Nu ratați noul număr al Transilvania Reporter: „Săraca țară unde curge lapte și miere”

Pentru că ne-au rămas terenurile agricole nelucrate, avem păşuni şi pajişti din belşug. Prin urmare, a crescut numărul bovinelor, ovinelor şi al fermelor de albine. Un efect benefic am putea spune, dacă am fi pregătiţi pentru valorificarea laptelui şi a mierii produse acum din abundenţă. Dar noi părem condamnaţi la neputinţă: suferim când nu avem, dar suferim şi când avem. Numai în judeţul Cluj avem 14 mii de ferme de vaci, iar producţia de lapte a crescut constant în ultimii ani, atingând un apogeu în luna mai, anul acesta. Este şi cauza unei altfel de “crize” a laptelui: procesatorii nu mai  pot colecta toată producţia, iar fermierii se plâng că rămân cu el. De aici a pornit şi un scandal cu iz naţionalist: fermierilor români li s-a spus că procesatorii iau lapte din Ungaria şi-l refuză pe cel de aici. Napolact a dezminţit, dar problema rămâne: ce putem face pentru ca laptele românesc să fie valorificat aşa cum trebuie, iar fermierul român să nu se zbată în disperare din când în când? Transilvania Reporter vă oferă modelul unui procesator performant cum este Albalact dar şi soluţiile venite de la specialiştii în agricultură.

Actualitate: Uioreanu avea un informator și la DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus sesizarea instanţei de judecată în cazul unui ofiţer de poliţie judiciară, care lucra în cadrul acestei structuri. Ofiţerul de poliţie judiciară, Valentin Tătar, a fost cercetat pentru că ar fi transmis informaţii legate de două dosare penale aflate în cercetare.

Sondaj: Grecia, Spania și Italia, destinațiile favorite de concediu ale românilor

Vara aduce, pe lângă căldura dogoritoare și perioada concediilor care pentru românii respondenți la un studiu IRES este aproape sfânt. Peste o treime dintre respondenţi au în acest an concediu. Aproape jumătate dintre ei au, în acest an, între 21 şi 30 de zile de concediu, 22% au între 11 şi 20 de zile, 15% au mai puţin de 10 zile, iar 15% peste 31 de zile. 12% dintre respondenţii care au, în acest an, concediu, şi-au luat deja zile de concediu: 44% –între 1 şi 10 zile, 25% –între 11 şi 20 de zile, 17% –între 21 şi 30 de zile, iar 6% între 31 şi 40 de zile.

Afaceri publice: După 25 de ani, revoluționarii au primit teren: „Acolo ajungem doar cu elicopterul”

Au aşteptat un sfert de veac să îşi primească drepturile. Revoluţionarii clujeni au primit astăzi prin tragere la sorţi terenurile pentru a-şi construi locuinţe în zona Dealul Lombului. Emoţionaţi, iritaţi, nemulţumiţi, dar şi foarte nerabdători, cei peste 100 de revoluţionari au primit în sfârşit loturile de câte 500 de metri pătraţi de la primărie. Aşteptarea nu a luat însă sfârşit. Urmează o altă procedură de intrare în posesie şi, una şi mai lungă, de viabilizare a zonei pentru ca cei care doresc să îşi poată construi casa mult visată.

Educație: Lumea IT-ului devine mai simplă

Site-urile destinate aplicațiilor pentru smartphone-uri mustesc  de idei dintre cele mai ghidușe pornite din joacă dar care, gândite în spiritul business, au făcut milioane de dolari pentru dezvoltatorii lor. Dacă este să ne luăm după cei care au dat lovitura, sloganuri ca „toată lumea poate face asta” sau „a pornit dintr-o joacă” sunt omniprezente, dar realitatea ne spună că astfel de situații sunt chiar posibile. Un program care sare în ajutorul celor interesați de lumea mai frumoasă a IT-ului este Simplon, un program de șase luni care își învață „studenții” tainele codului și modul în care își pot dezvolta propriul lor website sau startup.

Comunitate: Au pornit după apă și au găsit o peșteră

Satul Aștileu din județul Bihor are ca principală sursă de alimentare cu apă două peșteri aflate la „granița” cu localitatea Peștere. Însă cum Pământul este literalmente plin de viață și toane, în câteva zile,   una dintre peșteri i-a lăsat pe bihoreni fără apă, moment în care a intrat în scenă echipa de speologi a Institutului de Speologie “Emil Racoviță” din cadrul Academiei Române – Filiala Cluj, la cererea autorităților locale.

Cultură: Marian Râlea despre „Zeul Măcelului”: Este o comedie <<la îndemână>> cu implicații tragice

Ultimul spectacol al stagiunii Teatrului Naţional din Cluj propune publicului o comedie cu accente dramatice pusă în scenă de regizorul Cristian Hadji-Culea, director al Teatrului Naţional din Iaşi.

Opinie:

  • Poți visa liniștit, dar vine o zi în care te întâlnești cu Germania
  • „BRICS. Care state din Uniunea Europeană vor trăda Occidentul?”

Dosar:

  • Lapte din belșug , în inima Ardealului
  • Contracararea marilor companii se poate face prin investiții mici în făbricuțe locale
  • Napolact duce „războiul laptelui”
  • Compania Albalact: Capital majoritar românesc, lapte din România
  • Aprilie 2015: Judecata de Apoi a producătorilor de lapte
  • Mierea lor e bună, a noastră e cea mai bună

Destinații:

  • Măria Sa, Bivolița

Nu e mare ca zimbrul și nici iute ca bizonul. Nu a ajuns efigie pe vreo stemă, ca bourul, și în nicio țară nu este considerată sfântă, ca banala vacă. Nimic din toate acestea – bivolița este un animal modest. Și totuși, în satul clujean Mera, oamenii au găsit de cuviință să îi dedice un muzeu, în semn de omagiu că i-a scos din sărăcie.

  • Grădini verticale, cerbi lopătari și lebede- noile atracții ale Grădinii Botanice Jibou

Grădini verticale din plante cu frunze decorative de diferite culori, pui de cerb lopătar şi lebede, precum şi un acvariu în care copiii îşi vor putea încerca pe viu modul cum se hrănesc peştii sanitari sunt noile atracţii pe care Grădina Botanică Jibou le-a pregătit în acest an pentru vizitatorii săi.

Religie: Comorile ascunse în mănăstirile Clujului

Vara este vremea pelerinajelor, pentru că atunci condiţiile meteo permit astfel de acţiuni, iar condiţiile de cazare sunt optime. Pelerinajele nu sunt turism religios, nu sunt simple excursii. Un pelerinaj începe cu o călătorie interioară, „către locul inimii”.

Dosar: Dincolo de nori: Amelia Earhart

Pe 11 iulie 2014, o americancă de 31 de ani a devenit cea mai tânără femeie pilot care a făcut înconjurul lumii la manșa unui avion cu un singur motor. Tânăra blondă cu ochi albaștri a renunțat la cariera de reporter și a luat lecții de pilotaj, pentru a împlini un destin care i-a fost dăruit la naștere, împreună cu numele, unul celebru și încărcat de semnificații: Amelia Earhart.

Sport:

  • Ei vara nu stau degeaba, fac echipă pentru Europa
  • Cupa (rezervelor) Ligii, cupa de un milion de euro

+ Divertisment, Sănătate, Timp Liber, Agenda de vacanță

 

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu