Urmașii episcopilor beatificați: „ Am mulțumit lui Dumnezeu că am trăit să apuc ziua asta!”

Papa pe scena de pe Câmpia Libertății, alături de icoana care-i înfățișează pe cei șapte episcopi beatificați | Foto: Lorand Vakarcs

Duminică, 2 iunie, la Blaj, a avut loc beatificarea celor șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice din Transilvania, proces început în 1999 și încheiat în martie 2019, când Papa Francisc a semnat decretul de beatificare. Practic, la Blaj s-a consfințit această recunoaștere, iar ziua de 2 iunie va fi trecută în calendarul greco-catolic ca Ziua Fericiților Episcopi.

De asemenea, a fost sfințită o icoană cu chipurile celor șapte care statuează imaginea sub care vor fi reprezentați în iconografie, icoană ce poartă și semnătura Papei Francisc.

La ceremonie au participat și câțiva urmași ai episcopilor martiri. Rodica Hossiu Teodoroiu, nepoata Episcopului Iuliu Hossu a fost invitată și a participat alături de o verișoară a sa care a venit din străinătate pentru această ocazie.

„I-am mulțumit lui Dumnezeu că am apucat ziua aceasta și că am putut să fiu acolo, ne-a mărturisit Rodica Hossu Teodoroiu. „E foarte mare lucru să trăiești, să se întâmple în timpul vieții tale un moment ca acesta. Până acum era de neînchipuit, nu am sperat să apuc să trăiesc momentul. Dar mă bucur enorm. Am ascultat slujba și cuvântarea Sfântului Părinte cu ochii în lacrimi. Meritau pentru sacrificiul lor această recunoaștere. M-a impresionat și mulțimea de oameni care a venit acolo de bună voie, din dorința lor sinceră. Mi-am spus: până acum recunoștința nu era posibilă și pentru că ce s-a întâmplat cu oamenii aceștia, cu unchiul nostru, nu era cunoscut de marea majoritate a oamenilor. Acum au aflat, au putut să înțeleagă, iar acesta este un pas important ce trebuia făcut. Simt că istoria se așează încet-încet în matca ei firească. Mă gândeam acolo că dacă unchiul și ceilalți care au suferit atât de mult, ar vedea ce se întâmplă și câți suntem acolo, s-ar simți un pic mângâiați pentru suferințele lor. A avut loc un act istoric.”

Rodica Hossu a ajuns la Blaj cu un tren special, pus la dispoziție pentru pelerini de Episcopia Greco-Catolică din Cluj și tot cu trenul s-a întors. „Trebuie să spun că a fost o organizare perfectă, am toată admirația pentru cum au știut și au reușit să organizeze deplasarea și toată participarea la eveniment pentru că ei s-au ocupat de tot.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu