Ratele Prima Casă la garsonierele din Cluj, la același nivel cu chiriile lunare

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Rata lunară la garsonierele din Cluj cumpărate prin programul Prima Casă este de 180 de euro, la un nivel comparabil cu chiriile, arată un studiu realizat de Banca Românească şi imobiliare.ro.

Acelaşi studiu arată că, pentru un apartament cu două camere, un cumpărător prin Prima Casă plătește un avans de 2.450 de euro și o rată lunară de 267 de euro.

Situaţia de pe piaţa imobiliară din Cluj este singulară în condiţiile în care în Capitală, rata lunară la garsonierele cumpărate prin acelaşi program este, în medie, și cu peste 20% mai mică față de chiria lunară. Și în Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de chiriile lunare.

Studiul comparativ, efectuat asupra cotațiilor medii din 9 zone ale Capitalei și din 9 orașe din întreaga țară (Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești, Sibiu) reflectă principalele diferențe între chiriile lunare și ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă. O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.

Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniază Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

Astfel, în Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro).

Postaţi un comentariu