Primul obstacol legal în calea obligativităţii vaccinării Covid stă să cadă

Nicio ţară nu a oficializat, deocamdată, o politică de vaccinare obligatorie, dar acest lucru ar putea suferi modificări dacă rezistenţa la vaccinare va întârzia iritant de mult revenirea la modul de viaţă anterior pandemiei.

Deja unele state dau semne că şi-au pierdut răbdarea şi caută să impună accelerarea vaccinării. Medicii şi farmaciştii italieni au fost obligaţi prin decret guvernamental să se vaccineze, altfel riscă suspendarea fără plata salariului. Confruntându-se şi ele cu un start mai lent, autorităţile chineze dau zor procesului de vaccinare, amestecând la pachet stimulente şi constrângeri.

Înaintea statelor, încă ezitante să-i indispună pe adversarii vaccinului, cele mai interesate şi mai active să forţeze revenirea la normal prin vaccinare sunt firmele private. Numeroşi angajatori din SUA, precum şi entităţi bugetare, se străduiesc să anuleze posibilitatea refuzului vaccinării, luând ca model mandatele existente în numeroase state care îi obligă pe copii să se vaccineze ca o condiţie de intrare în colectivitate.

În România a fost mediatizată decizia luată de o firmă de avocatură care le-a transmis angajaţilor şi colaboratorilor nevaccinaţi că le va interzice să intre în sediu fără un test PCR, efectuat la trei zile, pe cheltuială proprie.

Un obstacol juridic complică însă calculele celor care intenţionează să folosească constrângeri legale sau corporatiste pentru a impune vaccinarea. Niciunul dintre vaccinurile utilizate în prezent nu are aprobarea completă a unui organism de reglementare, nici chiar cele chinezeşti sau rusescul Sputnick V.

Or, în absenţa unei autorizări definitive, orice mandat  de vaccinare obligatorie anti-Covid este imediat supus unei obiecţii juridice, spre deosebire de obligativitatea vaccinării copiilor care se face cu seruri deja aprobate, arată publicaţia ştiinţifică americană Endpointnews, sub semnătura lui Zachary Brennan, senior editor.

Această diferență a fost deja sursa a două procese intentate în SUA de angajaţi districtuali, care susțin că un mandat de vaccinare Covid-19 nu este legal, deoarece vaccinurile sunt încă experimentale din punct de vedere tehnic.

Acest obstacol poate fi însă depăşit în scurt timp. Atât Pfizer cât și Moderna au acum suficiente date de siguranță pentru a depune cererea de autorizare definitivă pentru vaccinurile Covid-19, consemnează Endpointnews.

Autorul îl citează pe un purtător de cuvânt al Pfizer, care a spus că solicitarea de autorizare va fi înaintată cel mai târziu luna viitoare. Moderna a spus anterior că va cere autorizarea la sfârşitul acestui an.

Când FDA dă aprobarea pentru un vaccin, cazul legal împotriva mandatelor de vaccinare Covid-19 cu acel ser poate dispărea”, spune Brennan.

Articolul din publicaţia americană nu menţionează intenţia Pfizer de a grăbi şi în Europa autorizarea definitivă a vaccinului. E totuşi de neînţeles să nu o facă. Până acest obstacol va fi depăşit, instrumentele legale pentru a face vaccinul obligatoriu sunt firave. Dar rămân la dispoziţia statelor UE şi a companiilor alte mijloace de persuasiune, e adevărat, mai puţin eficiente, pentru a-i convinge pe oponenţii revenirii la normal că vaccinarea este inevitabilă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu