O tânără, rănită de bucăți de tencuială desprinse din fațada fostului hotel Continental

Foto: Transilvania Reporter

Clădirea fostului hotel New York-Continental de pe strada Napoca din Cluj devine tot mai mult un pericol public. De pe construcția părăsită de câțiva ani de zile au căzut în seara zilei de miercuri mai multe bucăți de tencuială direct pe trotuarul din fața imobilului. O persoană care se afla în zonă a fost rănită și transportată la spital pentru a primi îngrijiri medicale.

Din primele informații, victima are 27 de ani și în momentul în care ambulanța a ajuns la fața locului era conștientă. Aceasta are răni la nivelul capului și se află în grija medicilor de la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca.

„Este vorba despre o persoană care a fost rănită de tencuiala și finisajele care au căzut de pe o clădire de pe strada Napoca. Persoana a suferit un traumatism cranio-cerebral, a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la Unitatea de Primire Urgențe pentru acordarea celorlalte îngrijiri medicale”, a declarat Vicențiu Rendeș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.

Foto: Transilvania Reporter

Foto: Transilvania Reporter

Zona din fața clădirii a fost blocată pentru ca pompierii să poate verifica în ce măsura de pe clădire se mai pot desprinde și alte bucăți de tencuială.

„Un echipaj de intervenții la înălțime al ISU Cluj verifică zona respectivă pentru a nu mai exista pericole pentru celelalte persoana care circulă prin zonă”, a mai spus Vicențiu Rendeș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.

Clădirea Hotelului Continental este una dintre clădirile simbol ale Clujului, fiind construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către renumitul arhitect Lajos Pakey. În clădire a funcționat încă de la început un hotel – Hotel New York și mai bine de o jumătate de secol, la parterul hotelului a funcţionat o cafenea literară. În comunism, numele hotelului a fost schimbat din New York Continental. După anul 1989, hotelul a fost scos la vânzare, iar în anul 2005, omul de afaceri din Alba Iulia, Dorel Tămaş, a cumpărat hotelul, prin intermediul SC Ardeleana SA care însă a intrat în faliment. În 2013, clădirea a fost cumpărată de către omul de afaceri clujean Ioan Bene de la lichidatorul SC Ardeleana SA – SC Expert Insolvenţă SPRL.
Actualul proprietar al clădirii, Ioan Bene, intenționează să repună clădirea în circuitul hotelier. Potrivit actualdecluj.ro, proprietarul nu a putut să înceapă lucrările de modernizare din cauză că nu a obținut autorizațiile necesare de la Primăria Cluj Napoca, deși a depus de trei ori documentația în acest sens.

„E o clădire de patrimoniu și ca arhitectură civilă este una dintre cele mai valoroase clădiri ale Clujului. Clădirea este neîntreținută de vreo 10 ani, cred că. Legea spune că proprietarul este responsabil de starea clădirii”, a declarat Virgil Pop, membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Foto: Transilvania Reporter

Foto: Transilvania Reporter

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu