Sodă caustică şi var nestins în valoare de 352.000 de lei pentru prevenirea Pestei Porcine Africane

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat în cadrul şedinţei ordinare din 28 august proiectul privind măsurile de prevenire a Pestei Porcine Africane (PPA) în judeţul Cluj. Astfel, a fost alocată suma de 352.000 de lei pentru achiziţia a 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și 1.000 kg de Virkon S 1:200.

Ioan Oleleu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, a spus că decizia achiziţionării acestor substanţe a fost luată în urma unor analize făcute de cătrei cei de la DSVSA împreună cu medici veterinari specialişti „având în vedere că singura armă de a lupta împotriva PPA în momentul de faţă, pe teritorii care nu au focare, cum este judeţul Cluj, este profilaxia generală pentru că boala nu are profilaxie specifică. Astfel se impune o acţiune de dezinfecţie la nivel de judeţ, în toate gospodăriile populaţiei unde se cresc porcine”.

Ioan Oleleu, director executiv DSVSA Cluj | Foto: Dan Bodea

Substanţa numită Virkon S 1:200 sau virulicidă va fi folosită în contextul amenajării de dezinfectoare rutiere amplasate pe cel puțin patru artere de circulație. Soda caustică şi varul nestins vor fi distribuite crescătorilor de porcine.

Tot Ioan Oleleu spune că „urmează o perioadă dificilă pentru că vorbim de 14 mii de exploataţii la nivelul judeţului Cluj. Vom implica în această acţiune şi celelalte structuri din domeniul agriculturii, respectiv Direcţia Agricolă, APIA, dar şi unităţile locale de sprijin de la nivelul judeţului Cluj, care sunt parte componentă a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Prin intermediul tuturor acestor structuri vom vrea, ca într-un timp relativ scurt după ce sosesc aceste substanţe, să le distribuim pentru ca această acţiune majoră să ajute la menţinerea liniştii în ceea ce priveşte PPA”.

Fiecare crescător va fi instruit cu privire la această dezinfecţie judeţeană. Vor fi două etape de implementare. În primul rând, soda caustică, considerat de către specialişti un dezinfectant ieftin, la îndemână, dar şi cel mai bun, va fi folosită pentru dezinfectarea picioarelor la intrarea în padocuri, coteţe, locurile unde se cresc porcine, prin îmbibarea soluţiei într-o masă poroasă cum ar fi un burete, un covor, o mochetă, astfel încât la fiecare intrare şi ieşire din acel loc în care se cresc porcii să se treacă prin soluţia respectivă. În al doilea rând, varul va fi folosit la dezinfecţia padocurilor, vor fi văruite interioarele, dar şi exterioarele.
Autorităţile spun că achiziţia acestor substanţe şi distribuţia lor are rolul de a arăta crescătorilor că statul se implică, dar că apoi le revine fermierilor datoria de menţine locurile dezinfectate pentru ca acţiunea să aibă efectul scontat.

Deocamdată nu se poate estima o dată de achiziţie şi distribuţie către populaţie a acestor substanţe, dar Ioan Oleleu speră să fie mia repede de finalul lunii septembrie. „Nu pot să apreciez cât de rapid vor sosi substanţele, aici decidenţii de la nivelul CJ analizează, nu este o procedură simplă, nici manevrarea unor astfel de cantităţi destul de mari nu e uşoară, dar cred că de această dată, şi aşa cum arată lucrurile până în prezent, toată lumea a înţeles importanţa menţinerii indemnităţii judeţului Cluj, au lăsat şi consilierii judeţeni haina politică la o parte, şi-au dat mâna, să facem ce trebuie pentru judeţ pentru că nenorocirile vin repede, iar dacă în aceste perioade de linişte epidimiologică nu ne mobilizăm şi nu ne facem bine temele putem avea mari probleme”, a declarat acesta pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu