Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Floreştiul respiră uşurat. Ferma de pui dispare

În 2007, comuna Florești număra oficial 7.600 de locuitori. După 11 ani, neoficial, aici trăiesc în jur de 50 de mii de suflete. Practic, nu este clujean să nu aibă măcar un prieten în Florești. Apropo, așa-i că nu știați că pe stema comunei stau la loc de cinste crinii?

Să revenim, însă. Mi-a venit într-o zi ideea de a întreba prietenii mei de lângă Cluj la ce se gândesc în primul rând când aud cuvântul ”Florești”. Am ales zece dintre ei, și mi-au răspuns fiecare pe nerăsuflate: haos imobiliar, trafic infernal, acasă, afaceri dubioase, ferma de pui. Am ales apoi zece prieteni din Cluj. Răspunsurile nu au diferit prea mult, doar că trei dintre ei au pus în capul listei ferma de pui și duhoarea ei. Am pus mâna pe telefon și am sunat un amic bun din București, jurnalist la o televiziune națională. ” Daa, sunteți nebuni, aveți cea mai mare comună din România, blocuri cu nemiluita dar și o fermă puturoasă în mijlocul ei”.

Da, ferma de pui din Florești ar trebui așezată pe stema comunei alături de crin, zic, după cât de celebră a făcut așezarea. Că nu s-a vorbit de bine, asta e deja altceva. Mai știu eu o reclamă la TV, iertată fie-mi obida, dar realmente stupidă, cu soacra isterică bolnavă (și) la articulații și cu ginerele pămpălău alungat pe ușă afară la altă farmacie. Pare un spot publicitar care se adresează celor în prag de suicid, dar, ce să vezi, a prins. Așa și ferma noastră de pui, fără de care Floreștiul era mai puțin celebru.

Vă spuneam că în 2007, aici era aproape ca la țară. Case, multe case. Blocuri, puține blocuri. O fermă de pui era deja de așteptat să fie acolo. Și, da, era acolo, cu putoarea ei cu tot, doar că pe atunci nu deranja prea multe nasuri. Ce să vezi, blocurile au tras la miros, ca musca la rahat, și într-o bună zi ferma noastră a devenit dușmanul numărul 1 al comunității. Pentru că oamenii erau tot mai mulți și puii și mai mulți. Și dorința de înavuțire mare și ea. Legea… Cine mai ia în seamă legea în ziua de astăzi? Nu vi se pare că principiul după care se ghidează țara asta în ultima vreme e ”fă banii, apoi ne descurcăm cu legea”? Că mie, da. Bine, mafioții o spun altfel: ”fă banul, să ne ajungă și după pușcărie, dacă e cazul”.

Dacă e mafie lângă Cluj, asta rămâne să vedem. Cert este că ceva e putred în Florești. Sunt destule lucruri care ridică semne de întrebare și în ceea ce privește vedeta noastră, ferma de pui, dar și cu privire la blocurile ridicate mult prea aproape de camera de gazare, de cloșca cu pui.

Gîlceava a durat mai bine de un deceniu. Primarii s-au schimbat, blocurile s-au înmulțit, mirosul a rămas constant greu. Cei din prima linie s-au resemnat. Au învățat să-și aerisească camerele fără aer, să sărbătorească fără invitați, să-și țină respirația din parcare până la lift, sau pur și simplu au luat-o la sănătoasa. Ăilalți, din spatele liniilor, se rugau să nu bată vântul, să nu le aducă pe cap ciuma incoloră. Dincolo de respectarea sau nu a legii, au fost și proteste, și marșuri și amenințări. Au fost procese, autorizări contestate, glasuri ridicate și câte și mai câte. Unde pui (!) că a fost o vreme când și soarta ditamai Spitalului de Urgență (care spital?) atîrna de o aripă de pui prin simplul fapt că undeva, aproape, ceva mirosea urât de tot.

Ei bine, totul e bine când se termină cu bine. Cei mulți din prima linie au câștigat practic la masa verde bătălia cu dușmanul de clasă. Parcă din neant, într-o vreme când părea că nimic nu i se mai poate întâmpla, voinicul nostru a sucombat brusc. A ferecat porțile și a dat alerta de aer curat peste nefericiții de până atunci. Și dacă n-ar fi, nu s-ar povesti nici de blocurile multe care stau să se ridice pe terenul voinicului.

Dar s-o luăm cu începutul și cu amănuntul, ca să nu fiți nevoiți să ne credeți doar pe cuvânt. (C.C.)

