Măsuri dure în Cluj-Napoca și Florești: mască obligatorie peste tot, 160 de unități de învățământ și zeci de restaurante închise. Restricții și de Luminație

Foto: Transilvania Reporter

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis astăzi luarea unor măsuri dure de prevenție pentru limitarea răspândirii infectării cu COVID-19 în municipiul Cluj-Napoca și comunele Florești și Tritenii de Jos, localități unde a fost depășită rata de infectare de 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Aceasta era, astăzi, de 3,36 în Cluj-Napoca, 3,38 în Florești, și 3,04 în Tritenii de Jos.

Astfel, potrivit hotărârilor adoptate de CJSU Cluj, în cele trei UAT-uri, timp de 14 zile începând de joi 22.10.2020, ora 00.00, purtarea măștii a devenit obligatorie în toate spațiile deschise sau închise pentru toate persoanele de peste 5 ani. De asemenea, activitatea instituțiilor de cultură, cinematografe, a sălilor de spectacole, este interzisă. A fost suspendată și activitatea la interior a restaurantelor și a cafenelelor. Tersasele rămân în continuare deschise, cu maxim 6 persoane la o masă dacă acestea fac parte din cadrul aceleiași familii. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci, și nici în incinta operatorilor care practică jocuri de noroc.

Școlile și grădinițele închise, creșele nu

Tot astăzi, CJSU Cluj a hotărât trecerea tuturor unităților școlare din Cluj-Napoca, 154 la număr, Florești – 5, și Tritenii de Jos – 4, în scenariul 3 de învățământ, adică exclusiv online, începând de joi 22.10.2020, timp de 14 zile. De asemenea, s-a decis trecerea din scenariul 2 de învățământ în scenariul 3 și pentru Liceul Teoretic ”Papiu Ilarian” din Dej. De menționat că măsura nu afectează activitatea creșelor, care rămân în continuare deschise.

Măsuri de prevenție a răspândirii coronavirusului au fost luate și în ce privește ordinea și siguranța publică pe durata sărbătorilor religioase, inclusiv a Zilei de Luminație din data de 1 noiembrie. Astfel, la fiecare mormânt nu vor putea afla în același timp decât maxim 6 persoane aparținând aceleiași familii, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie, iar la intrarea în cimitire populația va fi supusă un triaj epidemiologic observațional.

”Am fost nevoiți, din păcate, să recurgem la luarea acestori măsuri, speram ca acestea să-și atingă efectul de prevenire a răspândirii coronavirusului. Joi dimineață, între orele 07-09, colegii de la ISU Cluj vor trimite și un Ro-Alert cu privire la măsurile ce vor intra în vigoare”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, la finalul ședinței CJSU.

Să nu comparăm mere cu pere”

Prefectul Mircea Abrudean a spus că trebuie să ne uităm la numărul testelor efectuate atunci când vorbim de cazurile pozitive nou apărute, și atunci când le comparăm cu numărul celor din alte județe ale țării.

”Altfel, comparăm mere cu pere. La Cluj testăm zilnic 2.500 de oameni, și dacă ne uităm la alte județe, de exemplu județul Argeș dat ca model de bune practici în țară, vedem că acolo se efectuează doar 400 de testări pe zi. Deci, la Cluj avem într-adevăr multe cazuri pozitive, dar asta și pentru că testăm foarte mult. Eu spun că e un lucru foarte bun că oamenii își permit la Cluj să se testeze la cerere, pentru că astfel putem lua măsuri de izolare a persoanelor pozitive. Altfel, în cel mai scurt timp, dacă indicatorul de infectare va avea un trend descendent, și va ajunge la sub 3 la mie, vom reveni reveni asupra măsurilor adoptate”, a mai spus prefectul Clujului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu