Peste 100.000 de elevi din județul Cluj au început astăzi școala. Toată lumea speră să nu se mai ajungă la învățământul online

Foto: Dan Bodea

O sută de mii de elevi clujeni au început astăzi noul an școlar. Părinții, copiii, autoritățile, de la Inspectoratul Școlar la Direcția de Sănătate Publică, toți speră ca învățământul față în față să dureze cât mai mult timp cu puțință. Măsurile de siguranță luate în școli ar trebui să vină în întâmpinarea acestui fapt, ținând cont că elevii vor fi obligați să poarte masca de protecție pe durata cursurilor, sau de faptul că aproape 70 la sută dintre profesori, și peste 60 la sută din personalul auxiliar și nedidactic, sunt vaccinați împotriva Covid-19. De astăzi, va începe și vaccinarea pentru elevii de peste 12 ani în cabinetele școlare, asta după ce părinții vor semna un formular prin care își dau acordul în acest sens.

Foto: Dan Bodea

Părinții au încredere, și nu prea, în ce privește siguranța copiilor

În această dimineață, am stat de vorbă cu câțiva părinți care și-au dus copiii la școală:

”Mi-am dus copilul la școală cu dorința de a învăța, de a fi un exemplu pentru clasa lui, pentru familia în care crește. Nu-mi este teamă pentru siguranța lui în școală, pentru că am încredere în instituțiile noastre că vor face tot ce este posibil pentru a stopa, sau eradica, acest virus. Copilul e în clasa a VI-a, nu este vaccinat, dar se va vaccina în zilele următoare.”

”L-am dus cu încredere la școală, pentru a se dezvolta pe sine însuși și să devină tot mai bun în ceea ce o să facă. Îmi este teamă însă de faptul că s-ar putea infecta cu Covid în școală, pentru că nu am încredere suficientă în acest sistem. Faptul că poartă masca în timpul cursurilor nu e îndeajuns ca să-mi risipească temerile. N-am nici încredere în acest vaccin”.

”Fetița mea e boboc-boboc, cum s-ar spune, am adus-o în prima zi a ei de școală, în clasa pregătitoare. Am venit amândouă cu emoții, n-a dormit aproape deloc, își dorește tare să-și cunoască colegii. Ea așteaptă să vină zilnic de acum la școală, să nu fie nevoită să rămână acasă. Și de infecția cu coronavirus știe foarte multe, și-a luat cu ea măștile, dar nu îi este teamă, este convinsă că de copii nu se leagă nimic. Am și eu încredere că va fi în siguranță la școală, pentru că nu-și asumă nimeni un risc atât de mare încât să deschidă școlile, dacă acest lucru nu este bine organizat. Sper să meargă la școală tot anul, așa cum a fost și astăzi”.

”Băiatul meu e în clasa aX-a. Era bucuros că începe școala în format fizic și că-și va revedea colegii. Cred, însă, că asta va dura maxim o lună, deși în școli măsurile de siguranță sunt mai bune decât în alte instituții. Nu sunt de acord cu vaccinarea lui, nu voi semna acel formular. Consider că e prematur să vaccinezi copiii. El și-ar dori, dar noi nu suntem de acord, cum am spus, considerăm că e prematur pentru așa ceva. Noi, părinții. suntem vaccinați, însă pentru el avem încă niște rețineri”.

Noul anul școlar în cifre

În județul Cluj, anul școlar va începe în 216 unități de stat și în 55 de școli private, iar numărul total al elevilor este de 107.160:

  • gimnazial – 25.481
  • liceal – 19.521
  • postliceal – 4.589
  • preșcolar – 22.108
  • primar – 31.686
  • profesional – 3.775

În municipiul Cluj-Napoca, numărul elevilor este de 61.770.

Noul an școlar va începe în condiții de siguranță, spun autoritățile. În județul Cluj, s-au vaccinat până astăzi, aproape 70 la sută dintre cadrele didactice, foarte puțini elevi între 12-16 ani, reprezentanții Inspectoratului Școlar și ai Direcției de Sănătate Publică sperând să culeagă roadele mai multor întâlniri purtate cu părinții copiilor pentru a le prezenta avantajele vaccinării.

”Toți copiii sunt oricum protejați pentru că vor purta în primul rând masca, dacă vor face acest lucru nu vor fi probleme. Consider că nu trebuie să transformăm școlile într-un spațiu al procedurilor excesive. Măsurile luate, deocamdată, sunt de ajuns și nu cred că deschiderea școlilor va contribui la sporirea numărului de infectări cu Covid-19”, a declarat inspectorul general al ISJ Cluj, Marinela Marc.

”Deocamdată mergem pe ideea convingerii profesorilor și părinților copiilor. Ar putea să asistăm în perioada următoare la o creștere semnificativă a cazurilor de Covid, vom reorganiza spitalele astfel încât să facă față unui noi val epidemic, vom avea din nou pacienți internați cu forme severe de boală. Dacă nici acestea nu vor convinge oamenii să se vaccineze, nimic nu ar mai face-o”, a declarat și Dorina Duma, directorul adjunct al DSP Cluj.

De asemenea, 120 de clădiri în care-și desfășoară activitatea școlile din județ au autorizații în ce privește securitatea la incendii, iar alte 180 se află în curs de autorizare sau vor obține acest document în perioada următoare, au precizat și reprezentanții ISU Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu