Lansări de rachete în cadrul competiției clujene de rachetomodelism RoWo

Organizația studenților Euroavia Cluj-Napoca va organiza în perioada 12-15 mai 2016, Rocket Workshop. RoWo este o competiţie de rachetomodelism unde participanţii au posibilitatea de a-şi proiecta, construi şi lansa propriile modele de rachete sub supraveghere.

Evenimentul este dedicat studenților interesați de rachetomodelism, celor dornici să învețe mai multe și să-și dezvolte aptitudinile practice în acest domeniu, dar și publicului larg invitat să asiste la un spectacol unic. Modelele sunt realizate din materiale uşoare precum carton, lemn de balsa şi plastic, fără să depășească masa corespunzătoare puterii debitate de motor.

„Ideea organizării acestui eveniment ne-a venit în urmă cu doi ani, fiind inspirat dintr-un eveniment internațional. Am dorit să organizăm și noi o competiție, la o scară mai mică, pentru studenții pasionați. S-au înscris cinci echipe până acum, dar termenul limită pentru înscrieri este miercuri, 11 mai, ora 20.00. Noi le oferim concurenților materiale: tuburi, motoare, lipici, practic tot ce este nevoie pentru confecționarea rachetei, dar și suport tehnic. Vineri și sâmbătă vom ține un workshop, unde le vom explica ce trebuie să facă pentru a-și construi racheta, le vom da formulele de calcul, iar ei își vor alege designul, urmând construcția propriu-zisă”, a precizat pentru Transilvania Reporter,  Răzvan Pătcaş, student UTCN ( anul II, Robotică), președintele Asociației Euroavia, organizatorul evenimentului.

Rachetele create vor fi lansate la altitudini de ordinul sutelor de metri, competiția constând în aprecierea corectitudinii calculelor făcute în vederea proiectării modelelor, a design-ului şi nu în ultimul rând, a performanţelor de zbor atinse de acestea.

13173345_1100339883342548_2817133451422456995_o

Studenţii care doresc să participe la acest atelier se pot înscrie până miercuri (echipele pot avea de la trei până la cinci membri).  În prima  zi va avea  loc deschiderea oficială a  evenimentului, la care vor participa invitaţi speciali, cu  renume  în   domeniul  aeronauticii. După pregătirea teoretică a concurenţilor, aceştia se vor dedica în totalitate calculului  și proiectării rachetomodelelor. În  a doua zi se va realiza construcția rachetelor cu materialele puse la dispoziţie de către organizatori şi sub supravegherea acestora, participanţii putând jongla cu dimensiunile şi formele componentelor externe ale rachetelor (fuselaj, con şi stabilizatoare), dar şi cu diferitele posibilităţi de poziţionare a motorului, respectând restricţiile tehnice.

Ultima  zi, cea de lansare, va începe cu verificarea stabilităţii rachetelor construite (probă eliminatorie), timp în care spectatorii vor putea urmări demonstraţii aeronautice,  urmate de lansarea propriu-zisă a rachetelor. Apoi, va avea loc jurizarea concurenţilor şi premierea celor mai bune trei echipe, ziua finalizându-se cu o petrecere de încheiere a evenimentului, unde vor fi invitaţi toţi participanţii şi colaboratorii.

program

Misiunea rachetelor: să transporte în siguranță un ou 

„Misiunea rachetelor va fi să transporte la o altitudine de peste 100 de m un ou, care va fi apoi recuperat de o parașută realizată tot de concurenți. Membrii echipei câștigătoare vor primi fiecare câte un elicopter radio comandat”, a spus Răzvan.

Lansarea rachetelor va avea loc duminică, 15 mai, în parcarea hipermarket-ului Cora din Cluj-Napoca.
Vedeți în clipul următor cu a fost la una dintre edițiile anterioare:

Doritorii se pot înscrie aici. Mai multe detalii găsiți aici.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu