Mai catolici decât Papa. Liceeni din Cluj trimiși acasă să se tundă

Foto: Binecuvântare piatra temelie pentru noua clădire a liceului

Mai mulți elevi de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca au fost scoși afară din perimetrul școlii, în timpul unei ore, chiar de directorul instituției, Pr. prof. Petrică Daniel Tintelecan pe motivul că ar fi avut „părul indecent de lung”. Într-o postare pe contul personal de Facebook, unul dintre elevi este indignat de modul în care a fost tratat, fără a preciza însă că regulamentul intern al liceului, asumat de părinți și profesori la început de an, impune părul scurt. 

„Astăzi, eram la ora de chimie, stăteam liniștit și îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasă. Din cauza părului meu «indecent de lung» am fost scos de la oră, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din școală (băieți) cu păr lung sau barbă așteptând să fim scoși din școală. Da, ați citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoși din perimetrul liceului. Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea și libera exprimare […]”, scrie Tudor Helgiu.

 

Tânărul (foto sus) face trimitere, în continuare, la Legea învățământului, respectiv la mai multe articole de lege pentru a aminti că Idealul educațional al școlii românești constă în DEZVOLTAREA LIBERĂ, integrală și armonioasă a individualității umane, în FORMAREA PERSONALITĂȚII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, respectiv că Statul asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ preuniversitar și superior, precum și la învățarea pe tot parcursul vieții, FĂRĂ NICIO FORMĂ DE DISCRIMINARE.

„Singurul lucru pe care pot să îl spun, e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică încă este determinată după cum te îmbraci, respectiv cum arăți”, concluzionează elevul.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Cluj

„În cazul acestui liceu există un regulament de ordine interioară asumat de elevi și părinți la începutul anului, unde se precizează că elevilor le este interzis părul lung și barba dat fiind faptul că sunt înscriși la un liceu confesional. După ce au fost anunțați în repetate rânduri că ar trebui să renunțe la părul lung și la barbă, au fost trimiși acasă să se conformeze regulamentului. Nu este vorba de sancțiuni, ci doar de faptul că au fost rugați să respecte regulamentul”, a precizat pentru Transilvania Reporter Andreea Coroian Goldiş, șef de cabinet Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Directorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” a confirmat, la rândul său, situația declarând pentru Transilvania Reporter că părinții și elevii au luat la cunoștință regulile interne la început de an, însă acestea au fost încălcate cu bună știință. „Eu nu le-am aplicat sancțiuni. Am înțeles că au venit din vacanță cu tot felul de ținute și coafuri, dar i-am rugat să își aducă la un nivel decent ținuta școlară. Am făcut chiar un careu în urmă cu două săptămâni în care le-am adus la cunoștință aceste lucruri, iar azi dimineață am trecut prin clase. Copiii erau la fel. Am dat chiar și dispoziție diriginților să le spună să își aranjeze părul și barba. Mâine dimineață am convocat părinții elevilor pentru a dezbate mai larg problema”, a spus Pr. prof. Petrică Daniel Tintelecan 

În ceea ce îl privește pe tânărul care a postat mesajul pe Facebook, directorul liceului a precizat că acesta i-a replicat că trebuie să își afirme identitatea și că „pentru el este extrem de identitară frizura lui, adică niște „plete destul de mari”. „Noi suntem o școală vocațională și nu putem adopta aceeași ținută care să ne reprezinte ca pe un liceu de coregrafie sau artă dramatică”, a mai spus Pr. prof. Petrică Daniel Tintelecan. Acesta a precizat că în comitetele de părinți a fost adusă în discuție recent ideea uniformelor școlare. În prezent, liceul impune o ținută vestimentară decentă, nu o ținută precis stabilită. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu