Patru companii clujene se unesc pentru programul „Descoperă-ţi pasiunea în IT”

Patru companii clujene de IT fac front comun cu mediul pre-universitar și universitar pentru a susține implementarea unui proiect de mentorat și educație practică în IT, având ca beneficiari 100 de elevi de liceu. AROBS, NetMatch şi EBS România se alătură programului „Descoperă-ți pasiunea în IT”, inițiat de Fortech cu trei ani în urmă, care, de anul acesta, a fost extins în patru licee clujene: Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”.

Modul intensiv de antreprenoriat

Dezvoltat cu scopul de a le oferi elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei, prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, programul este construit pe două componente esențiale: una practică și una de mentorat. Acestea vor fi sprijinite de cursuri axate pe concepte și limbaje de programare, precum și sesiuni de soft skills. Noutatea acestei ediții constă în introducerea unui modul intensiv de antreprenoriat. Practic, în decursul a șapte luni, elevii vor dezvolta proiecte de echipă, în care vor rezolva sarcini de lucru reale, sub îndrumarea unor programatori profesioniști cu rol de mentori. Programul se va desfășura în perioada martie-septembrie 2016, prin aportul fiecărei părți implicate și se va încheia în septembrie cu un concurs al aplicațiilor realizate.

Lansarea celei de-a III-a ediții coincide cu nominalizarea inițiativei în top III la categoria „Programul de cooperare academică al anului” în cadrul Galei Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) Romania.

„Programul „Descoperă-ți pasiunea în IT” este proiectul de referință al Asociației FOR IT, rezultat prin efortul conjugat al mediului școlar, universitar și privat. Suntem fericiți că am reușit să conturăm un program orientat pe termen lung, ușor de replicat și cu efecte benefice la nivelul comunității”, a  declarat Liliana Cazacu, Manager Program, Asociația FOR IT.

„Ne bucurăm că o inițiativă precum «Descoperă-ți pasiunea în IT» beneficiază de încrederea şi angajamentul partenerilor din comunitatea locală. Edițiile pilot ne-au oferit posibilitatea de a înțelege mai îndeaproape nevoile mediului școlar, acestea reprezentând baza pe care s-a consolidat arhitectura programului. Rezultatele obținute până acum confirmă relevanța unui astfel de proiect. Totodată, ediţiile precedente ne-au arătat că valoarea programului derivă din aportul fiecărei părți implicate: mediul școlar, mediul universitar, companii private. Din acest moment, numai împreună cu partenerii noștri, vom putea optimiza și duce programul la următorul nivel, oferindu-le mai multor tineri şansa unui viitor potrivit”, a declarat Călin Văduva, CEO Fortech.

“Descoperă-ţi pasiunea în IT” este primul parteneriat pentru educație de acest fel, într-un context local în care prevalează tendința pentru acţiuni individuale.

“Este primul proiect în care patru companii de IT, membre ARIES Transilvaia, se aliază şi investesc în educaţia practică a 100 de copii, care, sperăm noi, vor da tonul în inovaţie peste câţiva ani. Obiectivul nostru este să îi punem la curent cu realităţile din industrie şi să le dezvoltăm o gândire antreprenorială, astfel încât să fie capabili să dezvolte o idee cap-coadă, trecând-o prin toate filtrele necesare până să o aducă la stadiul de produs gata de lansarea pe piaţă. Când sunt mai mulţi parteneri implicaţi, e mult mai uşor să duci un astfel de proiect pentru comunitate”, a spus Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software.

Viziunea Asociaţiei FOR IT este de a le oferi elevilor expunere la culturi organizaționale şi proiecte software cât mai variate. Astfel, apelul de alăturare rămâne deschis şi pentru alte companii care cred că educaţia timpurie în IT este o direcție esenţială pentru a susţine creşterea relevanței educaţiei în şcolile noastre şi unul dintre pilonii dezvoltării oraşului.

Edițiile din 2014 și 2015 în care au fost activi peste 200 de elevi, peste 50 de mentori, profesori și traineri s-au tradus în peste 20 de proiecte dezvoltate de către elevi cu sprijinul profesioniștilor din companie.

Ediţia actuală a programului este susţinută de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj și companiile Fortech, AROBS, NetMatch și EBS România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu