S-a furat cel mai valoros exponat de la Muzeul de Mineralogie Baia Mare/ Update: Mineralul este unic în lume

Expoziția permanentă a muzeului/ Foto: site oficial

UPDATE: Valoarea mineralului de la Baia Mare e dată de forma sa, rotundă, a explicat pentru transilvaniareporter.ro muzeograful Luminiţa Zaharia, de la Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca. Potrivit acesteia, astfel de formațiuni nu există în lume decât în zona Baia Mare. „Calcitul ca mineral e foarte banal, dar, din câte ştiu eu, nu mai sunt ocurenţe în lume în care să apară în forma aceasta, rotundă, cristale unele peste altele, să dea acea formă rotundă de bilă şi mai ales jumătate albe, jumătate negre. Din cât ştiu, apare aşa numai în zona Baia Mare. Şi noi avem în muzeu un eşantion uşor similar de la Baia Mare, dar separaţia aceea alb-negru nu e foarte clară”, a spus Luminiţa Zaharia.

Expertul clujean a adăugat că mineralul respectiv face parte din patrimoniul naţional şi că valoarea lui este mai degrabă ştiinţifică.

Surse familiare cu tranzacţionarea mineralelor pe pieţele de profil din lume ne-au declarat că, cel mai probabil, furtul a fost comandat sau executat de un cunoscător, fie pentru colecţia sa, fie pentru un cumpărător cu care a făcut înţelegerea.


Una dintre cele mai valoroase piese a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, un calcit alb-negru, a fost furată din incinta muzeului.

Deși muzeul are sistem de alarmare și serviciu de pază, hoțul a spart geamul clădirii, iar în mai puțin de un minut a reușit să fugă cu valorosul exponat mineral.

ƒ„Din analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere realizată împreună cu poliția am realizat că timpul de pătrundere și părăsire a clădirii a durat sub un minut. În momentul ajungerii paznicului în zonă a fost constat furtul” a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, prof. Ioan Bob.

Acesta a mai precizat că mineralul furat este asigurat, dar ar prefera să fie găsit deoarece e una dintre cele mai prețioase piese din colecția de peste 600 de exponate din muzeu.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Dumitrița Rus, a declarat pentru AGERPRES că polițiștii au demarat activitățile de cercetare și investigare în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu