Tişe îl ceartă pe Dohotaru că a chemat corpul de control al primului ministru la Pata Rât

Foto: arhivă

Disputele politice pe marginea situaţiei de la Pata Rât par fără sfârşit. În timp ce în zonă la vechea gropă de gunoi s-a produs o alunecare a deşeurilor depozitate care dus la formarea unui lac de levigat de circa 3 hectare şi un volum de 6.000 de metri cubi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe îi reproşează deputatului USR Adrian Dohotaru că a chemat inutil la faţa locului  Corpul de Control al Primului-Ministru. Instituţia publică aşteaptă acum ca specialiştii să dea soluţia finală pentru rezolvarea poluării care a apărut în zonă.

“Acel Corp de Control al Primului-Ministru nu are niciun fel de competență legală de a verifica aspecte ce țin de activitatea unei autorități publice autonome cum este Consiliul Județean Cluj. E greu de înțeles, dincolo de dorința deputatului de a obține publicitate ieftină, care ar putea fi miza unui astfel de control câtă vreme finanțatorul european, respectiv Direcția Regională de Audit Cluj (structura din cadrul Curții de Conturi responsabilă de verificarea utilizării fondurilor europene) a făcut deja controale repetate vizând proiectul SMID, controale care nu au relevat vreo vină care să aparțină membrilor echipei de implementare a proiectului. De altfel, toate problemele apărute pe parcursul implementării proiectului au fost comunicate de îndată atât finanțatorului cât și Departamentului European de Luptă Antifraudă. În același timp, nu trebuie uitat faptul că se află în curs o serie de anchete ale DNA și ale Parchetului Cluj, singurele în măsură să clarifice, prin intermediul justiției, aspectele legate de vinovăția și responsabilitatea unor persoane, întinderea pagubelor, recuperarea prejudiciului suferit etc. De altfel, aceste dosare în care funcționarii în cauză au calitatea de martor, au avut la bază sesizări formulate tocmai de către funcționarii respectivi. Făcând parte din categoria nepricepuților cărora le place să se audă vorbind, deputatul în cauză vorbește despre lucruri pe care nu le cunoaște și nu le înțelege și confundă depozitul neconform de deșeuri de la Pata Rât, aflat în procedură de închidere, cu proiectul de edificare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Totodată, din dorința de a obține mediatizare gratuită, el vorbește despre lucruri care se întâmplă de mai bine de șapte decenii, respectiv depozitarea de deșeuri de la Pata Rât, cu levigatul rezultat în mod inevitabil și despre crearea acelor comunități de persoane defavorizate, fapt produs, la rândul lui, în urmă cu foarte mulți ani”, a precizat Alin Tişe printr-un comunicat de presă.

În urmă cu câteva zile, deputatul Adrian Dohotaru anunţa că a adresat o interpelare  primului ministru în care îi cerea să trimită un control la Pata Rât pentru a verifica problemele legate de proiectul SMID şi alunecările recente de deşuri din zonă. “Problemele întâmpinate în cadrul acestor proiecte au fost agravate recent datorită unei alunecări de teren în data de 22.07.2017, care a determinat dislocarea unui volum de maxim 20% din depozitul de deșeuri, ducând la contaminarea mediului situație constatată de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, și de către  Apele Române. Având în vedere gravele deficiențe în implementarea acestui proiect, vă cerem să dispuneți un control al Corpului de Control al Primului Ministru care să verifice modul în care această instituție a administrat problemele survenite, modul în care au fost recuperate sau se are în vedere recuperarea prejudiciilor aduse din culpa prestatorilor de lucrări și servicii, contractați în faza I a proiectului SMID”, spunea Dohotaru în acea interpelare.

Consiliul Judeţean aşteaptă soluţia specialiştilor

Între timp la Pata Rât situaţia nu este deloc roz. Vinerea trecută Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a dispus, printr-o hotărâre, ca reprezentanții Consiliului Județean să ia, în regim de maximă urgență, măsurile necesare pentru eliminarea bazinului de 6.000 de metri cubi de levigat, lichid toxic rezultat din dizolvarea deșeurilor depozitate în fosta groapă de gunoi de la Pata Rât.

“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj cere Consiliului Județean Cluj luarea unor măsuri urgente pentru stoparea poluării înregistrate în zona alunecărilor de teren de pe fosta rampă de gunoi de la Pata Rât. Este o situație potențial generatoare de situații de urgență. Sunt circa 6.000 de metri cubi de levigat, un lac pe 3 hectare, plus o altă cantitate care se scurge pe albia pârâului Zăpodie, secată momentan. Este un fenomen de poluare masivă a acestui pârâu, cu impact asupra mediului și sănătății populației. Analizele de laborator au înregistrat depășiri ale unor substanțe toxice care sunt foarte periculoase pentru mediu și sănătatea populației, dacă oamenii ar intra în contact cu ele. Nivelul materiilor în suspensie au o valoare care depășește de 4,8 ori limitele legale, consumul chimic de oxigen are valori de 48 de ori mai mari, clorurile de 12 ori, iar azotatul amoniacal de 750 de ori mai mari”, a declarat prefectul Aurel Cherecheș.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat a precizat pentru Transilvania Reporter că în câteva zile, cel mai târziu săptămâna viitoare, va fi gata expertiza realizată de specialişti pentru a da soluţia finală în rezolvarea situaţiei de la Pata Rât. “Acolo avem o echipă de experţi care studiază să dea o soluţie pentru rezolvarea problemei. O variantă care este avansată, dar nu e definitiv stabilită, este o staţie de epurare pentru apele contaminate din acea zonă. După ce vom avea soluţia finală bazîndu-ne pe hotărârea CJSU vom putea demara lucrările necesare în regim de urgenţă. Cât priveşte poluare, doar anumiţi componenţi depăşesc limitele admise, iar acel lac este stabil în prezent. Trebuie adăugat că vor fi măsuri pentru tratarea levigatului respectiv, dar vor fi şi soluţii pentru stoparea fenomenului de alunecare a deşeurilor. Costurile vor fi suportate de Consiliul Judeţean Cluj”, a spus acesta.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu