Tibi Ușeriu, câștigătorul ultramaratonului de la Cercul Polar și-a lansat cartea autobiografică: „Trebuie să fii nebun să te întorci acolo. Eu mă întorc”

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Bistrițeanul Tiberiu Ușeriu, ultramaratonistul care în 2016 a câștigat 6633 Arctic Ultra, o competiție desfășurată la Cercul Polar, și-a lansat joi cartea autobiografică „27 de pași”, în care sportivul vorbește despre încercările din timpul curselor la care a participat, despre perioada în care a fost arestat în Germania dar și despre motivația sa, el explicând că în 2017 se va întoarce la competiția câștigată în urmă cu un an.

În prezența a peste 150 de persoane care au venit să îl cunoască și să îi audă povestea, ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu (42 de ani) și-a lansat cartea autobiografică „27 de pași”. În carte, el vorbește atât despre competițiile la care a participat, cauzele pentru care militează, dar și despre o parte a vieții care până de curând nu a ajuns în atenția publică: perioada pe care a petrecut-o în închisorile din Europa, viața de tâlhar și evadările din diverse alte instituții de detenție.

„Nu este o carte prin care mă justific. Nu este o carte prin care dau vina pe cineva. Este o carte care pleacă din copilăria mea și ajunge până în prezent. Sunt foarte mândru de prezent și de ce fac acum și acum 20 de ani nici nu știam ce înseamnă să fii mândru. Îmi este greu să spun de ce am scris această carte. Cred că mulți se vor regăsi în prima parte a cărții. Alții cred că vor fi motivați să înțeleagă că poți ajunge oricât de jos, dar dacă ai puterea și inteligența de a te ridica, poți ajunge sus, unde nu ți-ai imaginat vreodată”, a explicat Tibi Ușeriu.

Acesta a mai precizat că o parte a cărții a fost scrisă în timpul petrecut în închisoare în Germania și că autobiografia a avut și o altă variantă de titlu, el lucrând la volumul lansat marți timp de aproximativ patru ani.

„Prima dată, am vrut să numesc cartea „Zidul alb”, pentru că m-am confruntat mult cu asta. Dar cei 27 de pași reprezintă lungimea curții interioare a penitenciarului unde eram scos o oră pe zi la plimbare și în fiecre zi îmi număram acei pași. Cred că vor mai urma milioane de pași, doar că pe un alt drum”, a mai spus Tibi. El a declarat că în 2017 plănuiește să participe din nou la 6633 Arctic Ultra, cu toate că după ce anul trecut a câștigat și-a spus că „trebuie să fii nebun să te mai întorci acolo după tot ce ți s-a întâmplat”. De asemenea, el a mai anunțat că va participa la alte două ultramaratoane în 2017, unul dintre acestea desfășurându-se în deșert.

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat 6633 Arctic Ultra, o cursă de ultramaraton desfăşurată pe distanţa de 566 de kilometri în apropierea Cercului Polar, el conducând această probă extremă de la început până la sfârşit. Tiberiu Uşeriu este originar din Bistriţa, iar pasiunea lui pentru alergat a început în 2012. În scurt timp, însă, pasiunea a devenit un stil de viaţă. Până să ajungă la maratonul 6633 Ultra, de la Polul Nord, el a mai participat la încă opt competiţii locale derulate pe distanţe mai scurte. În 2015, Uşeriu a alergat 172 de kilometri, din Pasul Tihuţa până în Cluj, fără oprire, iar de acolo încă 43 de kilometri în cadrul Maratonului din Cluj. La final, el a “vândut” kilometrii parcurşi şi a donat banii unei asociaţii care are în grijă 52 de copii cu insuficienţă renală.

În vârstă de 42 de ani, Tiberiu Uşeriu susţine cauza Tăşuleasa Social, pentru stoparea tăierii pădurilor României. Maratonul 6633 Ultra presupune alergarea a 566 de kilometri în Canada, la Cercul Polar în condiţii meteo dificile. Temperaturile scad până la -50 de grade Celsius, iar vântul bate până la 200 de km/h. Din 2007, când a avut loc prima cursă, doar 20 din aproximativ 200 de participanţi au reuşit să finalizeze cursa.

Postaţi un comentariu