Muzeul de Speologie „Emil Racoviță”, la toamnă așteaptă

Foto: Dan Bodea

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca stă închis de aproape șase ani, dar se pare că, de curând, lucrurile au început să se miște, iar conflictele din jurul acestuia să se diminueze. Sau altfel spus încep să apară, timid, și veștile bune.

Cel puțin aceasta susține Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj: „Am avut o serie de negocieri cu Primăria Cluj-Napoca, printre care am discutat și de dreptul de servitute care reglementează accesul în clădirea muzeului. Noi nu am putut să le oferim acest drept pentru că efectiv clădirea se afla într-un stadiu avansat de degradare. În momentul de față suntem într-un proces de renovare al clădirii. Avem autorizația de construcție. Lucrările sunt aproape gata, se lucrează la fațadă, doar că firma care se ocupa de lucrare a renunțat la ea. Acum căutăm o altă firmă pentru a duce la capăt lucrările. Sperăm să nu ne prindă toamna viitoare fără muzeul deschis! Când vor fi gata lucrările, vom permite accesul la muzeu”, a spus Augustin Feneșan pentru Transilvania Reporter.

Faptul că recent au avut loc o serie de negocieri între cei de la Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj și Primăria Cluj-Napoca vizavi de accesul spre  clădirea muzeului a fost confirmat și de viceprimarul Dan Tarcea. „S-a ajuns la un consens. Cei din cadrul asociației au înțeles că e important să permită accesul clujenilor spre clădirea muzeului și au oferit acces nelimitat. Deocamdată este un proces pe rol. Vom vedea exact când se va redeschide muzeul. Deocamdată situația e incertă”, a declarat viceprimarul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Poarta de pe strada Sextil  Pușcariu, numărul 8 este închisă. Pe ușă există o tabliță pe care scrie că pe aici se face aprovizionarea pentru hotelul din stânga porții, dar și o plăcuță cu inscripția „Câine rău”, pentru a-i ţine pe vizitatorii nedoriți departe. Printre scândurile porții  încercate de timp, putem întrezări puțin din clădirea al cărui subsol a adăpostit  singurul muzeu de speologie din România.

Ce s-a întâmplat de fapt? Clădirea muzeului a fost retrocedată, în timp ce muzeul este administrat în continuare de Primăria Cluj-Napoca. În 2010, din cauza degradării clădirii care ar fi prezentat riscuri de securitate, unul dintre coproprietarii clădirii, persoană fizică, a blocat accesul în tunelul care permitea intrarea în muzeu. Primăria Cluj-Napoca a făcut o plângere împotriva acestei măsuri. Pentru a vizita muzeul mai există o cale de acces, dinspre Piața Unirii, nr. 24, unde se află Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, dar nici aceasta cale nu era una sigură, fapt pentru care cei de la asociație au interzis accesul. Acum că lucrurile încep să se limpezească în privința accesului, rămâne de văzut cât timp vor dura lucrările de reabilitare a clădirii, lucrări absolut necesare, lucru confirmat de reprezentanții primăriei și în urmă cu câțiva ani.

 În prezent, o parte din exponatele din cadrul Muzeului de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca sunt valorificate în cadrul unei expoziții cu durată nedeterminată la etajul al doilea al Bastionului Croitorilor.

[stextbox id=”custom”]

Despre muzeu

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost înființat în anul 1998 și este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii și savantului Emil Racoviță, fondatorul biospeologiei și al primului institut de speologie din lume, la Cluj, în anul 1920. Rezultatele programului biospeologic inițiat de savantul Emil Racoviță au fost excepționale: 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție numărând 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii științifice însumând aproximativ 6000 de pagini. Apogeul carierei sale științifice a fost reprezentat de elaborarea unei teorii originale privind evoluția.

Muzeul include „Colecţia Emil Racoviță”, cu numeroase exponate deosebite, precum: un caiet de notițe din perioada în care Racoviță era student la Universitatea Sorbona din Paris (1886-1891), microscopul „Zeiss” și aparatul „Lihnof” de care s-a folosit în expediția antarctica „Belgica” (1897-1899), diapozitivele și proiectorul pe care le-a utilizat în susținerea cursului de biologie generală de la Facultatea de științe din Cluj, desene originale cu care și-a ilustrat lucrările științifice, obiecte personale, de birou. Imobilul în care a funcționat muzeul este fostă închisoare a orașului medieval Cluj (secolele XIV-XIX), monument istoric de interes național, datând din anul 1376.

[/stextbox]

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu