Zi de doliu pentru cinematografia românească, a decedat actrița Tamara Buciuceanu

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani, anunță Agerpres. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai Spitalului Elias. Actriţa a fost internată pe 2 octombrie la Elias, pe ”fondul acutizării unor probleme cardiace mai vechi”.

Tamara Buciuceanu s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. Ea a urmat, între anii 1948 – 1951, cursurile Institutului de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. În ultimul an s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1952 (clasa profesorului Ion Bălţăţeanu). În cei peste 65 de ani de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti (actualul Odeon), la Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional ”I. L. Caragiale” sau la Teatrul de Operetă.

Conform Agerpres, Tamara Buciuceanu a primit peste 20 de premii pentru interpretare, dintre care: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, Premiul de excelenţă din partea TVR Internaţional (2009) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012), Premiul “Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfăşurată în Aula Academiei Române (2013).

Preşedinţia României i-a acordat, la 23 iunie 2014, Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, iar la 23 octombrie 2014, a fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii, distincţia fiindu-i acordată de principesa Margareta în numele Regelui Mihai.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu