Istoricul clujean Vasile Lechințan a trecut la cele veșnice

Istoricul Vasile Lechințan / Foto: Dan Bodea

Istoricul clujean Vasile Lechinţan a încetat din viață vineri dimineaţă, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj în urma unui accident vascular.

Lechinţan a lucrat mai bine de 40 de ani la Arhivele Naţionale din Cluj.

Istoricul a fost foarte pasionat de cercetările istorice şi mai ales de activitatea avută de populația românești în Transilvania ultimelor sute de ani.

Vasile Lechințan s-a născut în 21 ianuarie 1949, în Silivaşu de Cîmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat volumele ”Comoara lui Mitruț”, în 2011, și a fost co-autor în mai multe volume colective, ca ”Clujul din Cuvinte”, publicat în 2008, și ”Legendele Clujului”, din 2010.

”Istoricul Vasile Lechinţan este de mult cunoscut clujenilor pentru istoriile savuroase din trecutul Cetăţii pe care le scoate la lumina zilei în seriale publicate în presa locală ori în broşuri (în colaborare) precum Legendele Clujului”, spune despre el scriitoarea Irina Petraș. ”Poveştile din Comoara lui Mitruţ au ca punct de plecare date reale culese de autor din documentele de arhivă pe care le cercetează de o viaţă. Clujul secolului al XVII‑lea coboară în pagină prin intermediul a trei copilandri. Clujeanul Mitruţ e călăuză „ocoşă” pentru Dan, puiul de ţăran ce-şi însoţeşte părinţii la târg, şi pentru Ian, copil de nobil polonez refugiat la Cluj din cauza prigoanei religioase din ţara lui. Cei trei descoperă străzi, oameni, întâmplări, locuri tainice, fiind spectatori curioşi şi actori de ocazie în felurite peripeţii, multe cu tâlc. Autorul intervine adesea, între paranteze, pentru a explica un cuvânt sau pentru a lega denumiri vechi de locurile de astăzi ale oraşului. O carte pentru copii, dar şi pentru oameni mari, plăcută şi instructivă”.

Dumnezeu să-l odihnească!

Distribuie:

Postaţi un comentariu