Sașii din Bistrița la lansarea cărților despre ei: „Dacă mai suntem subiect de presă înseamnă că încă existăm!”

Luni, 12 decembrie, a avut loc lansarea volumelor „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” semnate de jurnalista clujeană Ruxandra Hurezean la Biblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița. La eveniment au participat oameni de cultura din Bistrița, scriitori, ziariști, cititori fideli ai Bibliotecii, profesori, elevi.

Evenimentul a fost urmat de vernisajul expoziției artistului Nicolae Romanițan cu ilustrațiile originale la cartea „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” și prezentarea Revistei Sinteza de către redactorul șef, Caius Chiorean.

Au participat invitații speciali Johann Dieter Krauss, Thomas Hartig, Caius Chiorean, Vasile George Dâncu precum și gazdele: preotul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene și Diana Morar, inițiatoarea evenimentului, artist plastic si profesor la Palatul Copiilor din Bistrita.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Parohia Evanghelică Bistrița, Forumul Democrat German Bistrița, Fundația „Michael Schmidt”, Sinteza – Revistă de cultură și gândire strategică, Editura Școala Ardeleană și Palatul Copiilor Bistrița.

Orașul Bistrița, și el cândva o cetate săsească, și-a adunat nostalgiile germane într-o seară de luni, la Biblioteca Județeană, în jurul cărților recent apărute sub semnătura jurnalistei Ruxandra Hurezean, la editura Școala Ardeleană,   despre moștenirea lor în Transilvania. Cartea „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” este o culegere de reportaje despre sașii care au ales să rămână în țară sau care au revenit. Iar lucrarea „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” este un studiu de caz, prezentarea organizării, autoguvernarea și viața satului Criț pe când era locuit de sași. „Sunt importante aceste cărți pentru noi, a spus preotul paroh Krauss, unul dintre puținii sași rămași în Bistrița, pentru că spun despre noi ceva ce nici noi nu mai știam. Istoria noastră trebuie salvată și pentru memoria noastră nu doar a celor care nu știu încă multe despre noi. Și demesul acesta este cu atât mai important cu cât sașii sunt tot mai puțini, minoritatea noastră este pe cale de dispariție. Ca să vedeți cât de gravă este situația, eu slujesc în vreo douăzeci de parohii, de aici și până la Suceava… De aceea, memoria celor care mai trăiesc printre noi este tot mai prețioasă.”

Reprezentantul Forumului German din localitate, domnul Hartig, a remarcat faptul că „dacă mai suntem un subiect de presă înseamnă că n-am dispărut de tot, înseamnă că încă suntem vii, încă existăm și contăm!”. Invitații și-au amintit cu melancolie viața satelor săsești din Transilvania, ordinea și prosperitatea lor, au evidențiat faptul că acel mod de viață a fost un model pentru celelalte populații.

Preotul Ioan Pintea, directorul Biblitecii Județene și gazda evenimentului a subliniat importanța volumelor ca documente ale memoriei vii dar și atmosfera unei melancolii autentice pe care lectura lor o degajă. „E o bucurie a tristeții în aceste povestiri, sunt reportaje și realizări jurnalistice cum rar găsești în presa românească”, a spus Ioan Pintea.

Începând din acestă săptămână, Biblioteca Județeană Bistrița poate oferi spre lectură cele două volume celor care doresc să afle mai multe despre sași, dar și să se scufunde într-o lume mai vie decât zidurile parasite pe lângă care trecem când străbatem drumurile Transilvaniei.  

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu