Legea vaccinării obligatorii, o bombă cu ceas

Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor a fost dezbătut, săptămâna trecută, în procedură de urgență, adoptat în unanimitate de comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, și ar urma să fie votat în Parlament săptămâna viitoare, totul în contextul virusului ucigaș din China (COVID – 19), care a ajuns și în țara noastră.

În forma actuală a proiectului de lege, părinții care refuză vaccinare ar putea fi obligați să participe la sesiuni de informare și amendați dacă nu fac acest lucru. Legea este momentan blocată pentru că nu s-a găsit o formulă prin care vaccinarea să devină obligatorie fără a li se refuza dreptul constituțional la educație copiilor nevaccinați. Așa cum era de așteptat, proiectul a împărțit România în două.

Antivacciniștii refuză să introducă în corpul copiilor substanțe pe care le consideră otrăvitoare și se mobilizează pe rețelele de socializare pentru declanșarea unor ample acțiuni de protest. În același timp, medicii de familie sunt între ciocan și nicovală. Aceștia pot să recomande vaccinarea copiilor, dar nu-i pot obliga pe părinți să-și ducă copiii la cabinet.

Vaccinare doar cu acordul părinților, și totuși obligatorie
Conform noii legi copiii vor fi vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul părinților, iar părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării. În caz contrar, ei riscă să fie amendați cu sume între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de numărul refuzurilor. Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul respectiv. Evident, nu toți părinții văd cu ochi buni această obligativitate.

„Obligativitatea nu este normală, așa cum nu este normal un program național de vaccinare dacă situația nu o cere. Nimeni nu ne poate obliga pe noi ca părinți să injectăm substanțe otrăvite în corpul copiilor noștri”, au reacționat sute de părinți pe grupurile antivaccinare de pe rețelele de socializare, anunțând totodată și ample acțiuni de protest.

La rândul lor, medicii de familie, și nu doar ei, vor avea în premieră responsabilități și obligații clare. „Eu cred că punctul de plecare a acestei legi îl constituie informarea. Părintele va avea dreptul să fie informat, exact ca până acum. Când mămica este însărcinată, va primi primele informații de la medicul de familie în cea ce privește vaccinurile ce vor fi administrate în maternitate. Apoi, la o lună, atunci când practic mămica se prezintă să facă examenul de bilanț pe care noi îl facem în consultațiile preventive, va primi un pachet informațional care va fi elaborat de Ministerul Sănătății.

Acest pachet va conține informații standard despre calendarul de vaccinare, deci când trebuie să ajungă copilul la vaccin, la 2 luni, 4 luni, 11 luni și 12 luni, depinde cum va fi calendarul de vaccinare în viitor, pentru că poate să fie modificat în funcție de contextul epidemiologic și de vaccinurile care sunt disponibile pe piață și așa mai departe. Părintele primește, la fiecare vaccinare, informații despre vaccinul care urmează să fie administrat și despre posibile reacții adverse. Însă, chiar și în acest context noi nu putem decât să recomandăm vaccinarea, nicidecum nu putem obliga vreun părinte să accepte vaccinarea.

Oricum sunt cazuri în care noi făcându-ne datoria, aceea de a informa, suntem priviți ca niște călăi de către părinții care nu agreează ideea vaccinării. Pe de altă parte cred că se puteau găsi alte formulări decât obligativitatea, pentru că lucrul ăsta va genera reacții adverse, și nu doar din tabăra antivacciniștilor. Iară pe de altă parte, în contextul creșterii cazurilor de gripă din România, dar și a mortalității ridicate a acesteia, precum și în urma crizei coronavirusului, tot mai mulți părinți români devin conștienți de faptul că dacă își lasă copiii nevaccinați îi supun unor riscuri de îmbolnăvire sau chiar de deces”, a declarat Corina Horvath, medic de familie din Cluj-Napoca.

Vaccinarea obligatorie, tot mai agreeată în Europa
În România, gradul de vaccinare a copiilor este mai scăzut decât în alte țări europene dintre cele în care vaccinarea nu este obligatorie. În Uniunea Europeană, vaccinarea este obligatorie în Franța, Germania, Italia, Belgia, Polonia şi Grecia. În Austria, în cazul în care părinții refuză vaccinarea, copiilor li se refuză acordarea de ajutoare sociale.

„În ciuda opoziției unei anumite categorii de părinți, vaccinarea este o chestiune care ține de sănătatea publică și când e vorba despre așa ceva nu ar trebui să decidem singuri. Sunt multe țări în care vaccinarea este obligatorie pentru anumite antigene din vaccinuri, după ce s-a constatat că acoperirea vaccinala a scăzut, astfel încât nu mai poate fi asigurată imunitatea de grup. Cele mai recente exemple de țări care au legalizat obligativitatea vaccinării sunt Franța și Italia, și asta încă înainte de apariția coronavirusului.

Chiar dacă pare greu de crezut trebuie să spunem lucrurilor pe nume. În ultimii 10 ani, a scăzut acoperirea vaccinală și ne-am trezit cu epidemia de rujeolă, prin urmare trebuia ca autoritățile să reacționeze cumva. Legea asta este în discuții de vreo trei ani. Eu ca medic spun că este necesară dar, repet, nu pot obliga un părinte să-și vaccineze copiii. În momentul în care această problemă de sănătate publică se va rezolva și vom intra în normalitate, probabil că nu va mai fi nevoie să discutăm despre obligativitatea vaccinării”, a mai spus medicul clujean.

Legea nu prevede excluderea din comunitate a copiilor nevaccinați
Modelul de lege cu sancțiuni este mult mai vechi chiar și în țări unde nu se poate vorbi despre obligativitate. În Australia, de exemplu, acoperirea vaccinala este impresionantă, deși nu există obligativitate, dar părinții care nu dovedesc că au vaccinat copilul nu mai primesc indemnizația de creștere a acestuia, care ajunge la câteva mii de dolari australieni.

În alte țări, cum este Regatul Unit al Marii Britanii, există anumite filtre. Astfel, copiii nu pot merge la universitate dacă nu au schema de vaccinare completă. Și totuși, medicii de familie sunt de părere că în niciun caz copii nu trebuie excluși din comunitate dacă părinții lor refuză vaccinarea.

„Copiii în niciun caz nu trebuie să sufere de pe urma deciziei părintelui. Eu cred că în România se poate pune problema excluderii temporare doar în caz de epidemie cu una dintre bolile pentru care copilul nu e vaccinat, tocmai pentru a-l proteja, pentru că el ar fi primul expus și condamnat de părintele lui care a refuzat vaccinarea, așa că e de datoria statului să-l protejeze pe copil în orice condiții.

Pe de altă parte părinții trebuie să înțeleagă că un copil nevaccinat este un pericol pentru el însuși, deoarece poate face una dintre bolile grave, incurabile, pentru care i-a fost refuzată vaccinarea. El nu este un pericol pentru cei vaccinați, ci pentru cei din colectivitate care nu pot fi vaccinați, din cauza unor contraindicații, de exemplu, copii cu unele imunodeficiențe, la care se contraindică utilizarea vaccinurilor vii”, a încheiat medicul clujean.

Antivacciniștii văd o conspirație mondială
Încă înainte de dezbaterea din comisia pentru sănătate din Camera Deputaților și de votul în plen, antivaxerii, cei care se opun vaccinării obligatorii, au făcut presiuni uriașe asupra parlamentarilor cerându-le să nu voteze legea. Deputații au primit sute de mesaje în care li s-a cerut explicit: „în numele poporului, urmaș al lui Decebal”, să nu voteze o lege prin care copiii „vor fi supuși injectării forțate” impusă de „marea ocultă mondială”.

„Să ne construim o țară cu oameni sănătoși care să nu ajungă cobaii unor ONG-uri, să fim mândrii că suntem urmașii lui Decebal. Suntem creația lui Dumnezeu și venim sănătoși pe acest pământ. Trebuie să ne unim și să demonstrăm unei Europe întregi că nu dorim ca România să dispară de pe harta Europei”.

„Nu legiferați această lege barbară, altfel vom avea epidemie de cancere, boli autoimune, autism, alergii diverse. Gândiți-vă, dacă aceasta lege nedreaptă va trece, inclusiv dumneavoastră și copiii dumneavoastră vor trebui să se supună injectării forțate, cu tot ce se va propune și ce se va impune de către marii jucători mondiali și veți regreta! Votați NU! Vă mulțumesc!”, sunt doar câteva dintre mesajele primite de parlamentari, făcute publice pe rețelele de socializare.

FESV, declarație de susținere a antivaxerilor
Lupta antivaxerilor din România, împotriva obligativității vaccinării, este susținută și de Forumul European pentru Supravegherea Vaccinului (FESV). Președintele FESV, Kris Gaublomme, a trimis o scrisoare de sprijin față de protestele desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute în mai multe orașe din România, față de prevederile noii legi a vaccinării.

„Această lege este ilegală, deoarece încalcă dreptul fundamental al fiecărei persoane de a decide cu privire la sănătatea sa, dreptul de a alege sau de a refuza orice intervenție medicală, dreptul la integritatea fizică a acesteia și dreptul de a ne proteja copiii. Aceasta este ceea ce ne-au garantat procesele Nüremberg după Al Doilea Război Mondial, și nici un guvern nu are dreptul de a trece peste aceste drepturi. Nu vă lăsați cuprinși de frică, un război nu se pierde până când nu se duce ultima luptă. Și vom câștiga!”, le-a transmis Kris Gaublomme antivaxerilor din România.

Forumul European pentru Supravegherea Vaccinului (FESV) a demarat o petiție către Parlamentul European, semnată de peste 250.000 de persoane, în care cere următoarele:

1. Vaccinarea obligatorie să fie abolită în întreaga Europă, din cauză că este o încălcare a drepturilor omului;
2. Vaccinarea obligatorie să nu fie niciodată introdusă în statele în care acum este doar recomandată;
3. Principiul precauției să fie aplicat în Europa;
4. Cetățenii europeni să beneficieze de libertatea alegerii și consimțământului vaccinării deplin informate;
5. Să fie stabilit un sistem eficient și independent de raportare a efectelor adverse, pentru a monitoriza siguranța vaccinurilor.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. sic semper tyrannis says:

    Vaccinarea obligatorie cu substante necunooscute este practica de tip MENGELE. NU SUNTEM VITE SI NICI COBAII VOSTRI. ROMANIA TREZESTE-TE. SE INCEARCA STERILIZAREA SI UCIDEREA IN MASA A OAMENILOR PENTRU DEPOPULAREA TARILOR DE INTERES. II INTERESEAZA RESURSELE NATURALE – INSPECIAL APA ! NOI AVEM APA TAMADUITOARE PENTRU CA ESTE PURA, ROMANIA GANDESTE CU CAPUL TAU SI CAUTA LIBERTATEA NU PRIZONIERATUL NEO-NAZIST-MARXIST-PROGRESISIT !

    https://youtu.be/XdSrY9-viEA

Postaţi un comentariu