Mașini vechi și uzate în dotarea ISU Cluj. Cea mai bătrână autospecială de stingere a incendiilor a împlinit 40 de ani

Foto: Dan Bodea

Cea mai mare dificultate cu care se confruntă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj o reprezintă dotarea cu autospeciale cu apă şi spumă pentru stingerea incendiilor.

“Parcul de ambulanţe SMURD al ISU Cluj este nou, dar stăm foarte prost la autospecialele cu apă şi spumă, unde suntem deficitari. Avem maşini vechi, uzate şi apar probleme, iar dacă sunt intervenţii mai dificile şi mai mari de stingere a incendiilor în judeţ, facem mişcări de forţe ca să ne putem desfăşura activitatea, trimitem şi din alte localităţi. Cea mai veche autospecială cu apă şi spumă aflată în funcţiune datează din anul 1980 şi este în Huedin. Detaşamentul Cluj-Napoca avea anii trecuţi şase – şapte astfel de autospeciale, acum are trei. E foarte greu”, a declarat şeful ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan, la bilanțul unității pe anul 2019.

Șeful ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan

În 2019, ISU Cluj a desfășurat 17.307 intervenţii, cu 8,5% mai multe decât în anul 2018. Peste 14.600 de persoane au beneficiat de ajutor medical din partea SMURD. Potrivit datelor furnizate de ISU Cluj, în 2019 s-a înregistrat o creștere a numărului de acțiuni petoate palierele față de anul 2018, cele mai multe, 5.459, fiind executate de către Detașamentul de Pompieri Cluj-Napoca.

De asemenea, numărul intervențiilor lunare gestionate de către Inspectorat, s-a constatat un vîrf de activitate în luna martie, cu aproape 1.700 de solicitări. În ce privește timpii de deplasare, media este de 13,5 minute pentru toate tipurile de intervenții.

Gestionarea tuturor intervențiilor ISU Cluj în 2019 s-a realizat prin dispeceratul integrat ISU/SAJ/:

– cazuri medicale – 138.657, din care 80 la sută au fost rezolvate de echipajele SAJ, iar restul de SMURD Cluj și de servicii de ambulanțe private.

– intervenții în situații de urgență – 4.447, din care 99 la sută au fost gestionate de ISU, iar restul de serviciilevoluntare și private pentru situații de urgență.

Foto: Dan Bodea

În ce privește activitatea de voluntariat din cadrul ISU Cluj, aceasta continuă să fie unică la nivel național. În cadrul ISU Cluj lucrează o sută de voluntari, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, constituiți în echipaje de Terapie Intensivă Mobilă, dar și personal recrutat în baza unor cursuri de prim-ajutor medical.

Distribuie:

Postaţi un comentariu