Vasile Dîncu: „Anumite elemente de infrastructură pot fi trecute în folosinţa autorităţilor locale înaintea finalizării strategiei de descentralizare”

Anumite elemente de infrastructură ar putea fi trecute în folosinţa autorităţilor locale chiar înaintea finalizării strategiei de descentralizare, în cazul în care ele fac parte din proiecte de dezvoltare locală, a declarat luni vicepremierul Vasile Dîncu, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, potrivit Agerpres.

„Lucrăm în acest moment, chiar dacă nu toate ministerele sunt încântate de acest lucru, la un inventar al patrimoniului pe care îl au ministerele, în perspectiva descentralizării. Cerem şi sprijinul dvs, al CJ, încercăm să inventariem resursele cele mai importante”.

„Pentru marile municipii (…) dacă aveţi pentru oraşele dvs nişte concepte de dezvoltare unde este absolut necesar – până vom face noi strategia de descentralizare – aveţi conceptul şi ştiţi bine că respectivele clădiri, terenuri, baze sportive sau alte lucruri sunt necesare, atunci putem merge pe proiecte individuale şi le putem aloca cu viteză mai mare. Până vom descentraliza (…) putem să facem asta de-o factură de urgenţă, pentru proiecte care pot să ajute dezvoltarea locală. Avem însă nevoie de un concept, un proiect de dezvoltare pe care să îl putem lua în calcul, pentru că indiferent că fac ceva sau nu cu un teren sau o clădire, autorităţile centrale şi centralismul apar instantaneu de câte ori e vorba de a da ceva înspre un alt minister sau înspre autorităţile locale. E un reflex din acesta de posesie, pe care nici miniştrii nu şi-l pot reprima pentru că este practică organizaţională”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

El a adăugat că au fost schimbate în mare parte termenele strategiei de descentralizare, regionalizare şi reorganizare teritorială, astfel încât până în toamna acestui an să fie parcursă cea mai mare parte a procesului legislativ.

În ce priveşte reforma administraţiei, Dîncu a adăugat că 2016 este un an în care se pun doar bazele legislative ale dezvoltării viitoare. „Eu nu sunt un tip foarte entuziast şi romantic când mă gândesc la viteza cu care se pot face lucrurile. Fiind sociolog şi tot măsurând de-a lungul celor 25 de ani, de când am făcut această meserie, mi-am dat seama de viteza lucrurilor în România. Ce vreau să spun în ce priveşte reforma în administraţie: eu ştiu că nu o să terminăm în acest an reforma în administraţie, ea ar trebui în următorii zece ani să fie pusă pe picioare solide şi sper că asta vom putea face. (…) Acesta este un an în care să punem bazele a ceea ce trebuie făcut în viitor, să facem analizele, să dăm cadrul legislativ”, a explicat vicepremierul.

El a adăugat că în acest sens a fost continuată strategia stabilită prin programele Băncii Mondiale, dar că anumite termene au fost reduse cu doi – trei ani şi s-a renunţat la studii pilot al căror obiect de studiu era cunoscut deja. Pe de altă parte, cu ajutorul informaţiilor comunicate de către primari a fost realizat un inventar al disfuncţionalităţilor, urmând ca soluţiile să fie introduse în ordonanţe care vor fi emise în lunile aprilie, mai şi iunie.

Postaţi un comentariu