Viorica Dăncilă, victorie zdrobitoare la alegerile pentru președinția PSD

Foto: Dan Bodea

Social-democrații și-au ales, sâmbătă, noul președinte al partidului, în cadrul congresului extraordinar care a avut loc la Sala Palatului din București. Actualul premier al României, Viorica Dăncilă a preluat oficial președinția PSD, fiind votată de 2850 dintre cei aproape 4.000 de delegați cu drept de vot. Pe locul 2 s-a situat Liviu Pleșoianu la o distanță considerabilă (doar 715 voturi), de Viorica Dăncilă.

Pentru început, câteva modificări
Mai înainte să-și aleagă noul președinte participanții la congresul extraordinar al PSD au fost de acord cu câteva modificări, cele mai importante fiind modificarea statutului partidului, președintele formaţiunii urmând să fie ales de congres. Modificarea s-a produs cu unanimitate de voturi.

Alte modificări prevăd că președintele partidului este ales de congres, potrivit legii, congresul desemnează candidatul susținut de PSD la funcția de președinte al României, președintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de către congresul PSD. În cadrul congresului de la Sala Palatului Eugen Teodorovici a primit 2.463 de voturi și a fost ales președinte executiv, iar Mihai Fifor, votat de 2.366 de delegați, a devenit secretarul general al celei mai mari formațiuni politice din România.

Decalogul PSD
La orele amiezii premierul Viorica Dăncilă și-a susținut discursul în cadrul căruia a parcurs un „decalog” de nouă principii din programul de guvernare a PSD.

Cele 10 (9) principii propuse de Dăncilă:
– PSD face o politică pentru oameni, nu împotriva oponenților. Asta trebuie să explice fiecare lider și fiecare membru de partid de acum înainte, cu fiecare ocazie. Cetățenii nu vor politicieni care se luptă între ei, ci vor politici care le apără interesul și viitorul.

– Rămânem cel mai proeuropean partid din România. Suntem forța care a adus România în NATO și în Uniunea Europeană. Este datoria noastră morală, față de istorie și viitor, să fim un partener proactiv în Europa.

– Ne reasumăm valorile de stânga și istoria social-democrației. Ne reidentificăm cu valorile noastre. Orice om care crede în grija pentru oameni, în solidaritate, justiție socială și egalitate de șanse este de stânga. România adevărată, pe care o știm atât de bine, este de stânga.

– Democrația internă, națională și europeană nu se negociază. Pornind din interiorul partidului, până la cele mai înalte foruri publice, trebuie să fim ghidați de dialog, argumente, transparență decizională și responsabilitatea votului.

– Radicalizarea spațiului politic, în relația cu oponenții noștri sau în organizația noastră, este inacceptabilă și, după cum se vede, sancționată dur de către electorat. Maturitatea ne obligă să evităm această capcană politicianistă.

– Lucrăm pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă. Asta înseamnă social-democrația, să ne asigurăm că nimeni nu se mai pierde de mersul țării de acum înainte. Că nimeni nu mai este forțat să fugă, să abandoneze, să-și piardă speranța.

– Combatem inegalitățile sociale. Distanța dintre rural și urban, dintre clădire de birouri și fabrică, dintre centru și periferie, trebuie să fie scurtată acum. Fără șanse egale garantate de un stat puternic, creșterea economică nu e resimțită de cei mai mulți.

– Susținem progresul: să nu ne temem de schimbare, să nu evităm discuțiile dificile despre subiectele zilei: de la schimbările climatice la evoluția tehnologică accelerată. România trebuie să fie pregătită, ba chiar să aibă un pas în față pentru a nu fi lăsată în urmă.

– Vrem o Românie care contează în Europa. Indiferent de ce vor unii să credem, nu suntem nicio țară de mâna a doua, nici una neputincioasă, în relația cu partenerii noștri europeni. Am dovedit că știm locul pe care ni-l dorim în Europa. Acum trebuie să dovedim că știm ce Europă ne dorim: una socială, deschisă și cinstită cu toți cetățenii săi.

Dăncilă a anunțat ulterior și programul politic pe care l-a propus delegaților la congres: „România la puterea 10”, făcând, probabil referire la cele zece (9) principii enunțate mai sus.

Autostrada premierului
Viorica Dăncilă a mai declarat, sâmbătă, la congresul PSD, că se angajează ca în actuala guvernare să fie construită „o autostradă cap-coadă” și nu va mai tolera niciun fel de întârziere în acest sens.

„Guvernarea nu a fost perfectă, dar a fost eficientă. Avem motive sa fim mândri de ce am realizat. Românii nu au timp sa aștepte. Românii au nevoie de investiții (…). Mă angajez că vom face o autostradă cap-coadă. Am demarat deja analiza să vedem care este proiectul pliat pe așteptările românilor. Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere!”, a decretat Dăncilă, conform Agerpres.

La congresul extraordinar de la București, PSD Cluj ap articipat cu 63 de delegați care și-au oferit votul (informație obținută pe surse), pentru actualul premier al României, Viorica Dăncilă. Evenimentul din Capitală a fost organizat urmare a faptului că fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare cu executare, în urmă cu o lună, astfel că social-democrații aveau nevoie de o nouă conducere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu