Spitalul de Infecțioase din Cluj, cel mai bun din țară. Nelu Tătaru: ”Mâine dăm OUG prin care asimptomaticii și cei cu simptome ușoare vor putea fi tratați la domiciliu”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru / Foto: Dan Bodea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vizitat astăzi Spitalele de Boli Infecțioase și Clujana din Cluj-Napoca.

Am evaluat capacitatea de răspuns a spitalelor COVID odată cu creșterea numărului de infectări, dar și posibilitatea extinderii numărului de paturi de la Terapie Intensivă. Avel 363 de paturi la Infecțioase și 52 la ATI, plus Spitalul Clujana cu 100 de paturi pentru patologie medie și 17 locuri la Terapie Intensivă, din care sunt operaționale doar 6.

Am avut o discuție și cu personalul medical despre necesar, reevaluare la tot ce înseamnă tratament și protocoale, necesar de personal și medicamente, cât și despre o altă abordare pe acest moment pandemic.

Mâine seara vom discuta în guvern o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii 136 prin care simtomaticii și oligosimptomaticii fără comorbidități vor fi tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie în primul rând, apoi vor fi supravegheați de organele în drept pentru a rămâne la domiciliu și a putea să-și facă tratamentul, dar și pentru a-i proteja și pe ceilalți.

Cei de la DSP și Poliție sunt depășiți de situație din cauza numărului mare de cazuri, dar și din cauza reticenței persoanelor infectate de a se prezenta la spital, vin în faze avansate, apoi solicitările acestora pentru deplasarea la domiciliu sunt cele care reașează urmărirea lor.

Avem, într-adevăr, 4.848 de cazuri noi astăzi, dar avem și 37 de mii de teste lucrate. Urmărim cazurile de Terapie Intensivă și decesele, precum și adresabilitatea la serviciile de urgență. Nu rămâne decât să respectăm aceleași precauții de până acum, și să ne gândim că avem un personal medical care trebuie să gestioneze un număr mare de cazuri. Nu discutăm despre un lockdown, nu se impune acest lucru, noi adaptăm restricțiile și măsurile la nivel local. Fiecare Comitet județean pentru situații de urgență își adaptează măsurile după indicele pe care-l primește de la DSP.

Rămâne aceeași logică: această pandemie nu se tratează în spital, noi ca sistem medical ne extindem, ne adaptăm, avem același personal, dar haideți să păstrăm niște reguli, să nu avem această transmitere, să nu avem cazuri, și atunci poate vom putea trata și noi în liniște un număr mai mic de pacienți , și vom putea și îmbunătăți sistemul sanitar”, a declarat ministrul Sănătății dupăieșirea de la Sptalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

De asemenea, potrivit prefectului județului Cluj, Mircea Abrudean, ministrul Sănătății a anunțat la intâlnirea cu personalul medical clujean, că, în urma unei analize la nivel național pe mai multe criterii, in special in ceea ce privește tratarea pacienților Covid în secțiile de ATI, rata mortalității și alte aspecte, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-a clasat pe primul loc în România ca spital COVID.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Laura says:

    Intrebare: Cum vor reusi medicii de familie sa supravegheze bolnavii? Covidul nu se supravegheaza si trateaza cu stetoscopul, glucometrul si tensiometrul, mai ales la asimptomatici. Tocmai acest ministru a spus ca pacientii ajung tarziu la spital. In trupul unui asiptomatic, virusul poate face cu atat mai multe pagube. Cum ar putea un medic de familie sa stie care este evolutia bolii? Sau ii va dota Ministerul sanatatii cu aparate portabile pentru a face radiologii pulmonare? Altfel spus, hai sa aruncam gaina moarta in ograda altora.

Postaţi un comentariu