PSD: proiectul ardelenilor pentru o republică modernă

După ce a oprit la alegerile locale căderea înregistrată la precedentele două scrutinuri, Partidul Social Democrat începe o mare reformă internă condusă de ideile preşedintelui Consiliului Naţional, sociologul ardelean Vasile Dâncu. Într-un interviu acordat RFI, acesta a punctat pilonii pe care se va structura procesul de reformă: integritate, deschiderea către tineri şi intelectuali, promovarea oamenilor cu convingeri  de stânga, buni comunicatori, cu educaţie de excelenţă şi capacităţi de relaţionare.

Sunt câteva lucruri care ar trebui să definească un candidat model, care să fie în pas cu timpul lui și care să poată profila partidul în mod real într-o societate care se schimbă foarte rapid. Ar trebui să aibă aptitudini de comunicare, aptitudini intelectuale, capacitate de relaționare. Evident, o altă probă eliminatorie este integritatea morală, să nu aibă dosare penale, leadership și convingere politică…Un om de stânga trebuie să partajeze valori de stânga, dar nu numai declarativ. Să trăiască conform acestora și să nu îi fie rușine să fie de stânga. Să își asume mesajul de stânga și condiția de politician de stânga…O altă parte sunt studiile și educația. Ar trebui să fie o educație de excelență. Afiliere instituțională, experiență profesională și eventual, apartenența la grupuri, în centrul grupurilor respective, grupuri profesionale, grupuri de acțiuni. Dar să fie oameni care au o anumită reprezentanță în spațiul public sau măcar în spațiul lor profesional. După cum una dintre ideile noastre și unul dintre criterii este criteriul femeilor și al tinerilor. Este nevoie să încurajăm participarea politică a femeilor. Cum spune un mare sociolog norvegian, viitorul este al orașelor și al femeilor. Avem nevoie să îmbunătățim cât mai mult participarea femeilor la viața politică și de asemenea, participarea tinerilor. Nu poți să ai un program de dezvoltare a României dacă nu privești și cum văd tinerii, cei la a căror viitor ne raportăm, acel viitor”.

Politicianul social-democrat este conştient că reconstrucţia înseamnă un pas în spate făcut de unii dintre pesediştii de referinţă.

„Fără a face din aceasta neapărat o vânătoare de vrăjitoare, vrem ca în următorii patru ani partidul să se schimbe pornind de la aceste criterii, de la un nou tip de politician. Partidele și politica noastră au rămas în urma evoluției sociale. De exemplu, această pandemie accelerează foarte multe procese, pe cele legate de work from home, e-learning și alte lucruri care țin, până la urmă, de procese importante ale societății noastre. Nu era niciodată momentul potrivit să facem schimbări. Acum suntem obligați să facem schimbări. Partidul Social Democrat a pierdut peste un milion de voturi din 2016 până în acest moment. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit. Vocația mea și scopul cu care am revenit în politică după 12 ani este doar acesta. Să încerc să sprijin o reformare a Partidului Social Democrat după modele și nu pe bază de intuiții, de prietenii, de afecte”, declară Dâncu.

Partidul va adopta o strategie distinctă pentru Ardeal, o regiune istoric ostilă social-democraţilor. Trebuie să-i asculţi pe cei care nu te votează ca să știi cum să te schimbi, spune politicianul, adaugând: „Partidul Social Democrat, în diversele lui variante, nu a acceptat, deși eu am scris de câteva ori această strategie, o strategie de mesaj pentru Transilvania. A considerat că dacă acceptă ideea că Transilvania este diferită, atunci noi putem pierde Transilvania. Toate studiile mele de-a lungul timpului, de 25 de ani, au arătat o diferență între ce urmăresc, în principal, din politică transilvănenii și bănățenii și Sudul sau Moldova. Diferența este că în Transilvania oamenii vor libertăți. În sud și în Moldova, în zonele mai sărace, oamenii voiau redistribuire la buget, ajutor. Comunitățile lor chiar au nevoie de un ajutor material foarte important. Suntem hotărâți să lucrăm la o strategie pentru Transilvania, o strategie care să aibă dorințele ardelenilor, să aibă în ea tot ceea ce știu eu ca ardelean și știu și alții că este proiectul ardelenilor pentru o republică modernă. E un lucru ce nu s-a acceptat până acum”.

Vasile Dâncu este conştient că schimbări atât de pronunţate cer timp, dar este optimist că procesul poate fi accelerat. Reforma partidului îl poate apropia şi de românii plecaţi din ţară.

„Un partid care face treabă bună în România ar trebui să fie apreciat și de diaspora pentru că se creează condiții ca unii dintre ei să se întoarcă și să își regăsească familiile. Sper să putem face asta fără a avea neapărat un mesaj demagogic pentru diaspora. Pe mine mă interesează foarte mult să refacem relația cu românii, cu cetățenii români și mai ales relația cu tinerii și cu oamenii inteligenți, cu oamenii cu studii superioare care contează. Acest lucru mă interesează în modul cel mai important în reconstrucția partidului”, detaliază preşedintele Consiliului Naţional al PSD în interviul acordat RFI.

Distribuie:

Postaţi un comentariu