Sociologul Ioan Hosu: Criza din PSD arată că pentru ei România nu este o prioritate

Ioan Hossu, sociolog / Foto: Dan Bodea

Sociologul Ioan Hosu spune că PSD este într-o continuă criză, despre care nu crede că se va încheia odată cu instalarea noului premier, şi că această criză afectează România şi relaţiile sale cu alte ţări, cu atât mai mult cu cât este şi anul Centenarului Marii Uniri.

„Cred că vorbim de un fenomen pe care nici măcar în cazul CDR nu l-am văzut. E o criză internă a unei formaţiuni care are confortul pe care îl are în urma alegerilor din noiembrie 2016 şi care, totuşi, nu se regăseşte, nu are un tempo care să-i asigure funcţionalitatea guvernătii României. Pentru cei din PSD, România, chiar dacă suntem în anul Centenarului, rămâne un fel de feudă şi se plasează în plan secund pe agenda liderilor sau CEx-ului naţional, cum se tot alintă. Nu cred că ei realizează efectele negative care apar în relaţiile bilaterale”, a spus Ioan Hosu, şi cu referire la relaţiile cu Budapesta.

Potrivit sociologului clujean, PSD vrea să aibă toată puterea în ţară şi nu se poate desprinde de trecutul său. „ Cei din PSD vor toată puterea şi, din câte se pare, nu pot accesa această putere în integralitate, cu justiţia etc, pentru că, în primul rând există poziţii contradictorii în interiorul partidului. Partidul Social Democrat nu se poate desprinde de trecut, celor din PSD le este frică să se desprindă de trecut -valori, practici, gândire, concepţii etc. Acest partid nu are proiecte de viitor. Este frica de un viitor pe care nu-l înţeleg şi nu ştiu cum să-l abordeze. Frica este cuvântul care ar descrie situaţia actuală din PSD. Frica de a nu pierde tot. Aceasta este criza PSD-ului, aceasta este criza României. Este o criză care se va termina doar atunci când vor ieşi din gândirea de tip partidul stat, când vor şti ce să facă cu puterea, când nu vor dori puterea absolută, când nu vor mai privatiza partidul, guvernarea şi instituţiile statului”.

Ioan Hosu mai spune că prin această criză generată de PSD, România îşi pierde credibilitatea în exterior: “E o criză care are efecte asupra credibilităţii României în plan extern, chiar un europarlamentar al PSD a spus asta, Victor Boştinaru. O să apară şi o erodare în plan intern. 2017 trebuia să fie un an în care să se pregătească acest an aniversar; n-am putut pregăti nimic, atâta vreme cât îl schimbi pe Grindeanu, apoi pui altul pe care îl schimbi. Pentru România există această lipsă de predictibilitate, nesesizată încă de electoratul român, pentru că PSD nu s-a erdodat foarte mult. Nu există nici opoziţie”.

El consideră că PSD duce în derizoriu politica românească, inclusiv prin atitudinea şi prin limbajul folosit de preşedintele Liviu Dragnea: „În PSD apar în permanenţă figuri noi, dar toate sunt din anumite zone, în special din apropierea preşedintelui Liviu Dragnea. Referitor la premieri, Dragnea a spus, ca la Poker, că are mână proastă, că n-o să mai propună el premier. Limbajul şi modul în care abordează probleme serioase ale României rămâne într-un balcanism care spune destul de multe despre ceea ce se întâmplă. Şi, bun, dacă are mână proastă, nu-şi dă demisia?”.

Potrivit soliologului, România nnu reprezintă o prioritate pentru PSD.

„Graba cu care preşedintele a convocat consultarea cu partidele arată un lucru clar, că îşi doreşte să aibă un guvern apt să funcţioneze cât mai repede. Nu cred că preşedintele Iohannis va genera o accentuare a crizei politice din România în acest an. Pe de altă parte, în PSD, încă din mandatul de premier al lui Victor Ponta, vorbim de o criză continuă, e un joc al repoziţionării grupurilor de putere. Unii au fost puşi pe linie moartă, inclusiv Grupul de la Cluj, alţii, care au susţinut proiecte tehnocrate, nu-s bine văzuţi; alţii, care au păstrat relaţii bune din perioada USL, au fost puşi la conservare sau scoşi pe linie moartă. Eu cred că lucrurile nu s-au aşezat în PSD şi acolo există o criză profundă de viziune, de leadership. Cred că această criză n-o să se oprească aici şi e clar că România nu e o prioritate pentru PSD. Cred că la capitolul seriozitate şi interes mai este mult de lucrat”, a subliniat Ioan Hosu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu