Duete celebre din operete și musicaluri, la Zilele Culturale Maghiare

Foto: magyarnapok.ro

Studio-ul Radio Cluj va găzdui luni, 18 august, de la ora 17.00, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare concertul susţinut de Trio Interbelique. Repertoriul trioului cuprinde atât liedurile și duetele de operă ale marilor compozitori clasici precum Mozart, Beethoven sau Schubert (Serenada), cât și duetele celebre din operete și musical-uri, șansonete, valsuri și tangouri din creația compozitorilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, cum ar fi Franz Lehár (Văduva veselă), Emmerich Kálmán (Silvia, Contesa Marița) sau memorabilul duet interbelic Pardon, Madame! din opereta Victoria și-al ei husar de Paul Abraham, cântat în trei limbi.

Nu lipsesc nici șansonetele de neuitat ale compozitorilor bucureșteni precum Ionel Fernic (Pe boltă când apare luna) sau ale nostalgicului și visătorului compozitor clujean Claude Romano (1914-2005) care ar fi împlinit 100 de ani dacă ar mai fi printre noi și a cărui operă, dacă ne gândim la cunoscutele sale tangouri (O melodie cu parfum de amintiri / A Donát úton nyílnak már az orgonák, Un Tango de adio / Egy régi tangó), reflectă multiculturalitatea timpului său. Amintim și celebrul tango din Budapesta al lui Fred Markush, La căsuța albă, devenit cunoscut și în București în anul 1934.

Multiculturalitatea stă la baza formației, iar sensibilitatea și măiestria cu care interpretează fiecare sunet rezonează în sufletele ascultătorilor cu spirit nostalgic – ceea ce dovedește nevoia și actualitatea acestor melodii prea rar auzite la emisiunile radio.

Componența trioului:

Ștefana Frăteanu – Soprană, absolventă a Academiei de Muzică “Gh. Dima” Cluj, precum și a studiilor universitare de masterat în cadrul aceleiași facultăți

Gerhard Mild – Bariton, absolvent al Academiei de Muzică “Gh. Dima” Cluj

Ioana Vetean – Pian, absolventă a Academiei de Muzică “Gh. Dima” Cluj

Toți trei au participat la diverse concursuri naționale și internaționale, cât și la importante cursuri de măiestrie din țară și de peste hotare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu