Poarta medievală de nord a Clujului, scoasă la lumină pe strada Ferdinand

Foto: Dan Bodea

Arheologii din Cluj au scos la lumină, miercuri, 11 septembrie, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe strada Ferdinand, poarta nordică de intrare a oraşului medieval. Zidul este din piatră şi va fi conservat, scrie Mediafax.

„Este vorba despre un monument de categoria I. Am descoperit, alături de alţi arheologi de la Muzeul de Istorie, de la Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Sapientia, turnul de nord al oraşului medieval. Este prima poartă redescoperită. Este importantă descoperirea poziţionării porţii. Acum cercetăm. Am descoperit o latură a turnului. Zidul este din piatră pe latura de nord-sud, pe o lungime de 11 metri şi o lăţime de 1,30 metri”, a declarat arheologul Sorin Cociş din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj. Potrivit acestuia, turnul-poartă a fost construit, din piatră, în 1404, fiind dărâmat în 1873, odată cu dezvoltarea oraşului.

Foto: Dan Bodea

„Va fi conservat. Monumentul stă cel mai bine sub pământ. Ne gândim fie să facem o machetă în dreptul lui, fie marcarea lui pe stradă. Altă soluţie nu este. Va fi conservat în pământ”, a precizat arheologul Sorin Cociş. Arheologii vor continua săpăturile în zonă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu