Intervenții de urgență la mai multe clădiri istorice din Cluj: Palatul Elian de pe Horea, pericol pentru trecători

Foto: Dan Bodea

Un echipaj ISU pentru salvări la înălțime a intervenit în cursul dimineții de marți la o nouă clădire din centrul Clujului, monument istoric, pentru a preveni căderea unor bucăți de tencuială sau alte reziduri care ar putea pune în pericol viața trecătorilor. Potrivit lui Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, echipajul a intervenit cu o autoscară mecanică pentru a identifica vizual problemele pe care le prezintă partea superioară a clădirii Palatului Elian de pe strada Horea nr. 2 și pentru a îndepărta eventualele bucăți de tencuială sau alte piese care ar prezenta risc de cădere.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Luni a fost o întâlnire la Primărie legată de subiectul acesta privind înghețul și dezghețul din aceste zile și riscul pe care îl prezintă detașarea unor piese de pe clădirile care necesită restaurare. Acesta este și cazul Palatului Elian din Cluj, situat pe strada Horea nr. 2,  edificiu care se găsește în lista monumentelor istorice din județ. Ca urmare măsurile care se vor lua în aceste zile sunt intervenții de urgență la acele clădiri aflate în stare foarte proastă și în cazul cărora infiltrațiile, umezeala, înghețul și dezghețul pot cauza detașări ale anumitor piese. Intervențiile se fac în colaborare cu ISU, se face documentație fotografică și se iau măsurile necesare. Sunt peste 50 de clădiri care necesită intervenții de urgență și în perioada următoare, din câte am înțeles, vor fi luate măsuri. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este în continuare refuzul unor proprietari de a colabora și de a permite intervențiile de teamă că vor fi puși la plată. Trebuie să știe însă că aceste intervenții se fac gratuit chiar dacă sunt proprietate privată”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Virgil Pop,  consilier la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Cluj.

În luna decembrie a anului trecut,  mai multe bucăți de tencuială de pe clădirea fostului hotel New York-Continental, de pe strada Napoca din Cluj, au căzut direct pe trotuarul din fața imobilului. O persoană care se afla în zonă a fost rănită și transportată la spital pentru a primi îngrijiri medicale. Tot în luna decembrie, încă o clădire din centrul Clujului a devenit pericol public, după ce bucăți din ea s-au desprins și au căzut pe trotuar. De data aceasta a fost vorba despre clădirea de pe Bulevardul Eroilor, nr. 19.

Mai multe detalii puteți citi aici:

O tânără, rănită de bucăți de tencuială desprinse din fațada fostului hotel Continental

Încă o clădire se prăbușește în centrul Clujului

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primăria muncipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor au demarat o acțiune preventivă de verificare și înlăturare a tuturor elementelor decorative și de construcție ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Scopul acțiunii este de a oferi siguranță cetățenilor, în condițiile în care toți proprietarii acestor imobile au fost deja somați cu privire la obligațiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a fațadelor imobilelor pe care le dețin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare. Menționăm că toate costurile pentru intervențiile de urgență în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere și pot cauza accidente vor fi acoperite de către autoritățile publice, costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora”, a transmis Primăria Cluj-Napoca, marți, în cadrul unui comunicat de presă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu