Se caută soluţii pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”

Dan Clinci, arhitect, Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Concursul internaţional de soluţii „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia – Pădurea Hoia” a fost lansat luni, 20 februarie., în cadrul Consiliului Judeţean Cluj.

Citiți și: Concurs internațional de soluții pentru amenajarea și extinderea Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia”

Concurs internațional de soluții 

Realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia, organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, concursul de arhitectură ale cărui premii totale sunt în cuantum de 72.000 de lei, urmăreşte identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”.

Centru administrativ şi scenă în aer liber

În mod concret, arhitecţii români şi străini interesaţi de acest proiect vor trebui să propună mai multe funcţiuni integrate într-un întreg unitar şi coerent, facilităţi care sunt structurare pe două direcţii principale, respectiv cea de edificare a unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, dar şi o extindere a actualului Parc Etnografic înspre pădurea Hoia şi amenajarea zonei, în vederea creşterii potenţialului său turistic.

Citiți și: Master plan ambiţios pentru Muzeul Etnografic din Cluj

După aprobarea documentaţiei tehnice în SEAP, concursul de soluţii va intra în linie dreaptă, astfel încât toţi cei interesaţi vor putea consulta regulamentul şi etapele corespunzătoare acestuia. Astfel, marea provocare a concursului este aceea ca parcul în aer liber, care la acest moment este o zonă închisă, cu reguli stricte specifice unui muzeu, să se conecteze în mod armonios cu viitoarea zonă deschisă pe care o va reprezenta actuala păşune şi pădurea Hoia.

Pentru implementarea acestui proiect care va realiza o mai bună conectare la viaţa oraşului, o parte însemnată a Pădurii Hoia, aflată în proprietatea Consiliului Judetean Cluj, va trece în administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât perimetrul actual al parcului, de 15 hectare, aproape se va tripla, ajungând la o suprafaţă totală de 42 de hectare.

Citiți și: Bisericile de lemn din Cizer şi Petrind, aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, vor fi restaurate

 „Ceea ce este cu adevărat important e că la finalul proiectului vom readuce la viaţă şi vom reda clujenilor Pădurea Hoia, pe care mi-o doresc a fi cât mai deschisă şi mai primitoare. În acest fel, răspundem inclusiv unei nevoi majore a comunităţii, aceea de a compensa deficitul actual de spaţii publice prin oferirea pentru accesul liber a unei mari zone verzi”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István.

Soluţia adoptată nu va fi selectată conform celui mai mic preţ, ci în urma analizei unei echipe de profesionişti, transmit organizatorii concursului.

Citiți și: Turismul în Cluj: Proiecte puţine, promovare aproape zero

Postaţi un comentariu