Mica Romă freamătă în așteptarea marii vizite

Simbolurile Romei, în Mica Romă | Foto: Vakarcs Lorànd

Blajul, supranumit „Mica Romă” de Mihai Eminescu, se pregătește să își trăiască, duminică, încă una dintre orele sale astrale. Papa Francisc va beatifica pe Câmpia Libertății șapte episcopi greco-catolici, martirizați de regimul comunist. La liturghia de beatificare, precedată de o omilie rostită de suveranul pontif, sunt așteptați peste 50.000 de pelerini.

În așteptarea Papei, mica urbe de la confluența Târnavelor a fost dereticată și ferchezuită de autoritățile locale, inspectată și securizată de cele naționale. Piața 1848, unde se află și Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, sclipește de curățenie, la fel cum sclipea Piața Mare din Sibiu, înaintea summitului european. Blajul oricum este unul dintre cele mai îngrijite și cochete orășele din  Ardeal, dar rondourile de flori și gazonul părculețului din fața catedralei, parcă nu au arătat niciodată mai bine. Palatul Cultural, câștigător în 2017 al Premiului Europa Nostra pentru restaurare, a fost decorat cu steagurile României și al Sfântului Scaun, la fel ca toate edificiile istorice din centrul orașului.

Sâmbătă seară, accesul auto a fost deja interzis în centrul Blajului, care este lipit, practic, de Câmpia Libertății. Ușile secundare ale multor edificii din Piața 1848 au fost sigiliate de SPP și două mașini de pompieri au parcat chiar în fața primei școli românești, sub privirile severe ale bustului lui Simion Bărnuțiu. Chiar și gurile de canal din fața catedralei au fost sigiliate, iar coșurile de gunoi, demontate.

Zeci de voluntari trebăluiau în jurul sfântului lăcaș, mulți dintre ei cu eșarfe de Cercetași la gât. De la ora 18.00, în catedrală a avut loc un moment de rugăciune la care au participat sute de voluntari implicați în organizarea evenimentului de pe Câmpia Libertății, cât și alți tineri și credincioși din Blaj.

În paralel, în părculeț, erau sesiuni foto pentru nunți sau festivități de absolvire a școlii. Un pic mai departe, lângă sensul giratoriu în care se află Lupa Capitolina, pe clădirea restaurantului „Târnavele” a fost desfășurat un mesh de mari dimensiuni cu imaginea Papei, îndemnul „Să mergem împreună” și medalioane cu cei șapte episcopi care vor fi beatificați. La pizzeria de lângă, mesenii glumesc că de la 1848 nu a mai fost atâta agitație în oraș.

Pe parcursul zilei de duminică o echipă de la Transilvania Reporter va transmite în format live text evenimentele de la Blaj.

Postaţi un comentariu