Negocierile pentru noul Guvern, blocate de luptele pe funcții. PSD amenință cu boicotul constituirii Parlamentului

Negocierile pentru formarea noului Guvern sunt blocate din cauza neînțelegerilor privind funcțiile de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului, niciuna dintre părțile implicate nedorind să renunțe la șefia pentru una din camere.

Dan Barna a anunțat în această dimineață, ca soluție de ieșire din criza actuală, varianta ca iderii PNL, USR-PLUS și UDMR să aibă funcții în Guvern, respectiv să dețină funcții de vicepremieri.

Dan Barna renunță la președinția Camerei Deputaților

„Lucrurile trenează că se percepe că este o chestiune legată de ambiții personale. Nu este despre poziții, ci de o alocare echilibrată. Am propus mai multe soluții, care au fost refuzate. Încercăm o nouă deschidere. Propunem o altă candidatură la șefia Camerei Deputaților. O să-l propunem pe Cătălin Drulă și îi propun lui Kelemen Hunor și Ludovic Orban să intrăm împreună în guvern ca vicepremieri dând un exemplu fără precedent de responsabilitate. Un guvern în care premierul va avea vicepremieri liderii partidelor din Coaliție va fi un guvern care arată serios ”, a declarat liderul USR.

PNL: E o greșeală că negocierile s-au blocat la împărțirea funcțiilor

PNL, USR-PLUS și UDMR trebuie să găsească o soluție de compromis în negocierile pentru formarea Guvernului, a declarat și vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă. El crede că discuțiile privind șefia Camerei Deputaților, dorită atât de PNL, cât și de USR-PLUS, ar trebui lăsate pentru final.

”Trebuie să găsim o soluție de compromis, pentru că o funcție nu poate fi împărțită în două. Mai mult de atât, poți să lași punctul acesta la finalul negocierii și să reușim într-un termen scurt să prezentăm cetățenilor soluțiile noastre. Ar fi foarte bine dacă în două zile am prezenta, să spunem, reforma în Sănătate, în următoarele zile să prezentăm modul în care vom investi în Educație, să prezentăm modul în care noi vom investi în marea infrastructură (…). Dacă arătăm acești pași, partea aceea finală a unei funcții va intra într-o mică normalitate a ceea ce înseamnă dorința politicienilor și a partidelor de a-și asuma responsabilități și într-un final se va găsi o soluție pentru a depăși acest hop”, a spus Falcă la RFI.

Vicepreședintele PNL crede că este o greșeală că negocierile pentru formarea coaliției de guvernare s-au blocat la împărțirea funcțiilor: ”Este o greșeală care președintele României a spus că trebuie să fie corectată. Foarte bine ar fi să vedem în curând un program de guvernare, cu acel program de guvernare vei merge în Parlament să primești votul Parlamentului”.

PSD: Există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul, în cazul în care nu se vor prezenta două treimi din parlamentari.

”Am informat pe toată lumea, vedeţi, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament – în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie. Fiecare poate să aibă o problemă în acceaşi zi sau, dacă nu respectăm, există toate pârghiile. (…) Eu nu instig, nu am nicio problemă, dar există această portiţă în regulament şi se poate întâmpla să nu se constituie Parlamentul României. Trebuie să respecţi democraţia şi votul românilor. Dacă vrei să joci în extreme, şi iei în batjocură votul românilor, şi te duci la vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu după cheremul tău, cum îţi vine ţie tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”, a spus liderul PSD.

Distribuie:

Postaţi un comentariu