Proiect franco-român lansat la Cluj-Napoca. Ce au în comun orașul lui Jules Verne cu orașul de pe Someș

Orașele Nantes și Cluj-Napoca s-au înfrățit în anul 1990, atunci când un val de emoție a cuprins Europa de Vest față de țările estice proaspăt eliberate de comunism. După o perioadă de cooperare entuziastă, relațiile franco-române, fără a fi dispărut, au intrat într-o oarecare acalmie.

În ultimii ani însă, în paralel cu inițiativele oficiale, societatea civilă, instituțiile culturale și actori ai scenei culturale, revitalizează cu succes o colaborare istorică între cele două țări. Fie că este vorba de inițiative instituționale sau private, relațiile devin tot mai active.

Este și exemplul celui mai nou proiect franco-român de cooperare descentralizată care a fost lansat joi, 24 iunie și pune în dialog reprezentanți ai orașului Cluj-Napoca cu partenerii lor din Nantes.

TRANZIT 2030 este un proiect creat în 2020, în plină criză sanitară care a schimbat viziunea asupra societății. Lansarea lui a avut loc on-line, prin prezentarea unor portrete de actori ai societății civile din Cluj- Napoca, tineri ce activează în domeniul inovației sociale, urbane și de mediu.

Finanțat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez, în cadrul apelului de proiecte „Orașe sustenabile” menite să crească rezistența urbană la schimbările climatice și să contribuie la adaptarea lor, au fost selectați zece actori ai societății civile din Cluj-Napoca, care ilustrează acest fenomen.

Scopul proiectului este introducerea acestor actori români în fața publicului francez și inițierea unui schimb transnațional de bune practici cu societatea civilă din Nantes în domeniul inovației sociale, urbane și ecologice. Din Cluj-Napoca au fost prezentați: Miki Braniște, Andi Daisler, Ioana Mischie, Ioana Costaș, Cami Gui, Șerban Țigănaș, Rarița Zbranca, Bianca Muntean, Sebastian Florian, Ion Gheorghe Petrovai.

„Înfrățirea orașelor este primul pas: dacă ar fi să locuim într-o societate ideală, toate orașele ar trebui să fie înfrățite între ele”, consideră Ioana Mischie, asociația Storyscapes.

„Veniți la Cluj fiindcă știu că Tranzit 30 este un proiect care are drept menire revitalizarea înfrățirii dintre Cluj și Nantes”, spune Ioana Costaș, Institutul Francez din Cluj.

Prima sesiune a acestui proiect a încercat să identifice provocările și obiectivele pentru Cluj-Napoca. Dacă arhitectul Șerban Țigănaș consideră că cea mai mare provocare care le însumeză pe celelalte este educația, Rarița Zbranca este de părere că reîntoarcerea și inserția românilor din străinătate ar fi un obiectiv dezirabil care ar ajuta la revigorarea comunităților.

Important la acest proiect este faptul că inițiativa aparține comunităților celor două orașe. Inițiatorul proiectului este Centrul Cultural franco-român din Nantes în parteneriat cu administrația orașului Nantes, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj.

Cele două orașe au în comun faptul că ambele au avut parte de provocări asemănătoare.

Începând cu anii 1990, comunitatea urbană nanteză a cunoscut o dezvoltare demografică importantă, înregistrând unul din cele mai înalte ritmuri de creștere dintre marile metropole franceze. În aproape 10 ani, în regiune s-au creat mai mult de 60000 de locuri de muncă.

Aglomerația nanteză s-a impus ca o piață economică majoră în Franța, fiind o destinație privilegiată pentru întreprinderile care caută o locație pe coasta de vest.

Nantes este și un important centru universitar, unde un număr mare de studenți români au decis să își finalizeze studiile universitare în cadrul mai multor programe academice. Orașul a fost clasat pe locul 36 la nivel global și locul 4 în Franța în ceea ce privește inovația în tot mai multe sectoare ale economiei.

Axele proiectului sunt orientate în jurul a două domenii în care orașul Cluj-Napoca a făcut progrese în ultimii douăzeci de ani: inovația și cultura. 

Lansare s-a produs printr-o masă rotundă online cu mai mulți invitați, printre care Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franța, Yves Pascouau, Consilier al orașului Nantes responsabil cu Europa, Emilia Botezan, șefa departamentului de relații internaționale din orașul Cluj și Ion Petrovai, director inovație FreshBlood HealthTech Cluj-Napoca.

În practică, proiectul TRANZIT 2030 abordează patru axe principale:

  • Schimbările climatice: identificarea provocărilor actuale legate de reziliența orașelor și lupta împotriva schimbărilor climatice în vederea propunerii de proiecte de cooperare între cele două orașe; 
  • Implicarea actorilor locali: crearea unei platforme documentare participative cu douăzeci de actori din Nantes și Cluj-Napoca implicați activ în inovația socială, urbană și de mediu; 
  • Orașe partenere: revigorarea acordului de parteneriat semnat de cele doua orașe în 1991 prin dezbateri bilaterale de interes public și evenimente socio-culturale; 
  • Cooperarea internațională: facilitarea unui cadru pentru dialogul pe termen lung și mediu, pentru cooperarea internațională și schimbul de bune practici între Franța și România.

Începând din toamnă va exista o continuare a acestui eveniment, fiind programate o serie de dezbateri între stakeholderii clujeni intervievați și cei de la Nantes și expoziții fizice.

A doua parte a seriei de portrete va fi dedicată actorilor din Nantes din aceleași domenii: inovație socială, urbană și de mediu. Expoziția completă va fi apoi prezentată la Cluj și la Nantes.

Distribuie:

Postaţi un comentariu