Spitalul pediatric monobloc Cluj se face în Becaș. USAMV primește la schimb terenul ocupat acum de Spitalul de Copii

Foto: Dan Bodea

Spitalul pediatric monobloc din Cluj, un edificiu nou cu peste 600 de paturi, se va ridica pe un teren de 16 hectare situat în zona Becaș, aflat în prezent în proprietatea Univ.de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj (USAMV).

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au negociat intens timp de mai multe luni cu cei de la USAMV pentru terenul în cauză, una din condițiile puse de rectorul Cornel Cătoi pentru cedarea acestuia fiind primirea unui alt teren în schimb. Astfel, s-a ajuns la o tranzacție de tip win-win: județul a primit terenul din Becaș, iar universitatea se va alege cu terenul și imobilele de pe str.Moților 66-68, acolo unde funcționează în prezent actualul Spital de Copii.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a anunțat că a inițiat deja un proiect de Hotărâre a Consiliului Județean care are ca obiect preluarea terenului aflat în administrarea U.S.A.M.V., respectiv transferul terenului cu imobile din proprietatea județului în proprietatea Statului și ulterior în proprietatea universității. Potrivit protocolului încheiat între părți, USAMV va primi terenul cu imobile de pe strada Moților imediat după eliberarea lor ca urmare a finalizării construcției noului Spital Pediatric Monobloc.

Acest pas concret este vital și urmărește o viziune de dezvoltare a serviciilor medicale de pediatrie pentru următorii 50 de ani, servicii moderne, integrate, de care vor beneficia copiii din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj și zonele învecinate.”, spun reprezentanții CJ Cluj.

Ședința extraordinară a CJ Cluj în vederea aprobării documentelor necesare obținerii terenului pe care se va ridica viitorul spital va avea loc vineri, 13 martie. Etapa următoare prevede ca, în regim de urgență, să fie inițiată procedura legislativă prin care terenul destinat noului Spital Pediatric Monobloc să treacă în proprietatea județului Cluj.

Avantaje

Necesitatea dării în folosință cât mai urgente a spitalului este dată de faptul că în momentul de față Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și, o bună parte dintre ele, revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, din cauza acestor inconveniente, există riscul ca în viitor instituțiile abilitate, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, dar nu numai, să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

De asemenea, U.P.U. Pediatrie I Cluj este singura unitate dedicată urgențelor pediatrice din regiune, cu una dintre cele mai mari adresabilități din țară, respectiv peste 85% din județele țării. Anual, aici sunt tratați aproximativ 20.000 de copii, cu o varietate mare de probleme medicale, de la boli minore până la situații critice, existând posibilitatea resuscitării cardio-respiratorii, a susținerii, evaluării și monitorizării continue a funcțiilor vitale.

Principalele avantaje ale unui spital pediatric monobloc se referă la:

– reducerea cheltuielilor (utilități pentru o singură clădire, existența unui singur punct al laboratorului, existența unui singur bloc alimentar, o singură farmacie, un singur ambulator cu multiple cabinete, mai puține spații care trebuie dezinfectate);

– un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții, funcționalitate net superioară;

-realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, contribuind astfel la scăderea numărului de infecții nozocomiale

înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor 2 puncte de transfuzii existente în spital.

Caracteristici

Noul spital monobloc are o suprafață estimată de 40.000 mp, față de cei 25.000 cât are Spitalul de copii în prezent, și va avea 606 paturi. Alte detalii:

Specialități cu număr de paturi:

-spital de 506 paturi pacienţi, plus 100 paturi mame (însoţitori)

Specializare continuă

  1. a) pentru specializarea Pediatrie Acutici Cronici

– Pediatrie I – 75 paturi;

– Pediatrie II – 86 paturi

– Pediatrie III – 70 paturi

– Pediatrie IV –Distrofici – Recuperare Nutriţională – 25 paturi

– Compartiment Genetică Medicală – 15 paturi

b) pentru specializarea Neonatologie–Prematuri– 25 paturi

c) pentru specializarea Nefrologie–25 paturi

Staţie de hemodializă cronică în regim de spitalizare de zi pentru 10 aparate

d) pentru specializarea Chirurgieşi Ortopedie Pediatricăşi Chirurgie Plastică – 50 paturi

e) pentru specializarea O.R.L–15 paturi

f) ) pentru specializarea Anestezieşi Terapie Intensivă– 30 paturi

g) pentru specializarea Pneumologie- TBC–25 paturi

h ) pentru specializarea Neurologie –35 paturi

i) pentru specializarea Psihiatrie (inclusiv Toxicomanie) -30 paturi

j) UPU

Spitalizare de zi–60 paturi

Ambulator 20 – 30 de cabinete consultaţii

Spaţii comune

Spaţii de diagnostic şi tratament

Spaţii – zone administrative

Spaţii de învăţământ.

Distribuie:

Postaţi un comentariu