Ziua Păsărilor la Cluj: tur ornitologic în Pădurea Hoia și activități pentru copii în Parcul Central

Foto arhivă: Maria Man

În acest an, Societatea Ornitologică Română sărbătorește Ziua Păsărilor la Cluj-Napoca sâmbătă, 28 martie, cu evenimente care se adresează tuturor iubitorilor de păsări și natură, cu două tipuri de activităţi, care se vor desfăşura în paralel.

Astfel, pentru cei avansați în cunoașterea păsărilor, sau dornici de o plimbare în natură, se organizează un tur ornitologic în Pădurea Hoia. Principala activitate va fi observarea păsărilor cu ajutorul instrumentelor optice: binoclu și lunetă. Pentru identificarea tuturor speciilor este folosit determinatorul de păsări, cartea de căpătâi a tuturor ornitologilor şi birdwatcherilor.  „Specialiştii SOR Cluj Napoca vor aduce binocluri şi lunete, dar este posibil ca acestea să nu fie de ajuns. De aceea, participanţii sunt rugaţi să îşi aducă şi ei propriile binocluri. Turul ornitologic va începe de la ora 10, 00 din fața Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, anunță organizatorii.

Partea a doua a evenimentului este dedicată copiilor. Pentru cei mici vor fi organizate o serie de activități pentru o mai bună cunoaștere a păsărilor, tot sâmbătă, 28 martie. Acţiunile demarează de la ora 10, 00 în Parcul Central din Cluj-Napoca, zona Cazinoului, în aer liber. Aici, micuţii vor avea ocazia de a observa păsările cu binoclul şi de a afla informații interesante despre comportamentul păsărilor.

Specialiştii SOR Cluj Napoca vor avea cărți cu păsări pentru determinarea speciilor observate, atât în limba română, cât și în limba maghiară, jocuri de determinare a păsărilor, planșe de colorat, planșe pentru măști și zmee. De asemenea, pentru cei mici este organizat şi un concurs de desene intitulat ”Vestitorii Primăverii”.

„Ziua Mondială a Păsărilor a fost instituită în scopul sensibilizării publicului privind necesitatea protecţiei păsărilor şi a habitatelor lor și este sărbătorită încă de la începutul secolului trecut (1906), în data de 1 aprilie, în urma unei Convenţii a O.N.U. Este un prilej de amintire a faptului că păsările au un rol bine definit în păstrarea echilibrului ecologic al naturii, iar beneficiile aduse economiei umane sunt numeroase.

Postaţi un comentariu