al Operei Maghiare Cluj revine cu o premieră de balet contemporan ce va avea loc pe data de 27 aprilie de la ora 18.30. Publicul va avea ocazia să vadă două spectacole regizate de Melinda Jakab, „Revelația Trupului” bazat pe fragmente din operele lui Sergei Rachmaninov și Sergei Prokofiev, respectiv  bine-cunoscuta lucrare al lui Béla Bartók, „Mandarinul Miraculos”. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII. România nu mișcă în front(ieră). Noile reguli de trecere a frontierelor Schengen au stârnit iritare în mai multe țări ale Uniunii, care le-au suspendat. Bucureștiul deocamdată tace mâlc și le aplică. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Ziua Pământului – de ce şi cum sărbătorim. Pământul ne este casă din prima zi în care venim pe lume; ne adăposteşte şi ne hrăneşte de mii de ani, i-a ajutat pe strămoşii noştri şi pe strămoşii strămoşilor să supravieţuiască. Poate că este o stea oarecare între alte câteva miliarde, însă Pământul rămâne casa noastră şi a celor ce ne vor urma. Măcar o dată pe an, merită sărbătorit – şi cum altfel îl putem sărbători mai bine, decât respectându-l? (Mădălina Kadar)

SPORT. Schimbare radicală pentru singura campioană olimpică. Despre sportivii care triumfă în întrecerile olimpice se scriu cărți, se fac filme, se vorbește mult timp după succesul în cea mai importantă întrecere a planetei. Există însă, și sportivi care odată ieșiți din lumina reflectoarelor intră într-o lume doar a lor. Oana Ban este până azi singurul sportiv clujean medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de Vară. Se întâmpla în vara anului 2004, la Atena. Micuța gimnastă clujeană cucerea admirația lumii întregi, alături de echipa feminină a României. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu