Pacienții cu stome trebuie ajutați să își ducă viața mai departe, cu demnitate

Programul Stomacare pregătește asistentele pentru specializarea de Stomaterapie, oferă o linie telefonică de consiliere directă și lansează un studiu de viață pentru pacienții cu stome. Corina Țibrea, asistentă principală la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca: „Trebuie luptat cu prejudecățile, cu handicapul acestei operații”.

Au trecut printr-o boală cumplită, au suferit intervenții chirurgicale complicate, iar acum sunt nevoiți să trăiască tot restul vieții cu o stoma. În fiecare an, peste 10.000 de români se află în această situație. Pentru ei, inițiatorii Programului Stomacare lansează primul studiu de viață asupra pacientului purtător de stoma din România. La studiu, care se va desfășura pe parcursul unui an, vor participa aproximativ 5.000 de pacienți purtători de stoma, din 30 de unități medicale din România. Concluziile vor sta la baza alcătuirii unui Ghid de bune practici în Stomaterapie.

Chestionarul are 16 întrebări formulate astfel încât să ofere răspunsuri și, în final, soluții, la cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacientul cu stoma. Pentru alcătuirea chestionarului au fost consultați psihologi, cadre medicale și reprezentanți ai pacienților.

Studiul de viață este unul dintre cele mai importante componente ale Programului Stomacare pentru că oferă în mod științific informații despre nevoile reale pe care le au pacienții cu stoma. Constituie bazele unei îngrijiri informale și asumate pe care suntem datori să o oferim pacientului. Va fi pentru prima dată în România când avem o imagine clară asupra evoluției  în perioada de recuperare post-operatorie a pacientului stomizat”,  a declarat Andra Stoian, managerul Programului Stomacare.

 

Fiecare pacient are nevoie de soluții personalizate, dar este nevoie deopotrivă de un standard de îngrijire corectă.

Faptul că vom putea standardiza îngrijirea oferită tuturor pacienților stomizați din România prin rezultatele unui studiu de viață este un lucru absolut necesar pentru o reintegrare și recuperare rapidă a pacientului, fizic și psihic“,  a spus dr. Călin Cobelschi, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Studiul de viață asupra pacientului stomizat se realizează pe o perioadă de 1 an, aplicând chestionare la intervale fixe de timp, pentru a măsura evoluția recuperării și readaptării la viața uzuală a pacientului, problemele și complicațiile pe care le întâmpină și calitatea vieții acestuia.  Primul chestionar se aplică în perioada internării, urmat de chestionare realizate la 1 lună, la 3 luni, la 6 și la 12 luni de la externare/operație.

Programul Stomacare, la care s-au alăturat până acum peste 30 de unități medicale din țară, a debutat în luna februarie cu un curs de pregătire a asistentelor care vor să se specializeze în stomaterapie. La curs au participat peste 80 de asistente, care vor constitui nucleul Bordului Asistenților Specialiști în Stomaterapie. Ele vor deveni la rândul lor formatori pentru celelalte asistente care își doresc această specializare.

Corina Țibrea este asistentă principală Corina Țibrea la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. Ea a participat la primul curs de Stomaterapie din cadrul Programului Stomacare și a subliniat importanța asistentului, care preia pacientul după ce acesta este operat de chirurg.

 

După zece zile de spitalizare, pacientul pleacă acasă, apoi necesită o îngrijire specială, atât fizic cât și psihic. Trebuie să lupte cu prejudecățile, cu handicapul acestei operații, și să înțeleagă că viața trebuie să meargă mai departe. Totul, cu ajutorul nostru, al cadrelor medicale”, a spus Corina Țibrea.

 

La rândul ei, Isabella Grosu, președinte Asociația ASPIIR, subliniază că „Pacientul cu stoma nu este un handicapat. Nu este chiar o dramă. Dar are nevoie de sprijin, de asistenți medicali atât înainte de operație cât și după.”

 

Și jurnalista Paula Rusu, care s-a implicat de-a lungul timpului în numeroase campanii medicale, a apreciat că este nevoie de schimbări profunde de mentalități.

Sunt 25 de mii de pacienți cu cancer de colon în România. În Europa nu e o rușine să ai o stoma, pacienții merg la plaja, la sport. Nu și în România. Programul Stomacare este prima inițiativă de educație a asistenților medicali din România care își propune să-i învețe pe pacienții cu stoma cum să se îngrijească. O să se schimbe și mentalități, nu numai competente, o să vedeți”, declară Paula Rusu.

 

Îngrijirea pacientului cu stoma post operator este la fel de importantă ca și operația în sine. Asistenta medicală cu competențe în stomaterapie este esențială pentru recuperarea pacientului. O stomă care nu este corect îngrijită încă de la spitalizare, apărând complicații, poate duce la nevoia unei noi intervenții chirurgicale pentru pacient, lucru ce ar compromite munca medicului. Pe lângă asta, o consiliere specializată în stomaterapie ajută pacientul să se integreze la noua viață cu un anus contra-naturii, atât fizic cât și psihic”, apreciază dr. Gabriel Mitulescu, medic specialist Chirurgie generală, Centrul de Chirurgie și Transplant Hepatic Fundeni.

 

La scurt timp după lansarea Programului Stomacare, a fost deschisă o linie directă, 031 433 6133, la care pacienții, aparținătorii acestora și asistenții medicali pot obține consiliere gratuită și imediată și informații utile despre îngrijirea specifică.

Programul Stomacare pune în centrul sistemului pacientul, care trebuie tratat cu transparență și informat complet asupra ceea ce urmează să i se întâmple și a metodelor prin care își poate îmbunătăți calitatea vieții. Principiul de bază este respectarea demnității acestuia și a tuturor drepturilor sale. Prin aplicarea acestui program, organizatorii își propun creșterea accesului la servicii de sănătate de bază pentru toți pacienții cu stomă, în special pentru cei vulnerabili și dezavantajați și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor furnizate de către persoanele/entitățile care intră în contact cu pacientul cu stomă.

În acest scop, ca prim pas, se urmărește formarea adecvată și responsabilizarea personalului medical prin comunicarea standardelor de îngrijire în stomaterapie și sedimentarea atitudinii și comportamentului profesionist și etic față de pacient.

Programul se desfășoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de țări. Cea mai bună situație se înregistrează în Germania, unde sunt 700 de asistenți medicali specializați în stomaterapie.

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi. În România, 6 din 10 pacienți cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritații și inflamații asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calității vieții, izolare socială și dificultăți foarte mari în readaptarea la viața de zi cu zi. Aceeași problemă este întâlnită şi la 9 din 10 pacienți cu ileostomie.

[stextbox id=’custom’]Programul Stomacare este organizat de Medical Express, iar primul curs a fost creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România. Cu o experiență de 20 de ani pe piața medicală din România, Medical Express este unul dintre principalii furnizori de dispozitive medicale din România, având misiunea de a aduce soluții personalizate persoanelor cu nevoie speciale.[/stextbox]

 

Partenerii programului: Spitalul Județean Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, Spitalul Județean Constanta, Spitalul Municipal Moinești, Spitalul Universitar de Urgenta București – SUUB, Institutul Clinic Fundeni, Centrul Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale Timișoara, Sanador București, Institutul Oncologic București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Județean De Urgenta Ploiești, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Județean de Urgente Călărași, Spitalul Clinic Județean de Urgenta Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Județean De Urgenta Sf. Ioan Cel Nou Suceava, Spitalul Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” , Spitalul Județean De Urgenta Piatra Neamț, Spitalul CFR Craiova, Spitalul Județean Botoșani, Spitalul Militar Iași, Spitalul Județean Brașov, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Județean Galați, Spitalul Județean de Urgenta Târgoviște.

Distribuie:

Postaţi un comentariu