ACTUALITATE

Alertă de aer curat în Floreşti. Patronul fermei de pui: Nu se va mai deschide în vecii vecilor

În 1999, PUG-ul de atunci al comunei Florești era aerisit. Exista până și traseul unui drum cu patru benzi de circulație, de undeva de pe strada Bucium din Mănăștur până la autostradă. Interesant, nu? Și blocuri de locuințe, desigur. Nu multe, dar erau. La acea vreme, comuna avea două ferme în care-și duceau efemera existență iepuri și vaci. Porci nu, pentru că ăștia miroseau. Așadar, una era pe actualul amplasament al fermei de pui, cealaltă la ieșirea din comună, spre Gilău. Ultima a dispărut și a rămas doar una legănându-se pe pânza de paianjen. Și a rămas așa până în 2002-2003, când păsările au luat locul vitelor și urechiaților. (Sandu Mureşan)

DOSAR

Pesta porcină africană – criza cu efecte de un deceniu – interviu

În contextul răspândirii rapide a virusului pestei porcine africane (PPA), al reacțiilor întârziate ale autorităților și al revoltei oamenilor, deputatul PNL Adrian Oros, medic veterinar de profesie, prorector al USAMV Cluj-Napoca și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România a acordat un interviu ziarului nostru. A explicat cauzele care au dus la o criză de asemenea anvergură, care vor fi pagubele pe termen lung după această criză, dar și dacă legea interzicerii creșterii porcilor în gospodăriile românilor este o soluție ca virusul PPA să fie înlăturat. (Alexandra Enăşoaie)

Omul e imun la pesta porcină africană, dar contribuie la răspândirea ei!

Autoritățile locale în domeniu atrag atenția populației asupra epidemiei de Pestă porcină africană care evoluează și tinde să se extindă în România. Chiar dacă omul este imun la infectarea cu virusul Pestei porcine africane specialiștii spun că la răspândirea acestuia o contribuție însemnată îl fiecare dintre noi. Pentru a afla cât de grav este impactul interacțiunii dintre om și un animal infectat Transilvania Reporter a stat de vorbă cu Nicodim Iosif Fiț, profesor la disciplina de Microbiologie, Imunologie și Epidemiologie din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca. (Patrice Podină)

FOTOREPORTAJ

Baie de cultură în oraşul ruină

Dezastru, nepăsare, paragină acestea sunt cuvintele prezente tot mai mult în ultimii ani pe buzele turiștilor care descriu situația stațiunii balneo-climaterice Băile Herculane. „Perla turismului balnear de altădată arată dezolant”, „Bijuteria Banatului a fost lăsată în paragină”, sau „Centrul istoric Băile Herculane, un loc de vis peste care s-a așternut praful” sunt doar câteva dintre titlurile articolelor pe care le citești astăzi despre stațiunea de pe liniștita vale a Cernei, aceeași stațiune despre care aflăm în mod ironic chiar de pe site-ul oficial al Primăriei orașului că în timpuri marcate de războaie și de cotropiri străine rămâne neatinsă de schimbări. Dacă ceva avea să o transforme în ruină, acel ceva a fost indiferența guvernelor după 1990, a administrațiilor locale, și a noilor proprietari care peste noapte s-au văzut posesori ai unor clădiri istorice pentru care nu aveau buget de restaurare. O pasivitate care, asemenea lui Thanos, răul suprem din universul filmelor Marvel, s-a instalat și a pus stăpânire pe un întreg ecosistem. (Cristina Beligăr)

CULTURĂ

Gânduri transparente într-o ordine haotică

„Transparent Thoughts in Random Order” aduce în același loc lucrările Alexandrei Mureșan și ale Dianei Oțet, într-un ansamblu care oferă în același timp armonie și tensiune. Ideea expoziției a fost a curatorului Bogdan Iacob care le-a propus celor două artiste alăturarea. Alexandra Mureșan prezintă nouă lucrări din perioade și serii diferite, începând cu anul 2012 până în prezent, exprimând de fapt parcursul său evolutiv, în timp ce Diana Oțet prezintă 12 lucrări de dată recentă. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII

Se fac jocurile

Germanul Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, este primul candidat oficial pentru nominalizarea ca „spitzenkandidat” (candidat principal) al familiei politice din care face parte. Weber și-a asigurat săptămâna trecută sprijinul pentru nominalizare din partea cancelarului german Angela Merkel. În acest context, miercuri (5 septembrie), el și-a anunțat oficial candidatura. (Bogdan Stanciu)

SPORT

Weekend naţional: România debutează în Liga Naţiunilor

Odată depășit momentul agonizant al eliminării echipelor românești din cupele europene ne îndreptăm atenția către echipa națională care va debuta la sfârșitul acestei săptămâni în cea mai nouă întrecere organizată de UEFA, Liga Națiunilor, competiție în care sunt implicate toate reprezentativele ”bătrânului continent”. (Patrice Podină)

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu