Proiectul INTERTRAP, al cercetătoarei Alida Iulia Gabor de la UBB, finanțat cu 1, 5 milioane de euro

Foto arhivă : Dan Bodea

Un proiect propus de cercetătoarea româncă dr. Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, va beneficia de un grant în valoare de 1, 5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare a anunțat vineri reprezentanța Comisiei Europene în România.

Proiectul INTERTRAP are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2, 5 milioane de ani și se termină în prezent. Obiectivul proiectului este de a furniza detalii asupra schimbărilor climatice trecute, oferind astfel informații cercetătorilor care încearcă să înțeleagă tendințele actuale și viitoare din domeniu. Nouă tehnică va testa probe din toată lumea de loess, o categorie de sol ce acoperă aproximativ 10% din suprafața Terrei, și va integra diferite metode optice și spectroscopice.

Potrivit comunicatului transmis presei, Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Avem nevoie să ne păstrăm cei mai talentați cercetători în Europa, în paralel cu încercarea de atragere a oamenilor de știință de top din alte părți ale lumii.  Aceste granturi ne garantează că cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de către cercetători și oameni de știință ce au libertatea și siguranța de a-și dezvolta o carieră și ambițiile pe continentul nostru.”

Citiți un interviu cu tânăra cercetătoare realizat de Transilvania Reporter în luna septembrie a anului trecut:

Alida Timar-Gabor, premiată pentru excelenţă în cercetare: am ştiut că mă voi întoarce în ţară

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a anunțat vineri, 4 decembrie, lista proiectelor propuse de 291 de cercetători și oameni de știință aflați la început de carieră, ce urmează a fi finanțate prin programul „Starting grants”. Finanțarea acordată are o valoare totală de 429 de milioane euro, ea fiind de maximum 1, 5 milioane per grant. Cercetătorii vor putea astfel să-și formeze propriile echipe și să-și dezvolte ideile inovatoare. Granturile sunt acordate prin pilonul „Excelență în știință” al Programului european de cercetare și inovare Orizont 2020.

Postaţi un comentariu