Spitalul Pediatric Monobloc ar putea fi construit din fonduri europene

O delegație a Consiliului Județean Cluj a participat la sfârșitul săptămânii, la București, la ROHO 2019 – Convenția Română a Spitalelor, un amplu eveniment internațional dedicat calității actului medical, exemplelor de bună practică din activitatea clinică și de management medical.

În cadrul evenimentului, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că va propune, în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană pentru următoarea perioadă de programare, un program operațional dedicat exclusiv domeniului sănătății. Astfel, după două perioade de programare, s-a ajuns la concluzia că sistemul de sănătate are nevoie de mai mult decât proiecte individuale, disparate, respectiv de un întreg program operațional, cu direcții de implementare care să sprijine real, aplicat și pe termen lung, sistemul de sănătate românesc.

Foto: Consiliul Județean Cluj

În acest context, Consiliul Județean Cluj va solicita, în cadrul discuțiilor cu Ministerul Fondurilor Europene, ca în noua perioadă de programare să fie inclusă și construcția de spitale noi, forul administrativ județean având în vedere satisfacerea unei nevoi reale și concrete, aceea a edificării Spitalului Pediatric Monobloc.

Totodată, potrivit discuțiilor purtate în cadrul convenției, în noul ciclu de programare vor fi alocate fonduri considerabile pentru cercetare. Acest aspect poate reprezenta un alt punct forte pentru proiectele Consiliului Județean întrucât componenta de cercetare va putea fi utilizată în ceea ce privește dezvoltarea Centrului Integrat de Transplant, acesta având oportunitatea de a beneficia de finanțare în perioada de programare ce va începe în anul 2021.

Spitalul monobloc pentru copii se va ridica în Borhanci

”Amplasamentul în cauză este acolo unde era proiectat acum câțiva ani cartierul Casarom, din Borhanci. Primăria este dispusă să ne ajute cu titlu gratuit cu o parte din acest teren de circa 80 de hectare, din care noi avem nevoie doar de 4,5 ha. ”, a declarat Alin Tișe la începutul anului.

În prezent, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii este o unitate medicală universitară formată din 15 secții, cu peste 500 de paturi, care funcționează în opt locații diferite de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

De asemenea, U.P.U. Pediatrie I Cluj este singura unitate dedicată urgențelor pediatrice din regiune, cu una dintre cele mai mari adresabilități din țară, respectiv peste 85% din județele țării. Anual, aici sunt tratați aproximativ 20.000 de copii, cu o varietate mare de probleme medicale, de la boli minore până la situații critice, existând posibilitatea resuscitării cardio-respiratorii, a susținerii, evaluării și monitorizării continue a funcțiilor vitale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu