Legea antifumat nu se aplică pe stadioane

Foto: Dan Bodea

Plăcere, viciu, obișnuință sau, de cele mai multe ori, un mijloc de epatare, țigara și fumatul nu au dispărut de pe stadioanele din România. Asta deși legislativul a interzis „fumurile“ în spațiile publice. Textual legea antifumat care a intrat în vigoare și în România, în primăvara acestui an, arată bine. Realitatea de pe stadioane e puţin alta.

Recent, la meciul echipei naționale feminine de fotbal a României, cu Portugalia, din barajul de calificare la Campionatul European, suporterii fumau nestingheriți în tribunele Arenei Dr. Constantin Rădulescu. Situația nu e cu nimic diferită însă nici pe cel mai mare stadion din Cluj-Napoca, Cluj Arena. Deși la meciuri participă numeroși copii, fumătorii nu se feresc să-ți aprindă țigările, chiar dacă stadioanele sunt, conform legii amintite, spații publice destinate utilizării colective.

Nicio amendă pentru cei ce încalcă legea

Primele inițiative de interzicere a fumatului pe stadioane au apărut încă de la începutul anilor 2000. În 2007 a apărut proiectul de lege inițiat de Jandarmeria Română privind combaterea violenței pe stadioane. După ce a fost minuțios analizat de Ministerul Justiției, prima modificare eliminată a fost tocmai prevederea conform căreia se interzicea fumatul în tribune. Legiuitorii au considerat, probabil, că suporterii se vor comporta civilizat pe arenele sportive, dacă vor putea ”să-și fumeze” supărarea unui eșec al echipei favorite.

În primăvara acestui an a apărut însă, Legea antifumat și odată cu ea interdicția de a se mai fuma în spațiile publice, inclusiv pe stadioane. „Prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“, arată Legea nr. 15/2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice. Textul legii lasă însă loc de interpretări. Cu excepția stadionului ”Ilie Oană” din Ploiești, nicio altă arenă din România nu se încadrează în context – să aibă un acoperiş, plafon sau tavan şi care să fie delimitat de cel puţin doi pereţi. Stadioanele din țara noastră sunt în cea mai mare parte niște ”cazane ovale”, cu spații deschise între inelele tribunelor. În plus, cu mici excepții, nicio arenă nu se umple la capacitate maximă, indiferent de meciul pe care îl găzduiește.

La Cluj situația este și mai ”simplă” în accepțiunea fanilor. ”Pe cine deranjez că fumez o țigară?” a fost răspunsul fanilor Universității Cluj, la ultimul meci de campionat, contra echipei Viile Dejului. Aproape justificată reacția celor vicioși, dacă ne gândim că la această partidă în tribunele ce pot găzdui peste 30.000 de suflete, au fost în jur de 1.000 de suporteri. Problema nu este numărul mai mare sau mai mic de fani, ci respectarea unei legi și mai ales a unei competiții sportive și a celor care își desfășoară activitatea pe stadioane – sportivii.

La intrarea pe cele două stadioane din Cluj-Napoca, dar şi în Sala Sporturilor “Horia Demian” sau la Sala Polivalentă, suporterilor li se confiscă brichetele, nu şi pachetele cu ţigări. Reacția unui steward a fost și mai elocventă. ”Dacă le interzicem să fumeze nu mai vin nici măcar cei care încă mai dau bani pe bilet”. Stewarzii sunt persoanele angajate de clubul organizator al unei întreceri sportive, pentru a veghea la respectarea legilor și la desfășurarea competițiilor în condiții de siguranță, incluzând aici și respectarea interdicției de a fuma pe stadioane și alte arene sportive.

Dacă nici în UE, de ce la noi?

Fumatul este interzis pe stadioane în mai puțin de jumătate din țările membre a Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal, arată datele studiului „Politici antifumat pe stadioanele din Europa”. Astfel, din totalul celor 53 de state care fac parte din această organizație, doar în 22 au fost implementate politici antifumat. Pe stadioanele din 10 țări fumatul este strict interzis, așa cum prevăd recomandările emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă în 12 state fumatul a fost interzis parțial, aici fiind create zone unde suporterii pot fuma. Fumatul este strict interzis în locurile publice, inclusiv pe stadioane în Albania, Bulgaria, Anglia, Grecia, Irlanda, Malta, Irlanda de Nord, Spania, Turcia și Scoția.

Din păcate, în majoritatea țărilor membre UEFA fumatul încă este permis în locurile publice, inclusiv pe stadioane. În multe dintre acestea, nici măcar nu sunt delimitate spații speciale pentru fumători și pentru nefumători. Datele studiului arată că doar în trei țări, din totalul celor 10 state cu cel mai înalt coeficient UEFA, sunt implementate politici riguroase antifumat.

Acestea sunt Anglia, Turcia și Spania. Mai grav este că multe cluburi din țările unde fumatul nu este interzis pe stadioane pot găzdui meciuri importante, ceea ce înseamnă că suporterii din alte țări pot merge pe aceste stadioane și pot fuma la fel de liber ca și cei băștinași. Mai mult, astfel de evenimente atrag mulțimi mari, care pot fi afectate de fumul de țigară, deoarece pe aceste stadioane se fumează oriunde. Autorii studiului menționează că unele țări membre UEFA care nu au politici antifumat, au un șir de probleme care pun în dificultate implementarea unor măsuri ce au ca scop reducerea fumatului. Principalele impedimente sunt legislațiile naționale privind controlul tutunului, regulile privind proprietarul stadionului și altele.

 [stextbox id=”custom”]

La alții se poate și fără lege

Există însă și cazuri când, deși țările nu au adoptat politici antifumat, proprietarii cluburilor de fotbal au implementat astfel de măsuri pe propriile stadioane de bunăvoie. Printre acestea se numără FC Copenhagen (Danemarca), Paris St Germain (Franța), Juventus (Italia), FC Vaduz (Liechtenstein). Chiar și pe Arena Națională din București fumatul este interzis. O inițiativă lăudabilă în contextul numeroaselor nereguli descoperite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în urma controalelor efectuate, după tragedia din clubul Colectiv, din urmă cu un an de zile. Și totuși pe cel mai mare stadion al României s-a găsit o soluție de compromis pentru ”vicioși”. Inițial fumatul era cu desăvârșire interzis pe arena bucureșteană, dar pentru a nu-i ține departe de competițiile sportive pe suporteri, organizatorii evenimentelor de acest fel au ”improvizat” și au pus la dispoziția fumătorilor găleți, în care aceștia să-și arunce mucurile de țigară. Deși sunt binevenite, astfel de măsuri sunt prea puține pentru a reduce numărul fumătorilor pe arenele sportive.

[/stextbox]

100 de lei este amenda minimă aplicată unei persoane surprinse că fumează în spații publice, inclusiv pe stadioane

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu