Piețele din Cluj-Napoca vor funcționa, de luni, în regim deschis a dat asigurări primarul Emil Boc

Foto: Dan Bodea

În Cluj-Napoca a început amenajarea și marcarea spațiilor din exteriorul piețelor agroalimentare administrate de Primărie, iar de luni acestea vor funcționa în regim deschis a dat asigurări, duminică, primarul Emil Boc. Astfel, peste 120 de producători locali își vor putea vinde în continuare produsele de sezon, în intervalul orar 10:00-17:00.

„Sâmbătă am avut discuții atât cu premierul Ludovic Orban, cât și cu prefectul județului Cluj, cu Direcția Sanitar-Veterinară cu Direcția de Sănătate Publică, cu Administrația Piețelor, cu producătorii și sunt în măsură să anunț cum vor funcționa piețele în municipiul Cluj-Napoca începând de luni, 9 noiembrie, în noile condiții ale stării de alertă.

În primul rând vreau ca locuitorii municipiului nostru să știe că piețele vor rămâne funcționale! Este adevărat, nu vor funcționa în regim de interior, dar toate cele cinci piețe pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca le administrează, Piața Zorilor, Piața Hermes, Grigorescu, Flora și IRA vor funcționa în regim deschis.

Vor fi amenajate standuri pentru producători, afară, în fața piețelor, deja s-au marcat locurile unde vor fi amplasate mesele. Pentru săptămâna viitoare vremea se anunță bună, deci se va putea vinde afară, dar vom căuta împreună cu colegii mei soluții și pentru cazul în care vremea se va înrăutăți, pentru ca piețele să rămână funcționale”, a explica Emil Boc, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Edilul a mai spus că activitatea piețelor volante va fi extinsă și că municipalitatea va acorda sprijin și administratorilor de piețe private (Piața Mihai Viteazul și Piața Ion Meșter), în condițiile în care vor obține avizele de la Direcția de Sănătate Publică și de la Direcția Sanitar Veterinară, pentru ca activitatea acestora să nu fie afectată.

„Piețele volante vor fi extinse. În acest sens pot să spun că piața volantă de la Sala Sporturilor va funcționa marți, vineri și sâmbătă, între orele 10:00 – 17:00. Joi va funcționa piața volantă din cartierul Gheorgheni, în parcarea din capătul liniei 3. Prin această măsură asigurăm producătorilor posibilitatea să-și vândă produsele de sezon și să-și poată continua activitatea într-un regim cât de cât aproape de o situație normală.

Începând de astăzi (duminică, 8 noiembrie – n.a.), de la ora 14:00, când piețele primăriei se închid, vor fi amenajate în exterior, la fiecare piață dintre cele enumerate, mesele astfel încât, de luni dimineața activitatea să se desfășoare în regim deschis, dar funcțional.

Sunt și piețe private în Cluj-Napoca, mă refer la Piața Mihai Viteazul, la Piața Ion Meșter. Vom acorda sprijin administratorilor privați pentru funcționarea și a acestor piețe, în condițiile în care vor obține avizele de la Direcția de Sănătate Publică și de la Direcția Sanitar Veterinară așa cum și Primăria Cluj-Napoca depune toată documentația la aceste structuri ale statului pentru a putea fi autorizate și pentru a funcționa”, a mai spus Emil Boc.

Reamintim că, sâmbătă, premierul Ludovic Orban a cerut prefecților să găsească soluții alternative în perioada de restricții pentru ca micii producători agricoli din localitățile limitrofe municipiilor și orașelor să-și poate vinde legumele, fructele și lactatele, în piețe volante și alte spații deschise, în locul piețelor agroalimentare închise temporar. În acest sens, Ludovic Orban a transmis Direcțiilor de Sănătate Publică și Direcțiilor Sanitar-Veterinare din fiecare județ solicitarea de a sprijini autoritățile locale în amenajarea unor astfel de spații.

De asemenea, primul ministru Orban a transmis că primăriile de orașe și municipii (sau comune care au organizate piețe agroalimentare) sunt obligate să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni în piețele agroalimentare, astfel:

-acolo unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții să se organizeze urgent pentru a le deschide în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020);

– acolo unde nu se pot deschide să fie scoase mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea piețelor, dar să restricționeze accesul auto în spațiile respective;

– acolo unde nu există nici această posibilitate să organizeze piețe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu